Haberler

''İnşallah Birgün Gaziantep'i Kültür Başkenti Olarak Görürüm''

Güncelleme:

Güzelbey, "Ben görürüm veya görmem hiç fark etmez. Çünkü böyle bir şey için Gaziantep bunu çoktan hak etmiştir.'' dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep'in kültür yönü ile çok gelişen ve çalışan bir kent olduğunu ifade ederek, "Benim en büyük arzum ve hedefim, inşallah Gaziantep'in yakın bir gelecekte kültür başkenti olarak seçilmesi ve bundan dolayı da ödül almasıdır." dedi.

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası ile İŞKUR Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği bakır işleme kursundan mezun olan kursiyerler için yapılan sertifika töreninde konuşan Güzelbey, "Ben görürüm veya görmem hiç fark etmez. Çünkü böyle bir şey için Gaziantep bunu çoktan hak etmiştir. Çünkü burada fazlasıyla çalışan insanlar ve esnaflarımız var. Çünkü buranın dürüst bir esnafı var. Ben gelen ziyaretçileri ve esnafı hep bakırcılar çarşısına yönlendiriyorum. Çünkü burada dürüst ve çalışkan esnaflar var." diye konuştu.

10 yıl önceki bakırcılar esnafı ile bugünkü esnafı karşılaştırdığında 400 yıl geçmişi olan bakırcılık mesleğinin artık bittiğini aktaran Güzelbey, "Biz bundan 8 yıl önce bakırcılar çarşısında bir anket yaptırdık. Burada çalışanlardan kim çocuğunu bakırcı esnafı yapar dedik ve sonuçta sıfır netice aldık. Kimse çocuğunu bakırcı ustası yapmak istemiyordu. Çünkü bu meslek kolu artık yok olmuş neredeyse tarihe karışmıştı. Biz de bir kentin tarihi ve kültürel değerlerinin yaşatılması gerektiğine inanarak bu işe el attık. İşte bugünkü bakırcılar çarşısının yeniden canlanma hikayesi bu şekilde başladı." değerlendirmesinde bulundu.

Buraya restorasyon için 25 milyon TL harcama yaptıklarını ve esnaftan hiç ücret talep etmediklerini belirten Güzelbey, bakırcılığın yanı sıra kutnuculuk, sedefçilik ve yemeniciliğin de ön plana çıktığını söyledi. Esnafın ketin temel direği olduğunu ve esnafın ayakta kalması gerektiğini açıklayan Asım Güzelbey, AVM'lerinde birer gerçek olduğunu, ancak kentin dışında bir yerde hizmet vermesi gerektiğini belirtti.

Büyük AVM'lerin merkezlerinin İstanbul ve Ankara gibi kentler olduğunu dile getiren Güzelbey, "Hizmetlerini ve çöplerini burada biz yapıyoruz. Ancak vergilerini İstanbul ve Ankara merkezlerine ödüyorlar. Vergiden düşen belediye paylarından biz yararlanamıyoruz. Ancak benim esnafım burada vergi verirse ben bundan pay alıyorum. Bu pay ile de onlara hizmet ediyorum. Ama AVM'lerden pay alamıyorum. Gaziler, Mütercim Asım ve Şıhıcan yeniden canlandı, buradaki esnaflar oldukça memnunlar." şeklinde

konuştu.

Bakırcıların büyük bir iş başardıklarını ve isimlerinin Gaziantep'in dışında Türkiye'nin yanı sıra Indiana Üniversitesi'nde konuşulduğunu ve hatta ders olarak verildiğini belirten Güzelbey, "Bugün biz bir aşçılık okulu yapıyoruz. Buraya gelen insanlar meslek öğreniyorlar. Hatta yurt dışından gelen insanlar bizim bu okulda Türkçe öğrenmişler ve gittikleri ülkelerinde bunu anlatıyorlar. İşte Gaziantep'in kültüre verdiği önem burada ortaya çıkıyor." açıklamasını yaptı.

İŞKUR İLK 10 KENT ARASINA GİRDİ

Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen ise, kentlerin kültürel ve el sanatlarını ortaya çıkarıp bunlara gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti. Bunları gerçekleştiren STK ile İŞKUR'un yaptığı önemli projelerin olduğunu belirtti. Gaziantep'in İŞKUR projelerini değerlendirmede alanında yapılan bir sıralamada ilk 10 sıralamasına girdiğini ve bu sıralama içinde tek büyükşehirin Gaziantep olduğunu açıklayan Taşdöğen, son iki yıl içinde İŞKUR'dan işe yerleştirme oranın yüzde 8 civarında olduğunu bildirdi.

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık ise, İŞKUR ile ortaklaşa düzenledikleri SODES destekli projelerin kendilerine istihdam yönü ile çok şey kattığını söyledi. Gaziantep'te bakırcılık alanında bir modül oluşturmaya çalıştıklarını ve bunu başardıklarını vurgulayan Açık, özellikle kadın istihdamında büyük bir patlamanın yaşandığını kaydetti.

Esnaf ve Sanaktarler Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu da, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı'n destekleri ile esnafa yönelik önemli projeler yaptıklarını söyledi. Bu projelerin amacına ulaşması adına kendilerine verilen desteğin önemli olduğunu dikkat çeken Küsbeoğlu, mesleki çalışmalarının hedeflerini bulduğunu kaydetti. Gaziler Caddesi, Mütercim Asım Caddesi ve Şıhıcan Caddesi'nde yapılan rastorsayon ve esnafa yönelik projelerin çok başarılı olduğunu, hatta Kayseri, İzmir Ankara gibi kentlerden örnek almaya gelenlerin olduğunu vurguladı. Unutulmuş el sanatlarına yönelik yapılan projelerin başarılı sonuçlandığını ve bugün takdir edildiğini belirten Küsbeoğlu, bu süreçte kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

Program sonrası başarılı olan kursiyerlere ve kurum yetkililerine plaketler verildi. 60 başarılı kursiyerin sertifika aldığı törende Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, İŞKUR alanında ilk 10 sıralamasına giren İŞKUR İl Müdürü Sıraç Erkin'e plaket takdim etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Asım Güzelbey Mütercim Asım Gaziantep Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title