Haberler

İngiliz Basınında Bugün

İngiliz Basınında Bugün, İktidarda 10 Yılını Doldurduktan Sonra Dün, İstifa Edeceğini Açıklayan Tony Blair'in Bıraktığı Siyasi Miras ve Blair Sonrası Dönemle İlgili Yorum ve Değerlendirmeler Bugünkü Gazetelerde Ön Plana Çıktı.

İngiliz basınında bugün, iktidarda 10 yılını doldurduktan sonra dün, istifa edeceğini açıklayan Tony Blair'in bıraktığı siyasi miras ve Blair sonrası dönemle ilgili yorum ve değerlendirmeler bugünkü gazetelerde ön plana çıktı.

BBC'nin Türkçe internet sitesi "http://www.bbc.co.uk/turkish/" adresinde yer alan basın özetlerine göre, Guardian, Tony Blair'in dün yaptığı konuşmanın özünü oluşturan "Doğru olduğuna inandığım şeyleri yaptım" cümlesini manşetine taşıdı.

Gazete başyazısında da Blair'in 10 yıllık iktidarını değerlendirdi. "10 yıl önce kıyıya vuran dalgalar gibi gürleyerek geldi, yavaş yavaş geri çekildi" diyen gazete şu ifadeye yer verdi:

"Blair bugün hala başbakan. Yaklaşık 50 gün daha başbakan olarak kalacak. Önünde Afrika'ya yapacağı bir gezi ve önemli iki toplantı var. Avrupa Birliği (AB) zirvesi ve G-8 toplantısı. Ancak bunlar hikâyeyi değiştirmeyecek. Tony Blair dün tarihe geçti. O'nun için artık 'miras' devri başladı."

Tony Blair'in nasıl bir siyasi miras bıraktığı en çok tartışılan konulardan biri. Pek çok yorumcuya göre Blair, 'iyi şeyler de yaptı ama geriye kalan mirası sadece Irak'.

Bu görüşe destek veren ve Tony Blair'i ağır şekilde eleştiren yazar Tarık Ali, Guardian'daki yazısında şöyle dedi:

"Blair'in en büyük sadakati Beyaz Saray'aydı. Bunun sonucunda ortaya bir nefret mirası çıktı ve bu, başbakanlığını sona erdirdi.

Gidişi, Yeni İşçi Partisi'nin 'Canım liderim' modasına uygun şekilde düzenlenmişti. Dikkatle seçilmiş bir dinleyici kitlesi, dört başı mamur bir konuşma, titreyen dudaklar... 10 Numara'ya İngiliz bayrakları altında girmişti. Dünkü konuşmasında da aynı vatanseverlik teması vardı. 'Bu kutsal vatan', 'Dünyanın en muhteşem ülkesi' ifadeleri... Ama ne her sokak başında görülen McDonald's, Starbucks, Benetton markalarından ne de İngiltere'nin dünyada nasıl görüldüğünden söz etti: Yani 'imparatorluk

kulübesindeki en iyi saldırı köpeği' imajından. Blair, Irak'ta kan akmaya, bombalar patlamaya devam ederken ayrılıyor. Blair'in en büyük sadakati hep Beyaz Saray'ın ev sahiplerineydi. Üst düzey diplomatlar bana, Blair'in savaş suçlusu olarak yargılanmasının kendilerini pek de üzemeyeceğini söylediler."

Times Gazetesi'nin manşeti Tony Blair'in gidişine, Gordon Brown'un ise olası başbakanlığına atıfta bulundu.

"BİR FERAGAT, BİR TAÇ GİYME"

Gazete, özel değerlendirmelere ayırdığı sayfalarında Tony Blair'le ilgili yaptırdığı bir anketin sonuçlarını da yayınladı. "Tony Blair'in Irak'tan kurtulabilmesi mümkün değil" diye yazan, gazete sonuçları şöyle değerlendirdi:

"Irak savaşının ve onun kanlı bilançosunun, pek çok seçmenin Blair'e güvenini yitirmesinin başlıca nedeni olduğu ortada. Her 5 kişiden sadece biri Tony Blair'e güvendiğini söylüyor. Güvenmeyenlerin oranı yüzde 71. Tüm seçmenlerin yaklaşık yüzde 60'ı ve İşçi Partisini destekleyenlerin üçte biri, Başbakan Blair'in Irak konusunda yalan söylediği inancında. Tony Blair ilk seçildiğinde büyük umut bağladıklarını ancak tüm beklentilerinin hayal kırıklığıyla sonuçlandığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 52."

Independent Gazetesi kapak sayfasını 1997 yılından düne kadar Blair döneminde yaşanan gelişmeleri peş peşe sıralamaya ayırdı. Blair'in ilk seçim zaferinden Galler Prensesi Diana'nın ölümüne, Kuzey İrlanda Barış Anlaşması'nın imzalanmasından Kosova'ya, İngiltere'de asgari ücret sistemine geçilmesinden ABD'den George Bush'un başkan seçilmesine, 11 Eylül saldırılarından Lordlar Kamarası skandalına kadar pek çok kayıt düşüldü. Kapak sayfasının ortasında ise tek bir kelime göze çarpıyor: Irak. Buna bağlı

manşet ise şöyle: "Tony Blair, Başbakan, 1997-2007, miras: Irak"

Independent'ın başyazısında da Blair'in peş peşe üç seçimden zaferle çıktığı, 20'inci yüzyılın en genç başbakanı olduğu ve hatta Başbakanlık konutu Downing Street 10 numarada 150 yıldan bu yana görevdeyken baba olan ilk başbakan olduğu belirtildi.

Gazete, Blair'in partisini olduğu kadar ülkeyi de değiştirdiğini ifade ederek şunları yazdı:

"Tony Blair, İngiltere'yi bambaşka bir ülke olarak bırakıyor. Artık daha hoşgörülü, sosyal ve etnik olarak daha çeşitli, 10 yıl öncesine göre her konuda daha açık bir toplumuz. Öte yandan daha adaletsiz ve ne yazık ki geçmişe göre sosyal olarak daha hareketsiz bir toplumuz. Bunların ne kadarının Tony Blair'in ve ne kadarının değişen zamanın sonucu olduğu tartışılabilir. Tartışma götürmeyecek tek şey ise, Blair'in, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük dış politika hatasını yapmış olmasıdır. Irak,

Tony Blair'in başbakanlık döneminin trajik mezar taşıdır".

Daily Telegraph ise "Yeni İşçi Partisi'nin sonu" manşetiyle çıktı. Gazete, Blair'in istifa edeceğini açıkladığı konuşmanın hemen ardından, Parti'nin internet sitesindeki Yeni İşçi Partisi logosunun, klasik İşçi Partisi logosuyla değiştirildiğini aktararak, "İşçi Partisi Gordon Brown liderliğinde yeni bir döneme hazırlanıyor" diye yazdı. Gazetenin başyazısına ise "Büyük bir şovmen ama ortalama bir devlet adamı" başlığı atıldı.

"Bu büyük siyasi şovmen, iyi planlanmış, gerekli vurguları taşıyan bir konuşmayla ayrılıyor. Konuşmanın en dikkat çeken yanı savunmaya dönük oluşu, 'Elimi vicdanıma koyduğumda, doğru olduğuna inandığım şeyleri yaptım' ifadesi ve eksiklikleri için özür dilemesiydi. İngiltere Blair döneminde daha refah içinde bir ülke oldu. Bu hükümetin becerisinden çok küresel güçlerin etkisiydi. Ancak Irak, Blair döneminin habis mirasını, hükümet mekanizmasının bozukluğunu ortaya koyan en güzel örnek. Buna rağmen, yüksek

sesli bir azınlık Irak yüzünden Tony Blair'den nefret etse de halkın büyük bir bölümü görevini bırakmakta olan başbakanımıza hâlâ çok düşkün. Ama Blair ne olumlu ne de olumsuz bir tutku yaratabildi. Bu ortalama bir devlet adamının en açık özelliğidir".

Financial Times Gazetesi, Blair'in ayrılış konuşmasınar 5 kişiden sadece biri Tony Blairı, 10 yıl önce halka ilk seslendiği seçim bölgesi Sedgefield'da yaptığını vurgularken, "Blair'in yolculuğu başladığı yerde bitti" yorumunu yaptı.

Blair döneminin bitmesiyle İşçi Partisi ve İngiltere için Gordon Brown döneminin başladığını belirten gazete, bir diğer değerlendirme yazısına da, "Brown'un kendi kaderini tayin etme günü geldi" başlığını attı.

"Gordon Brown İşçi Partisi liderliği için kampanyasını başlattığında bu sadece siyaset için değil, 56 yaşındaki Maliye Bakanı için de yeni bir dönem anlamına gelecek. Yaklaşık 15 yıldır ilk kez İngiliz halkının karşısına, kendisine ait bir İngiltere vizyonuyla çıkacak. 1994 yılında Blair'e liderlik yolunu açmak için kenara çekildiğinden beri Brown kendisini hep Tony Blair'in gölgesinde hissetti. Bugün projelerini açıkladığında bu his de değişecek. Bu aynı zamanda İngiltere'nin modern siyasetinde

Blair-Brown ikilisinin sonu ve sabırla bugünü bekleyen Brown'un sahnede tek başına ayakta durması demek".

(BBC-CY-CY-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title