Haberler

Hurda ve Atık Metallerden Özal'ın Heykelini Yaptı

Güncelleme:

Öğretim Görevlisi Rüçhan Keçeci'nin 3 bin 500 civarında hurda malzeme ve atık metali birleştirerek yaptığı merhum Turgut Özal'ın heykeli, görenlerin dikkatini çekiyor

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Rüçhan Keçeçi, 3 bin 500 civarında hurda malzeme ve atık metalle merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın heykelini yaptı.

YAPIMI 6 AY SÜRDÜ

Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Resim Anabilim Dalı Başkanı Ruçhan Keçeçi, AA muhabirine, hurda araç parçaları ve atık malzemeleri doğal hallerinde kullanarak kaynak makinesi ve spiral gibi el aletleri yardımıyla yaklaşık 6 ayda Turgut Özal'ın heykelini yaptığını söyledi.

1500 LİRA HARCADI

Keçeçi, Özal'ın boydan portresini yaptığı heykel için 3 bin 500 civarında hurda ve atık malzeme kullandığını, bin 500 lira harcadığını aktardı.

9 YILDIR YAPTIĞI HEYKELLERİ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Yaklaşık 9 yıldır hurda ve atık malzemelerle heykeller yaptığını anlatan Keçeci, "Sekiz Köşe Şapkalı Gakgoş, Nasrettin Hoca'nın Eşeği, Yeniçeri Askeri, Amazon kadın, Terminatör ve Uzay Arabası" adını verdiği çeşitli heykeller ortaya koyduğunu dile getirdi.
Heykellerin büyük ilgi görmesi üzerine son 2,5 yıldır çeşitli illerde sergiler açtığını belirten Keçeçi, Türk büyüklerinin heykellerinden oluşan müze kurmayı planladığı bilgisini paylaştı.
Kendisi de Malatyalı olduğu için öncelikle Türkiye'ye mal olmuş 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın heykelini yapmakla işe koyulduğunu vurgulayan Keçeçi, "Allah Sağlık sıhhat verirse Atatürk, Nene Hatun, Timur'dan ve şu an aklıma gelen gelmeyen Türk büyüklerinin heykellerinden oluşan bir müze kurma hayalim var. Bu müze kurma hayalimin birinci ve en önemli taşlarından biri Turgut Özal'dı" diye konuştu.

SAÇ VE BIYIK İÇİN BİNİ AŞKIN TEL KULLANILDI

Keçeçi, Özal'ı birebir tasvir eden heykeli yapabilmek için 4 Ay boyunca çeşitli hurda parçaları topladığını anlatarak, metalin soğukluğu ile Özal'ın yüzündeki o sıcaklığı ve gülümsemeyi yansıtabilmenin kendisi için çok zor olduğunu ifade etti.

Özal'ın yüz kısmını oluştururken ağız ve yanakta dişli parçalar kullandığını aktaran Keçeçi, şöyle konuştu:

"Bıyık ve saçları, tamamen atık malzemelerden oluşan, çivi yapımında kullanılan tellerden yapmaya çalıştım. Tahminimce bin-bin 500 saç var. Bunları bir doktorun hastasına saç nakli yapması gibi kaynak makinesi kullanarak tek tek işledim. Saçının şekli, duruşu, alnının açıklığı, bunlar birebir rahmetli Özal'ın portresini oluşturmakta. En önemli parçalardan biri de gözlüğüydü. Saatlerce, günlerce üzerinde durdum. Göz, burun ve dişlerde kullandığım malzemeler dişlilerdeki yuvarlak bilyeler... Kar zinciri kullanarak kulağını yapmaya çalıştım.
Tabii en önemlisi bu malzemeleri yakıştırmaktı. Figür, Özal'a ait olduğu için bu malzemelerin onu yansıtması gerekiyordu."

Keçeçi, atık metalleri doğal hallerinde kullanarak eser ortaya koymanın diğer tekniklerle heykel yapmaya nazaran daha zor olduğunu dile getirdi.

"METAL MALZEMEDE HATA DÜZELTMEK DAHA ZOR"

Çamur, kil veya benzeri malzemelerden heykel yaparken ortaya çıkacak hatayı ufak bir dokunuşla düzeltebilme imkanı olduğunu kaydeden Keçeçi, metalle heykel yaparken ufak bir hatayı dahi düzeltebilmek için kaynak veya spiral makinesi ile yüzlerce rötuş gerektiğine dikkati çekti.

BİR MİLYONUN ÜZERİNDE DOKUNUŞ YAPTI

Keçeci, "Kaynak makinesiyle muhtemelen bir milyonun üzerinde dokunuş yaparak figürü ortaya çıkardım. Güzel bir çalışma oldu. Turgut Özal'ı gülümsemesiyle ve tatlı bir ifadesiyle yakalayabilmek zordu ama zoru başarmak bana büyük bir mutluluk verdi" dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Fırat Üniversitesi Nasreddin Hoca Turgut Özal Yaşam Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500

Yorumlar (2)

Obertan:

Bos adammıs

0
0
yanıtYanıtla
cCc EREN23 cCc:

Sen Yap Yapabilirsen. Sana Malzemeyi Hazır Verseler Bile Yapamayacagına inanıyorum o potonsiyel Yok Sende

yanıt0
yanıt0
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title