Haberler

İlk San-Tez Projesi Desteklenmeye Değer Bulundu

Kastamonu Üniversitesi'nin Kastamonu Orman Ürünleri Endüstrisi ile ortak çalışmaları kapsamında hazırlanan ve 2013 yılının ikinci yarısında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulan ilk SAN-TEZ projesi desteklenmeye değer projeler arasında yer aldı.

Kastamonu Üniversitesi'nin Kastamonu Orman Ürünleri Endüstrisi ile ortak çalışmaları kapsamında hazırlanan ve 2013 yılının ikinci yarısında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sunulan ilk SAN-TEZ projesi desteklenmeye değer projeler arasında yer aldı.

Kastamonu Üniversitesi bünyesinde TÜBİTAK tarafından desteklenen ilk 1001 Araştırma projesinin de yürütücülüğünü yapmış olan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Koordinatörü Doç. Dr. Saim Ateş'in yürütücülüğünde, HAYAT Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kastamonu Entegre Ağaç San. Tic. A.Ş. ile birlikte hazırlanan "Liflevha Üretiminde Liflendirme Enerjisinin Düşürülmesi" konulu proje teklifi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının SAN-TEZ kapsamındaki 2014-2015 destek programına alındı.

Kastamonu Üniversitesi ile Kastamonu Entegre'nin birlikte hazırladığı bu önemli projenin yürütücüsü Doç. Dr. Saim Ateş, üniversitesinin araştırmaları ve projeleriyle öncelikle bulunduğu coğrafyaya katkı sağlamanın yanında ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi bir üniversite olma hedefi doğrultusunda hızlı ve emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti. Kastamonu Üniversitesindeki bütün araştırmacılara bu önemli imkanı değerlendirme hususunda hiçbir zaman desteğini ve teşviklerini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın'a teşekkür eden Doç. Dr. Ateş, "Ülkemizde endüstriyel işletmelerde maliyetleri etkileyen en önemli girdi enerjidir. Enerji maliyetlerinde veya enerji sarfiyatında meydana gelebilecek düşüşler doğrudan doğruya ürün maliyetlerine yansıyacak ve dolayısıyla da bölgesel ve küresel rekabet edebilirlik imkanları artacaktır. Proje kapsamında yapılacak denemeler ve sonucunda üretim tesisinde gerçekleştirilecek ilaveler ve modifikasyonlar sonucunda odun yongalarının liflendirilmesi amacıyla kullanılacak elektrik enerjisi sarfiyatından yaklaşık olarak %20 ile %40 arasında bir tasarruf sağlanması beklenmektedir. Proje sonucunda bazı fiziksel özellikleri iyileşmiş ve daha düşük enerji maliyetiyle üretilmiş liflevha ve laminat parke ürünleri üretilecektir. Bu sayede orman ürünleri sanayiinde verimin, kalitenin ve uluslararası rekabet yeteneğinin artması ile ulusal ekonomiye de katkı sağlanacaktır" dedi.

Ateş'in danışmanlığı ve yürütücülüğünde Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Öğrencisi ve Orman Endüstri Mühendisi Gökhan Başarır'ın tez konusu olarak kabul gören proje ekibinde Yardımcı Araştırmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Mahmut Gür, Yardımcı Personel olarak ise Makine Mühendisi Ercan Özer ve Orman Endüstri Yüksek Mühendisi ve Kastamonu Entegre A.Ş. Kastamonu-Samsun Fabrikalar Koordinatörü Enüs Koç görev aldı. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kastamonu Entegre Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title