Haberler

Husiler Hadi'nin Evini Yağmaladı

Güncelleme:

Yemen'de Husi'lerin serbest bırakması sonrası Sana'dan Aden'e giden Cumhurbaşkanı Hadi'nin evi, militanlarınca yağmalandı. Hadi'nin 3 akrabasının da kaçırıldığı iddia edildi.

Yemen'de Husilerin ev hapsinde tuttuğu, istifa eden Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin serbest bırakıldıktan sonra başkent Sana'dan ayrılarak ülkenin güneyindeki Aden'e ulaştığı ve evinin Husi militanlar tarafından yağmalandığı belirtildi.

Aden valiliğinden üst düzey bir yetkili, Sana'dan ayrılan Hadi'nin, Aden'e ulaştığını belirtti.

Eski cumhurbaşkanına yakın kaynaklar ise Hadi'nin Husilerin bilgisi olmadan Sana'daki evinden ayrıldığını ileri sürdü.

Görgü tanıkları Hadi'nin ayrılmasınından sonra evinin Husi militanlar tarafından yağmalandığını, bu sonra da evin bekçilerinden birinin açılan ateş sonucu yaralandığını anlattı.

Öte yandan istifa eden hükümetin Enformasyon Bakanı da twitter hesabından yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanı Hadi'nin evinden ayrılarak Aden'e gitmesinin ardından Başbakan Halid Mahfuz Bahhahve Dışişleri Bakanı Abdullah es-Sayadi'nin evleri etrafındaki güvenlik artırıldı" ifadesini kullandı.

Geçen yıl eylül ayında başkent Sana'da kontrolü sağlayan Husiler ile yönetim arasında 21 Eylül'de, "3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevini vermesi, petrol ürünlerine yapılan zamların düşürülmesi" gibi maddelerin yer aldığı anlaşma imzalanmıştı. Hadi, Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmiş ancak tepkiler üzerine bu görev Halid Mahfuz Bahhah'a verilmişti.

Bahhah hükümetinin kurulmasının ardından da Husilerin kentlerden çekilmemesi ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Mübarek'in kaçırılmasıyla ülkede gerginlik daha da tırmanmıştı.

Bu gelişmeler üzerine hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin ocak ayında istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Husiler ayrıca Hadi'yi başkent Sana'daki ev hapsinde tutuyordu.

GÖRÜŞMELER ASKIYA ALINDI

Yaşanan olayların ardından ülkedeki siyasi oluşumlar ve Husi Ensarullah Hareketi arasında süren görüşmeler askıya alındı.

Husilerin 6 Şubat'ta ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek, "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri yayınlamasından sonra yaklaşık iki haftadan bu yana, "Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması"nı imzalayan siyasi taraflar, BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer gözetiminde başkent Sana'daki bir otelde, ülkedeki krizin çözümü için görüşmeler yapıyor.

GÖSTERİLERDE 1 KİŞİ ÖLDÜ

Öte yandan, Yemen'in orta kesimindeki İbb kentinde düzenlenen Husi karşıtı gösterilerde protestocuların üzerine ateş açılması sonucu 1 kişinin öldüğü 3 kişinin yaralandığı belirtildi.

Yerel kaynaklar Husilerin kalabalığın toplandığı sırada protestoculara şiddet uyguladığı ancak buna rağmen göstericilerin protestolarını devam ettirdiği aktarıyor.

Gösteride katılımcılar, Husilerin ülke siyasetine askeri müdahalesini kınamış ve silahlı güç oluşturarak Yemen kentlerini kontrol altına almalarını reddetmişti.

Husiler, Sana, Hudeyde, Aden, Taiz ve İbb gibi kentlerde sık sık düzenlenen gösterilerde ''Darbecilikle'' suçlanıyor.

Yemen hükümeti ve eski Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ocak ayında istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek, "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülmüştü.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise 16 Şubat'ta, başkent Sana'da hükümet ve güvenlik kurumlarını ele geçiren Husilere, bu kurumlardan silahlı güçlerini şartsız olarak çekme çağrısı yapmıştı.

"MANSUR EL-HADİ KILIK DEĞİŞTİREREK ADEN'E GİTTİ" İDDİASI

Yemen'deki Husi Ensarullah Hareketi Siyasi Büro üyesi Ali el-Kahum, istifa eden Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin kılık değiştirerek Aden'e gittiğini iddia etti.

AA muhabirine konuşan Husi Ensarullah Hareketi Siyasi Büro üyesi Ali el-Kahum, "Hadi'nin Sana'dan Yemen'e kaçışının siyasi arenaya hiçbir etkisi yok" dedi.

Hadi'ye ilişkin iddialarını sürdüren Kahum, "Hadi'nin Yemen'de bulunması veya bulunmamasının, siyaset arenasına bir etkisi yok. Çünkü Hadi, Ensarullah Hareketi'nin yaklaşık 2 hafta önce yayınladığı Anayasa Manifestosu'nun ardından eski Cumhurbaşkanı oldu" diye konuştu.

Kahum, "Hadi, bu sabah kılık değiştirerek Aden'e gitti. Özellikle de Hadi gibi siyasi arenada yeri olmayanlar herkes gibi yer değiştirebilir ve diğer illere gidebilir" ifadelerini kullandı.

Hadi'nin kendi iradesiyle istifa ettiğini ve Aden'e gitmesinin Yemen halkı için önemli olmadığını savunan Kahum, "Doğal olmasına rağmen, Hadi'nin Sana'dan Aden'e gitmesini büyütmeye çalışan bazı siyasi taraflar ve uluslararası otoriteler var" şeklinde konuştu.

HADİ'NİN AİLESİNDEN 3 KİŞİNİN KAÇIRILDIĞI İLERİ SÜRÜLDÜ

Öte yandan Hadi'nin ailesinden 3 kişinin, ülkenin orta kesiminde bulunan İbb iline bağlı Er-Radme ilçesinde, Husi Ensarullah Hareketi'ne bağlı silahlı kişiler tarafından kaçırıldığı ileri sürüldü.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Hadi'nin ailesinden 3 kişi, Husilerin kontrolündeki bir güvenlik noktasında, silahlı kişiler tarafından alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü.

Söz konusu üç kişinin Sana'dan Aden'e gitmek üzere oldukları ifade edildi.

Husi Ensarullah Hareketi'nden ise henüz bir açıklama yapılmadı.

LAHİC'TE 2 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan, ülkenin güneyindeki Lahic kentinde 2 askerin öldürüldüğü bildirildi.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, 2 asker Lahic'teki bir halk pazarından geçtikleri sırada kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Saldırganların olay yerinden kaçtığı ifade edildi.

Lahic kentinde 2011'den bu yana güvenlik boşluğu yaşanıyor ve El Kaide ile hükümete ait birlikler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eylül Yemen Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500

Yorumlar (11)

CAN DERSİMLİ:

HELAL OLSUN HUSİLERE ZAFER DİRENENLERİN OLACAKTIR.

9
8
yanıtYanıtla
nmv:

darisi bizim basimiza

9
2
yanıtYanıtla
Tornacı:

Ukrayna, Suriye, Libya, Mısır, Gürcistan derken sıra bize gelmez inşALLAH. . Baksanıza üniversitelerde öğrenciler baba parasıyla sokak kavgalarına tutuşmuşlar. Hayatın gerçeği siyaset değilki, çalışıp ekmek kazansınlarda göreyim.

8
1
yanıtYanıtla
KOMEDYEN METO:

HADİ hadi yine iyisin bizim sarayımızda oda çok canını sıkma nolur

3
2
yanıtYanıtla
MERAKETTIM:

SORU BIZIMKI NEREYE KACAR

3
1
yanıtYanıtla
Xboy Türk KontrgerillamobilWeb@haberler.com:

Öyle keyifle izliyorki batılı devletler bunları

2
0
yanıtYanıtla
AkabemobilWeb@haberler.com:

CHP geçmişine bakın anlarsınız Niye iktidar olmuyor.zihniyet hep.ayni

0
1
yanıtYanıtla
AkabemobilWeb@haberler.com:

CHP geçmişine bakın anlarsınız Niye iktidar olmuyor.zihniyet hep.ayni

0
1
yanıtYanıtla
VanlimobilWeb@haberler.com:

Nereye kacmistir ya dolar babalari sudi kiralikgina yada recebin yanina

0
0
yanıtYanıtla
YilmazMobil-IOS:

Sen metak etme hocbiryere gitmez Allahin izni ile siz hala iftiradasiniz o zamanin lideri bunu anlayin fazla cirpinmayin daha derine batiyorsunuz

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title