Haberler

İdeal Bir Anaokulu Eğitimi Nasıl Olur?

Güncelleme:

Aka Koleji Ana Okulları Müdürü Fazilet Erdiş, İdeal Bir Anaokulu Eğitimi Nasıl Olur? hakkında bilgi verdi

Anaokulu eğitimi, çocukların gelişiminde önemli yer tutar.Anaokuluna devam eden çocuklar renkleri, şekilleri, kavramları öğrendiklerigibi arkadaşlık kurmayı, sıra beklemeyi ve sosyalleşmeyi de burada öğrenirler.Okula ilk hazırlık, ilk anne-babadan ayrı kalma deneyimi, ilk öğretmen sevgisiçocuklara anaokulu ile birlikte aşılanır. Ancak, gelişmiş ülkelerdeanaokulu çağına gelen çocuklarda okula gitme oranı yüzde yüze yaklaşırkenülkemizde anaokulu eğitimi yavaş yavaş yaygınlaşmaktadır.

Kişiliğin temellerinin 0-6 yaş döneminde atıldığını da gözönünde bulundurursak, okul öncesi dönemin önemi tartışılmazdır. Bu yaşlardakazandırılan olumlu kişilik özellikleri, çocuğun olumlu benlik algısıgeliştirmesine ve ilerde ekleyeceği yeni yapı taşlarıyla kişilik gelişiminindesteklenmesine neden olur. Bu yüzden de çocuğun okulöncesi dönemde aldığıe ğitimin kalitesi oldukça önem kazanmaktadır.

Aileler Anaokulu seçimi yaparken nelere dikkat etmeli?

Öncelikle anaokullarına en önemli varlıklarınızçocuklarınızı emanet ettiğinizi unutmayın ve okul seçimi yaparken oldukça titizdavranmalı, anne baba olarak beklentilerinizi gözden geçirmeli ve beklentilerinizecevap bulabileceğiniz bir kuruma çocuklarınızı emanet etmelisiniz.

Çalışanlar ve eğitmenler bu işi yapabilecek gereklidonanım ve bilgiye sahipler mi? Eğitmenlerin eğitim durumları, eğitime bakışaçıları, kurumun bu işi ne kadar ciddiyetle yaptığı da çok önemli. Ticari kaygılarlahareket eden kurumların, eğitimin önemini ikinci plana atabildiği de göz önündebulundurulmalı.

Aka Koleji Ana Okulları Müdürü Fazilet Erdiş'in verdiği bilgiye göre, çocuğunuzun eğitim göreceği kurumun fiziksel şartları çocuğunkendini rahat hissedeceği uygun ortamlar olmalı, çocuğun güvenliğini tehditedecek olumsuzluklardan uzak olmalıdır. Ayrıca ana okullarının küçük çocuklarınbarındığı bir yer olduğu dikkate alınarak, gerekli olan hijyenik kurallarınoluşturulduğundan emin olunan eğitim kurumları tercih edilmelidir. Kullanılan materyallerde yine çocuğun sağlığını tehdit etmeyecek şekilde seçilmiş olmalıdır. Örneğin,seçilen oyuncak boyaları çocuğa zarar verecek zararlı toksik maddelerdenoluşabilir.

Titizlikle dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli konu da,kişilik yapısının temellerinin atıldığı bu süreçte çocuğa gösterilen yaklaşım. Aka Koleji Ana Okulları Müdürü Fazilet Erdişbu konuda şu açıklamalarda bulundu: "Çocuğun ileride nasıl bir birey olduğu buyaşlarda atılan temelle oldukça ilintili olduğundan dolayı akademik kadronunyaklaşımlarında ne derece pedagojik davrandığı, çocuğun psikolojisini ne derecegöz önüne aldığı da çok önemli. Her şeyden önce çocuklar; çocukları bir bireyolarak gören, her çocuğun farklı özellikte olduğunun farkında olan, yine herçocuğun ihtiyaçlarının ve beklentilerinin farklı olduğunun bilincinde olanyetişkinlere emanet edilmelidir. Seçilen okulöncesi eğitim kurumu; çocuğungelişim alanlarını, kişilik gelişimini destekleyecek pedagojik yaklaşımsergileyen, çocuğun güven duyduğu, kendini ifade edebildiği, yeteneklerinisergilediği, akademik beceriler kazandığı, mutlu olduğu bir ortam olmalıdır."dedi.

Geleceği Aka Koleji'nde Bugünden Yaşayın!

Aka Koleji Ana Okullarında M.E.B' nın müfredat programıçerçevesi içerisinde, Uluslararası Bakalorya Organizasyonun (IBO -InternationalBaccalaureate Organization) anaokulu ve ilköğretim basamağını içeren ilk yıllarprogramı olan PYP uygulanıyor. Öğrenciye bilgi yüklemek yerine, onları bilgikaynaklarına ulaşmanın yollarını ve bunları nasıl kullanacaklarını öğretmeyiamaç ediniyor. Böylelikle de sorgulayan, araştıran, düşünen ve eleştirebilen,dünyaya ve çevresine karşı farkındalık geliştirmiş dünya insanları yetiştirmeyiamaçlıyor.

Aka Koleji; teknolojik açıdan da oldukça donanımlı birokul. Güneş ve Uzay Gözlemevi var. Öğrenciler ülkemizde çok az sayıda var olanve oldukça güçlü bir teleskopa sahip. Aka Koleji öğrencileri burada gözlemyapabiliyor ve daha küçük yaşlarda bilimle tanışma şansına sahip oluyorlar. Ayrıcaokul bahçesinde gerçek bir uçak var. Öğrenciler uçak hakkında bilgi sahibioluyor ve öğrencilerde mekanik konulara karşı şimdiden merak uyandırıyor.

Yine okul bünyesinde buz pateni alanı var. Burada buzpateni çalışmaları sayesinde psikomotor gelişimleri destekleniyor ve varsayetenekleri ortaya çıkarılıyor. Eğlenceli bilim çalışmaları sayesinde neden–sonuç ilişkisi kurma , problem çözme, raporlama yapma, gözlem yapma vb.. gibibecerileri geliştiriliyor. Bunun dışında hafta içerisinde öğrenciler bedeneğitimi, yüzme, orff ve ritm çalışmaları, görsel sanatlar, bilgisayar, drama,halk oyunu, bale, satranç ve yabacı dil olarak da İngilizce çalışmalarınakatılıyorlar.

Kaynak: Bültenler / Eğitim

Eğitim Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Beklenen açıklama geldi! Jose Mourinho resmen Fenerbahçe'de

Beklenen açıklama geldi! Jose Mourinho resmen Fenerbahçe'de

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title