Haberler

İlk Dönem Kur'an-ı Kerim Nüshaları İstanbul'da Sergileniyor

Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Emevi Camisi'nde 1917 yılında çıkan yangında yok olmaktan kurtarılan Kur'an-ı Kerim'in ilk dönemine ait Küfi yazı türü nüshaları "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Küfi" başlığı altında Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sergileniyor.

SAMET DOĞAN - Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Emevi Camisi'nde 1917 yılında çıkan yangında yok olmaktan kurtarılan Kur'an-ı Kerim'in ilk dönemine ait Küfi yazı türü nüshaları "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Küfi" başlığı altında Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sergileniyor.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Seracettin Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sergimiz, İslam Kültür Sanat Platformu (İKSP) tarafından Türk Hava Yolları'nın katkıları ile düzenlendi. Eserlerin tamamı müzemize aittir. Burada toplamda 94 adet Kur'an nüshası sergiliyoruz. Sergide ilk Kur'an ciltlerinden başlayarak halifeler döneminden, Abbasi, Memluk, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait zengin bir arşiv bulunuyor." dedi.

Sergide, Şam'daki Emevi Camisi'nde çıkan büyük yangından kurtarılan 8. ve 9. yüzyıla ait rulo halindeki Kur'an-ı Kerim'lerin bulunduğunu aktaran Şahin, "Koleksiyonun en dikkat çekici bölümü ise, kuşkusuz parşömen ve kağıt üzerine yazılmış Kur'an yaprakları, rulo Kur'anlar ve üzerine deri kaplanmış ahşap ciltler. Kur'an nüshaları o dönemde Türk ve İslam Eserleri Müzesi Kurucu Heyeti Üyesi İsmet Bey'in refakatinde Şam'dan trenle İstanbul'a getirilmişti. Suriye'den getirilen ve paha biçilemeyen bu eserler, 'Şam Evrakları Koleksiyonu' olarak biliniyor." ifadelerini kullandı.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin 1914 yılında cami, tekke ve zaviyelerde bulunan önemli eserlerin çalınıp Avrupa'ya götürülmesini engellemek için kurulduğunu aktaran Şahin, "Hz. Osman mushafı ve Hz. Ali'ye atfedilen Kur'an'ları da sergiliyoruz. Bu Kur'an'lar 10. yüzyılda kopyalanmış eserler. Diğer yandan, Küfi hatla yazılan Mağribi usulle kaleme alınmış son derece önemli Kur'an'larla birlikte Abbasi döneminin Kur'an'ları ve İran'da kaleme alınan Kur'an'ları da sergiliyoruz." diye konuştu.

Osmanlı döneminin 15. yüzyıldaki en ünlü hattatlarından Ahmed Karahisari'ye ait bir Küfi hat albümünü de sergilediklerini söyleyen Şahin, şu bilgileri verdi:

"Ahmed Karahisari'ye ait bir albüm de sergimizde mevcut. Burada Küfi hattı sanatının inceliklerini görebilirsiniz. Karahisari, bir Osmanlı Sarayı hattatıdır. Anadolu'daki hattatların izlediği ekol yerine İranlı hattatların ekolünü takip etmiştir. Diğer yandan sergimizin en önemli el yazmalarından rulo şeklinde yazılan Kur'an hatlarından ise elimizde 250 bin sayfa bulunuyor. Bunlar Emevi Camisi'ndeki yangından kurtarıldı. Bir çoğu hasar görmüş durumda. Bunlar üzerinde laboratuvar çalışmalarımız devam ediyor."

-Küfi yazı nedir?

Küfi, Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi ve İslamiyet'in ilk yüzyıllarında "Himyeri" yazısının değişmesiyle oluşan dik, sert, köşeli bir yazı türü olarak tanımlanıyor. Arapça hat sanatında yaygın olarak kullanılan yazı türü olarak da biliniyor. Özellikle erken dönemde daha yuvarlak hatlara sahip örneklerine rastlanan Küfi yazısı, Kur'an yazmalarında ve yapıların cephelerinde de sıklıkla kullanılıyor. İslam hat sanatının en eski bilinen yazı türü olan küfi, ismini Kufe şehrinden alıyor.

Dünyada Kufi yazı türünde en geniş kapsamlı sergi olma özelliğini taşıyan "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Küfi" sergisi, 30 Mayıs'a kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Suriye Şam Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title