Haberler

İhracatçılar, Yeni Teşvik Paketi'ni "Olumlu" Bulduklarını Açıkladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni teşvik sistemini son derece olumlu bulduklarını açıkladı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni teşvik sistemini son derece olumlu bulduklarını açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni teşvik sistemini son derece olumlu bulduklarını açıkladı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni teşvik sistemini son derece olumlu bulduklarını açıkladı. Büyükekşi "Yeni teşvik sistemini incelediğimizde, içimizden gelen Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'ın imzasını ve farkını çok açık olarak görüyoruz. Yeni sistemin Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu teknolojik dönüşüm süreci için ateşleyici bir etki yapacağına inanıyoruz" dedi.

TİM'den yapılan açıklamaya göre, TİM Başkanı Büyükekşi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan, TOBB ve TİM başta olmak üzere bütün sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak hazırlanan yeni teşvik sistemini son derece olumlu bulduklarının altını çizdi.

-"YENİ SİSTEM TÜRK SANAYİSİNİN İHTİYAÇ DUYDUĞU TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM SÜRECİ İÇİN ATEŞLEYİCİ BİR ETKİ YAPACAK"-

Yeni teşvik sistemini incelediklerinde, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın imzasını ve farkını çok açık olarak gördüklerini söyleyen Büyükekşi, "Yeni sistemin Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu teknolojik dönüşüm süreci için ateşleyici bir etki yapacağına inanıyoruz. Diğer taraftan yeni uygulamaya konulan il bazlı bölgesel teşvik sisteminin, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu sosyal barış ortamına da büyük katkı sağlayacağına, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını hızlı bir şekilde azaltacağına inanıyoruz" dedi.

Yeni teşvik sisteminin belli bölgelere değil tüm Türkiye'ye hitap edecek bir teşvik sistemi olarak konumlandırıldığına dikkat çeken Büyükekşi, yeni sistemin yeni şartlara, yeni gelişmelere Türkiye'yi çok daha hızlı bir şekilde entegre edeceğini savundu. Bu yeni teşvik sistemi sayesinde, Türkiye ekonomisinin, daha güçlü, daha dinamik daha sağlam bir temele kavuşacağını ileri süren Büyükekşi, "Yeni teşvik sisteminde uygulanmaya başlayan en önemli yenilik yeni bölgesel haritanın çıkarılması ile birlikte il bazlı bölgesel teşvik sistemi ne geçilmesi oldu. İllerimizin sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 6 bölgeye ayrılarak il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçilmesini oldukça olumlu buluyoruz. Bu yeni sistem sayesinde bölgesel gelişmişlik farkının azaltılmasının, kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesinin, orta ve yüksek teknolojik yatırımlara öncelik verilmesinin yolu açılacak" şeklinde konuştu.

-"TÜRKİYE'NİN İHRACAT VİZYONUNA İLİŞKİN YAPTIĞIMIZ DÖNEMSELLEŞTİRME YENİ TEŞVİK PAKETİ İLE DE UYUMLU"-

TİM olarak 2023 stratejilerinde Türkiye'nin ihracat vizyonunu "Atılım-Yatırım-Liderlik" şeklinde dönemselleştirdiklerini söyleyen Büyükekşi, bu dönemselleştirmenin yeni teşvik paketi ile de uyumlu olduğunu ifade etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak yeni teşvik sisteminin yabancı yatırımları Türkiye'ye çekilmesinde "mıknatıs" etkisi göstereceğine inandıklarını sözlerine ekleyen Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Yeni teşvik sistemi ülkemize yeni yabancı yatırımları çekerken, cari açığı itecektir. Yüksek istihdam, düşük cari açık ve ılımlı yatırım ortamı ile Türkiye rekabet gücünü artıracaktır. Türkiye'ye hakim olan güven ve istikrarın yeni teşvik sistemiyle artacağını düşünüyoruz. Türkiye yeni teşvik sistemi ile artık cari açığı gidere azaltacak, ithalatın yüzde 70'inin gerçekleştirildiği sektörler teşvik sayesinde ülkemizde üretilen ürünleri girdi olarak kullanacak. Ekonomimiz kaynaklarını rekabetçi olduğu alanlara yönlendirecek, sağlıklı bir büyüme gerçekleşecek. Türkiye 74 milyonluk dinamik nüfusundan ve 50 bini aşkın ihracatçısından aldığı güce bugün yeni teşvik sisteminden alacağı gücü katarak 2023 hedeflerine bir adım daha yakın olacak. Yeni teşvik sistemin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese, başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'a ve emeği geçen bakanlarımıza ihracatçılarımız adına teşekkür ediyoruz."

-OİB BAŞKANI SABUNCU: "OTOMOTİVİN STRATEJİK TEŞVİKLER GRUBUNDA YER ALMASINI ENDÜSTRİMİZ ADINA OLUMLU BULUYORUM"-

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, konuya ilişkin açıklamasında, özellikle otomotiv endüstrisinin stratejik yatırımlar başlığı altında ele alınmasının kendileri için en önemli fark olduğunun altını çizerek, "Bunun yanı sıra yatırım indiriminin de şirketlere uygulanacak olması, yer tahsisi, test merkezlerinin desteklenmesi gibi detaylar bizim için önemli teşvikler. Diğer yandan bölgelerin 4'ten 6'ya ve teşvik gruplarının üçten dörde çıkarılmasıyla yatırımların daha çok teşvik edileceğini anlıyoruz. Otomotivin stratejik teşvikler grubunda yer almasıyla endüstrimiz adına olumlu buluyorum" diye konuştu.

-ORKA GROUP BAŞKANI ORAKÇIOĞLU: "UMARIZ UYGULAMADA BÜYÜK BAŞARILAR SAĞLANIR"-

ORKA Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın sanayinin içinden gelmesi, deneyimi ve bürokrasiyle iş dünyası arasında kurduğu koordinasyonun pakete yansıdığını söyleyerek, "Bu sayede teşvik paketinde tüm ayrıntılar düşünülmüş ve paket kapsayıcı olmuş" dedi.

Daha önce, "neden büyük yatırımlar, stratejik yatırımlar Türkiye'ye çekilmiyor" dediklerini dile getiren Orakçıoğlu, "Yeni paketle bunlar içinde farklı teşvikler planlanmış. Aynı şekilde OSB'ler ve birden fazla yatırımcının ortak yapacağı yatırımlara da değişik teşvikler sunulmuş.

Özetle, bu paketin içinde akıl var. Çok yönlü bakış açısı var, üç dört ayrı perspektif var. Umarız uygulamada da büyük başarılar sağlanır" diye konuştu.

-İTHİB BAŞKANI GÜLLE: "TEŞVİK EDİCİ BİR TEŞVİK PAKETİ AÇIKLANDI"-

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, açıklamasında teşvik edici bir teşvik paketinin açıklandığını söyleyerek, "Sektör olarak yatırımların içinde adımızın görünmemesini sektörümüzün teşvik edilmeyeceği yönünde algılamadık. Özellikle 5. Bölgedeki bir yatırımcının 6. Bölgedeki bir yatırımcının imkanlarından yararlanmasını son derece olumlu bulduk. Bu madde ilave yatırımların da o bölgeye yapılacağı anlamına geliyor. Teşvik paketinin içeriği son derece dolu. Sadece enerji yönünde teşvikin olmamasını eksiklik olarak gördük. Ama genel olarak oldukça doyurucu bir teşvik olduğunu düşünüyoruz. Kısa vadede yatırım planı olmayan biz bile bu koşullarda yatırıma sıcak bakıyoruz artık" dedi.

-AKİB BAŞKANI AYMEN: "YENİ AÇIKLANAN PAKET, BUGÜNE KADAR AÇIKLANAN PAKETLERDEN DAHA KAPSAMLI"-

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanı Bülent Aymen, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik sisteminin, bu güne kadar açıklananlardan hem çok daha kapsamlı, hem de hedefe ulaşmada çok daha fazla başarılı olabilecek bir sistem olarak göründüğünü ifade ederek, "Özellikle bölgesel teşviklerde, fleksibilite yanı, illerin gelişmişlik düzeyleri ile ilgili bölgesel geçişlerinin her an sağlanabilmesi, ekonomik anlamda gelişmiş ve gelişmekte olan sektörlere öncelikli olarak teşviklerin verilmesi,ithalata bağımlı stratejik sektörlere verilecek teşviklerle ülke ekonomimizin yukarı doğru ivmesi önemli ölçüde artacaktır" dedi.

-İDDMİB BAŞKANI: "AR-GE SONUCU ORTAYA ÇIKARILAN ÜRÜNLERE YÖNELİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ POZİTİF BİR GELİŞME SAĞLAYACAKTIR"-

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı (İDDMİB) Tahsin Öztiryaki ise, paketi genel anlamda olumlu bir çalışma olarak gördüklerini ifade ederek, "Bizlerin de çok önem verdiği AR-GE sonucu ortaya çıkarılan üretilen ürünlere yönelik yatırımların desteklenmesi pozitif bir gelişme sağlayacaktır" dedi.

-ÇİB BAŞKANI EKİNCİ: "PAKETTE SEKTÖRÜMÜZDE MALİYETLERİ DÜŞÜRÜCÜ KISIMLAR VAR"-

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci, teşvik paketinin geniş kapsamlı olmasının kendileri tarafından olumlu karşılandığını ifade ederek, "Duymak istediklerimizin büyük çoğunluğunu duyduk. Pakette sektörümüzde maliyetleri düşürücü kısımlar var. Ancak ihracattaki kabiliyetimizi kısıtlayıcı olan ve duymak istediklerimizin içinde yer alan çevre katkı payı, enerji üzerindeki TRT, BTV, ETV kesintileri ve ithalattaki KKDF gibi suni yüklerle ilgili konuları da sayın bakanın açıklayacağı detaylar içinde duyabilmeyi umuyoruz" diye konuştu.

-İMİB BAŞKANI ÖZER: "MADENCİLİK YATIRIMLARININ 5. BÖLGE TEŞVİĞİNE SOKULMUŞ OLMASI ÖNEMLİ"-

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Mehmet Özer ise konuşmasında, madencilik sektörü yatırımlarının 5. bölge teşviğine sokulmuş olmasının, madencilik açısından çok doğru bir karar ve çok büyük bir şans olduğunu söyleyerek, "Hem sektörümüz hem de ülke ekonomisi açısından son derece önemli. Bu bizim daha önceki yıllarda da çok arzuladığımız ve dile getirdiğimiz bir durumdu. Madencilik öncü bir sektördür ve nerede olursa olsun yatırımın teşvik edilmesi, üretimi artıracaktır. Bu sayede sanayimizin hammadde temini hızlanacak, ithalatı azaltacaktır" dedi.

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu ise 2023 vizyonunu da dikkate aldıklarında, otomotiv sektörünün lokomotif sektörlerden biri olarak değerlendirilip, teşvik paketi kapsamında ele alınmasını olumlu karşıladıklarını belirtirken, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ise "Yeni teşvik sistemi Türkiye' ye hayırlı olsun cidden son derece kapsamlı sistem olmuş bu teşvikler biraz olsun imalat sanayimize moral vermiştir" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Mehmet Büyükekşi Çağlayan Türkiye Ekonomi Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title