Haberler

İktisadi Kalkınma Vakfı Açıklaması

"Bugün genişleme ve Türkiye'nin üyelik perspektifini desteklemeyen bir (AB) Komisyon Başkanı görevde.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), genişleme ve Türkiye'nin üyelik perspektifini desteklemeyen bir Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkanı'nın görevde olduğunu, Türkiye'nin 2019 yılına kadar üye olamayacağının bugünden bakılınca kolaylıkla tahmin edilebildiğini belirtti.

İKV, "Göreve Yeni Başlayan Juncker Komisyonu ve Türkiye'nin Adaylık Sürecine Bakış" başlıklı analizinde, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in bağlı bulunduğu parti grubu Avrupa Halklar Partisi'nin, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı bir tavır içinde olduğu hatırlatıldı.

"Junker, AB kapısında bekleyen ülkelerin şevkini kırıyor"

Analizde, Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri sürecinde bugüne kadar Kıbrıs sorununa ilişkin blokajlar, Almanya gibi lider bir ülkenin isteksizliği ve Fransa gibi diğer bir lider ülkenin engellemeleri ile karşı karşıya kaldığı anımsatılarak, "Bugün de genişleme ve Türkiye'nin üyelik perspektifini desteklemeyen bir Komisyon Başkanı görevde. Türkiye'nin 2019 yılına kadar üye olamayacağı bugünden bakılınca kolaylıkla tahmin edilebiliyor. Ancak bunun tüm aday ülkeler için açık bir şekilde söylenmesi, AB içindeki genişleme yorgunu kamuoylarını rahatlatırken, AB'nin kapısında bekleyen ülkeler ve halkları için şevk kırıcı bir mesaj oluyor" ifadeleri kullanıldı.

Komisyon Başkanı düzeyinde verilen bu şevk kırıcı mesajın, Türkiye'yi üyelik yolundan saptırmaması gerektiği vurgulanan analizde, Türkiye'nin bu dönemde yapması gerekenler ise şöyle sıralandı:

"AB üyesi devletlerle diplomatik ilişkilere ağırlık vermek.

Demokrasi, insan hakları, temel özgürlükler, sosyal ve çevre standartlarında ilerici adımlar atarak Türkiye'ye yönelik eleştirileri bertaraf etmek ve Türkiye'ye destek verenlerin elini güçlendirmek.

Kültür, sanat ve spor gibi Türkiye'nin başka bir aynadan görülmesini sağlayacak alanlarda Avrupa sahnesine çıkmasına destek olmak.

Güçlü bir kamuoyu stratejisi ile Türkiye'nin AB kamuoylarında yalnız kötü değil, iyi özellikleri ile tanıtılmasını mümkün kılmak ve Türkiye'yi 'Avrupa'nın dışında ve ötekisi' olarak sunan görüşleri sorgulayarak, ortak yönlerimizi ve Avrupa'ya yaptığımız ve üye olarak yapabileceğimiz katkıları ön plana çıkarmak." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title