Haberler

"İnönü Lozan'da Kürtleri Kandırdı"

Güncelleme:

Selahattin Demirtaş'ın Söylediği Sözler Çok Konuşulacak

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İsmet İnönü'nün Lozan'da Kürtleri kandırdığını belirterek, "İnönü, Lozan'dan döndükten hemen sonra kıyımlarına başlayarak Kürtleri inkar politikasını hızlandırdı. Ama geçti o günler, başka kapıya" derken Genel Başkan Yardımncısı Gültan Kışanak, dün Van'da öldürülen 2 PKK'lı için, "Türkiye'ye demokrasi, Kürdistan'a da demokratik özerklik getireceğiz, bunu biz başaracağız" dedi.

12 Eylül'de yapılacak referandumda boykot çalışmaları kapsamında ŞırnakÆtan sonra Silopi'ye gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Yeşiltepe Park'ta halkla birlikte iftar açtı.

"ONLAR MAKARNA, BİZ SEVGİ DAĞITIYORUZ"

İftar sonrası Nevruz alanında düzenlenen mitingde konuşan Demirtaş, demokratik bir anayasa için halkın sandığa gitmemesi çağrısında bulundu. AK Parti bölge milletvekillerinin partilerinin halkı korkutarak sandığa gitmemeye zorladığı yönünde dedikodu çıkardığını ileri süren Demirtaş, "Ben şimdi soruyorum. Bu meydana BDPÆden korktuğu için gelen varmı? Bu meydanda AllahÆtan başka hiç kimseden korkan varmı? AKPÆnin bölge milletvekilleri bizim mitinglerimize bakıp şaşırıyorlar. 'biz bu kadar makarna, kömür , kanepe, bu kadar pizzaları dağıttık meydanları dolduramadık' diyorlar. Şimdi kendi kendilerine soruyorlardır. Acaba BDP ne dağıtıyor da meydanları dolduruyor? BDP sizde olmayan bir şeyi dağıtıyor. Halkına olan sevgisini, halkına olan inancını dağıtıyor. Ey AKPÆnin bölge milletvekilleri siz bu halk için bir torba makarna dağıtıyorsunuz, biz ise halkımız için canımızı veriyoruz" dedi.

"O GÜNLER GEÇTİ BAŞKA KAPIYA"

Yıllar önce SilopiÆde göz altına alındıktan sonra kaybolan Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'i hatırlatan Demirtaş, bunun da AK Parti zihniyetinin ürünü olduğunu iddia etti. Demirtaş şöyle konuştu:

"Gözaltına alındıktan sonra kaybedilen arkadaşlarımız sizlerin kardeşleri Serdar Tanış ve Ebubekir DenizÆi unutmadık. Onları ortadan kaldıran zihniyete, Levent Ersöz gibilerine sessiz kalan AKP zihniyetinin samimiyetine nasıl inanacağız? Kürt annelerinin, Türk annelerinin daha fazla gözyaşı dökmemelerine karşılık KCKÆnin verdiği kararı kesinlikle destekliyoruz. İnanıyoruz ki bu barışa hizmet edecektir. Ancak buna kayıtsız kalan hükümet sizleri yine kandırmaya çabalamakta. Diyorlar ki, 'Bu mini anayasa değişimini gerçekleştirelim sonrasında anayasanın tamamını değiştireceğiz' Biz artık bu oyunlara asla gelmeyeceğiz. İnönü, Lozan'da Kürtleri kandırdı ve Lozan dönüşünden hemen sonra kıyımlarına başlayarak, Kürtleri inkar politikasını hızlandırdı. Ama geçti o günler, başka kapıya."

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da iftar sonrası parti binası önünde düzenlenen mitingde konuştu. Yaklaşık 5 bin kişinin toplandığı miting alanına gelen Kışanak, Siirt Milletvekili Osman Özçelik, belediye başkanları ve meclis üyeleri, güvenlik önlemi alan polislerle ile kısa süreli tartışma yaşadı. Genel Başkan yardımcısı Kışanak ve BDP Siirt Milletvekili Özçelik'in sağduyulu davranmasıyla tartışma kısa sürede tatlıya bağlandı.

ÖLDÜRÜLEN PKK'LILAR İÇİN, 'DEMOKRASİ BARIŞ ŞEHİDİ' DEDİ

Daha sonra partililere seslenen BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, PKK'nın eylemsizlik kararını hatırlatarak, örgütün 6 günden beri eylemsizlik kararı içinde olmasına rağmen, operasyonların durmadığını söyledi. Kutsal Ramazan ayında silahların susması çağrısını yenileyen Kışanak, "Gerila eylemsizlik kararı aldı, 6 gündür parmaklarını tetikten çekti. Biz diyoruz ki gelin artık şu kanı ve gözyaşını durduralım. Siz de parmaklarınızı tetikten çekin, siz de yüreğinizdeki kin ve nefreti atın bu kutsal Ramazan gününde vicdanınızı yoklayın, insanlığınızı yoklayın. Birazcık olsun adalet duygusuna sarılın, birazcık olsun eşitlik nedir bunu anlamaya çalışın ve buna bir karşılık verin. Ancak bugün üzülerek Van'dan çok acı bir haber aldım. 2 gerillaya bir köyün çıkışında yüzlerce özel tim pusu kurmuş ve onlar yaşamını yitirdi. O iki gerilla demokrasi şehididir, barış şehididir, kardeşlik şehididir, sıkılan kurşunlar barışa, kardeşliğe sıkılmıştır, bu ülkenin geleceğine sıkılmıştır. Tayyip Erdoğan bunu böyle bilsin ve elindeki silahlı kuvvetlere, polisine, askerine, özel timine, 'Artık sende elini tetikten çek desin' ki bu ülkede artık silahlar konuşmasın, bu ülkede artık politikacılar konuşsun" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kenan Evren yasasına yama yaparak ömrünüzü uzatmaya çalıştığını konuşmasında dile getiren Kışanak, buna izin vermeyeceklerini anlattı. Sandıkları Ankara'ya boş göndereceklerini kaydeden Kışanak, "O sandığa girecek 'evet' oyu da, her 'hayır' oyu da Kenan Evren'e yarayacak. 12 eylülün o faşist darbeci anayasasının ömrünü uzatacak. Onun için o sandıklara ne 'evet' ne 'hayır' bir tek oy bile girmeyecek. O sandıkları buradan halkımız boş gönderecek Ankara'ya" diye konuştu.

"TÜRKİYE'YE DEMOKRASİ, KÜRDİSTAN'A DEMOKRATİK ÖZERKLİK"

Yeni anayasada olmasını istedikleri taleplerini tekrarlayan Kışanak, "Şimdi size soruyorum yeni anayasada dilimizi istiyor muyuz? Kimliğimizi istiyor muyuz? Sadece Kürt kimliklerine değil, tüm kimliklere özgürlük istiyor muyuz? Ana dilde eğitim istiyor muyuz? Değerli halkımız bu ülkenin en büyük sorunlarından bir tanesi de tüm özgürlüklerin önüne darbe anayasası ile engel çıkartılmasıdır. İnanç özgürlüğü de bu ülkede yok. Tayyip Erdoğan'ın yama yasasında da bu yok. Anayasamızda tüm inançlara özgürlük istiyor musunuz? Özgürlük istiyor musunuz? Örgütlenme hakkı istiyor musunuz? Biliyorsunuz örgütlenme hakkı konusunda en çok çeken bir halkız biz. Bunu başarabiliriz, kendimize güveneceğiz, sadece ve sadece kendimize güveneceğiz. Birlik olacağız yan yana duracağız, örgütümüzü, mücadelemizi güçlendireceğiz. Türkiye'ye demokrasi, Kürdistan'a da demokratik özerklik getireceğiz bunu biz başaracağız" şeklinde konuştu.

Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı miting sırasında PKK ve Öcalan lehine sloganlar atılarak, Abdullah Öcalan ve çatışmalarda öldürülen teröristlerin fotoğrafları açıldı.

SİLOPİ

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title