Haberler

İnsanların Beslenmesinde "Kalite" Arıyorlar

GKTAEM Kalite ve Teknoloji Bölüm Başkanı Karaduman: "Artık, insanların ne yedikleri değil, içlerinde ne olduğu çok önemli. Burada gerek buğdayda gerek baklagillerde bazı içeriklerin değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalar yapmaktayız" "Çalışmalarımızda, özellikle diyet lifi, antioksidan, mineral madde içerikleri gibi bileşenleri kullanarak başta kanserin oluşmasının önlenmesi, kalp krizi riskinin azaltılması gibi birçok fayda sağlanıyor.

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GKTAEM) Kalite ve Teknoloji Bölüm Başkanı Dr. Yaşar Karaduman, yaptıkları araştırmalarla sadece verim değil, beslenme yönünden de üstün çeşitlerin geliştirilmesini hedeflediklerini bildirdi.

Karaduman, AA muhabirine yaptığı açıklamada ürünlerin kalite ve teknolojik özelliklerini belirlerken, verim, fizyolojik özellikler, hastalık parametrelerinin yanı sıra sanayici ve tüketicinin isteklerini de dikkate aldıklarını söyledi.

Geliştirilen çeşitlerin, önce un fabrikaları ve değirmenlerin daha sonra fırıncı, yufkacı ile bisküvi sanayinin istediği özellikte olması gerektiğini dile getiren Karaduman, şöyle konuştu:

"Biz ağırlıklı olarak buğday konusunda olmak üzere ıslah materyallerinin kapsamlı kalite analizlerini değerlendiriyoruz. Bölümümüzde yılda yaklaşık 5-6 bin adet ekmeklik ve makarnalık buğday materyali değerlendirilmekte. Islah kademeleri öncelikli olarak erken kademeden, son kademeye kadar, 15 yıllık süreci almakta, en erken kademelerde oldukça az materyalimiz var. Bunlara 'bebek' diyebiliriz. Burada hassas bir şekilde değerlendirilmesi gerekmekte daha sonra ileri kademelerde bölgelere götürmek suretiyle kapsamlı olarak değerlendiriyoruz."

-Ekmeklik ve bisküvilik buğday kalitesini inceliyorlar

Bölümlerine, gözlem bahçesi kademesinden, çeşit tescil aşamasına kadar gelen ürünlerin ilk olarak numune kabullerini ve kodlamasını yaptıklarını anlatan Karaduman, şunları kaydetti:

"Daha sonra temizleme işlemi yapılıyor. Ardından analiz ve öğütmeye uygun hale getiriyoruz. Öğütme işleminde 'un' ve 'kırma' dediğimiz 'tam buğday un' olmak üzere iki ürün elde etmekteyiz. Yaptığımız analizler buğdaya göre değişmekte. Burada protein miktarı, sertlik, rutubet değerlerine bakıyoruz. Daha sonra gluten dediğimiz protein özellikleri değerlendirilmekte. Ekmekliğin yanı sıra bisküvilik buğday kalitesini de ayrıntılı şekilde inceliyoruz. Hamur özelliklerine de bakıyoruz. Hamur su opsiyonu, stabilizesi, hamur yumuşaması gibi parametreler elde ediyoruz. Daha sonra bunların hepsi toplanmakta ve ıslah bölümüne aktarılmakta, burada bizden gelen değerlere ve tarladan elde ettiği verilere bakarak, materyal gözlenmekte ve üst kademeye seçilecek ürünün bu şekilde değerlendirilmesi yapılmaktadır."

-"Beslenme kalitesiyle ilgili çalışmalara başladık"

Beslenme kalitesiyle ilgili olarak da çalıştıklarına dikkati çeken Karaduman, şöyle devam etti:

"Bu oldukça önemli bir parametre çünkü artık, insanların ne yedikleri değil, içlerinde ne olduğu çok önemli. Burada gerek buğdayda gerek baklagillerde bazı içeriklerin değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalar yapmaktayız. Çalışmalarımızda, özellikle diyet lifi, antioksidan, mineral madde içerikleri gibi bileşenleri kullanarak başta kanserin oluşmasının önlenmesi, kalp krizi riskinin azaltılması gibi birçok fayda sağlanıyor. Bunlar değerlendirilerek, veriler ıslah bölümüne aktarılıyor, yetiştirilecek çeşitlerde sadece verim veya ürün kalitesi değil, beslenme özellikleri yönünden de üstün materyalin geliştirilmesi hedefleniyor."

Arpada da maltlık ve yemlik çeşitleri üzerinde kalite arttırıcı çalışmalar yaptıklarını bildiren Karaduman, laboratuvarlarının özel sektörden gelen talepler doğrultusunda analizlere açık olduğunu sözlerine ekledi. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Yaşar Karaduman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı? 27 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 27 Nisan burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title