Haberler

İgm Köylülerin Ortak Sorununa El Attı

Kastamonu İl Genel Meclisi köylerine geri dönmek isteyen ancak ev yaptırmak için yasal prosedürlere takılıp vazgeçen vatandaşların sorunlarına el attı.

Kastamonu İl Genel Meclisi köylerine geri dönmek isteyen ancak ev yaptırmak için yasal prosedürlere takılıp vazgeçen vatandaşların sorunlarına el attı. Meclis Kastamonu'ya göçü hızlandırmak için büyükşehirlerden memleketine dönmek isteyen ancak ev yaptırmak istediğinde yasal sorunlarla karşılaşmaması için çalışma yapacak.

Kastamonu'nun yıllardan beri kanayan yarası haline gelen göçün durdurulması ve tersine göçün başlatılması için ilk çalışmayı İl Genel Meclisi attı. Köyüne geri dönmek isteyen vatandaşlar ev yaptırmak istediklerinde 6 ay süren yasal prosedürlerle karşılaşıyor ve yasal prosedürleri aşamadıkları için ev yaptırmaktan vazgeçiyor dolayısıyla tersine göçün başlatılması çalışmalarında amaca ulaşılamıyordu.

Gurbetçilerin imar ve kentsel iyileştirme konularındaki serzenişlerine kayıtsız kalmayan MHP İl Genel Meclisi üyeleri verdikleri önerge ile köyde ikamet amaçlı ev yapılmasının önündeki engeller ve engellerin kaldırılmasının araştırılmasını istedi. İl genel Meclisi AR-GE Komisyonu tarafından çevre illerde yapılan araştırmalarda özellikle köylerde yeni ikamet yapmayan isteyen vatandaşların önce köy muhtarlığından onay aldığını, daha sonra ise İl Özel İdaresi'ne giderek projelerin onaylandığını belirtti.

"Vatandaşlarımız köylerimize yerleşmekten vazgeçiyor"

Yasal mevzuatın köyüne geri dönmek isteyen vatandaşlar üzerinde olumsuz etki oluşturduğuna dikkat çeken İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kayıkçı, kırsal nüfusunu arttırmak isteyen Kastamonu'nun bu sorunu mutlaka çözmesi gerektiğine dikkat çekti.

Resmi kurumların vatandaşlara zulüm etmemesi gerektiğini ifade eden Başkan Mehmet Kayıkçı: "Köylerimizde yeni yapılacak olan ikamet amaçlı yapıların yapılması için bazı yasal prosedürler bulunuyor. Bu prosedürleri aşmamız gerekiyor. Bu prosedürleri aşamadığımı zaman ise vatandaşlarımız köylerimize yerleşmekten vazgeçiyor. Diğer illerde bu problem küçük bir düzenleme ile ortadan kaldırılabilirken biz hala bu problemin üzerinden gelemiyoruz" dedi.

"Bu uygulama tam bir zulümdür"

CHP İl Genel Meclisi Abana Üyesi Hasan Tığlı ise vatandaşlara yaşatılan bu zorluğun yakın dönem içerisinde çıkarıldığını kaydederek şöyle dedi:

"Bundan 10-15 sene önce böyle bir yasal mevzuat yoktu. Köy muhtarının oluru ile ev yapmak isteyen vatandaşlarımız çok rahat bir şekilde evini, barkını yapabiliyordu. Lakin daha sonra köylerine ev yapmak isteyen herkes için İl Özel İdaresi ve diğer kurumlar tarafından görüş alınması yönünde karar çıkartıldı. Neden çıkarıldı bilmiyoruz ancak çıkarılan bu karar Kastamonu için zararı olan bir karardır. Şimdiki mevzuata göre köyüne ev yapmak isteyen bir vatandaşımız 12 kurumdan olur almak zorunda kalıyor. Bu uygulama tam bir zulümdür. Bizim amacımız vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmaktır. Özellikle kırsal bölgelerimizde nüfusun azalmasını istemiyorsak mevzuatı eski haline getirelim. İşleri kolaylaştıralım. Abana'da ev yapmak isteyen bir vatandaşımız 2 aydan beri mevzuatı aşmak için çaba sarf ediyor. Şu anda aşabilmiş değil. Aşabilir mi bilmiyorum? Mevzuatı aşamazsa ev yapıp memleketine geri dönmekten vazgeçecek. Ev yapılması için izinleri kolaylaştıralım ama zemin etüdü konusunda şart koşalım. Zamanında yapılan bir cami heyelan bölgesinde olduğu için kayboldu gitti. Aynı durumları tekrar yaşamayalım. İzinleri kolaylaştıralım ancak tedbiri de elden bırakmayalım."

AR-GE Komisyonu tarafından hazırlanan rapor ilgili çalışmanın yapılması için İl Özel İdaresi'ne gönderildi. Ayrıca meclisin bir diğer gündem maddesinde yer alan Taşköprü-Hanönü, Çatalzeytin-Abana-Bozkurt ilçelerine bağlayan 80 km uzunluğundaki yolun rehabilite edilerek ulaşım kolaylaştırılması yönündeki komisyon raporları oy birliği ile kabul edildi. Yol için çalışma yapan 3 ayrı komisyonun ortak görüşünde şu ifadelere yer verildi:

Mevcut yol kullanılmamakla birlikte yeninden yapıldığı zaman birçok ilçemizin sahile ulaşmasını kolaylaştıracaktır. İl Özel İdaresi yol ağında olan yol Karayolları yol ağına alınırsa birçok sorunu ortadan kaldıracaktır. Bu konuda gerek siyasi anlamda gerekse kurumlar arasında istişare yapılmalı." - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Kayıkçı Kastamonu Abana Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title