Haberler

Hukuk Yok, Keyfiyet Hakim

Güncelleme:

BDP Cezaevleri Raporu Hazırladı

BDP milletvekilleri, Adana Cezaevi, Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevi, Bolu F Tipi Cezaevi, Diyarbakır E Tipi Cezaevi, Erzurum Cezaevi, Mardin M Tipi Cezaevi, Tekirdağ F Tipi Cezaevi ve Trabzon Cezaevi'nde yaptığı incelemeleri raporlaştırdı.

BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, "Bu ülkedeki cezaevlerinde hukuk yok, keyfiyet hakim" derken hazırladıkları raporu, ilgili cezaevlerine ve Adalet Bakanı'na göndereceklerini bildirdi.

BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ve Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş tarafından hazırlanan "Cezaevlerinde Yaşanan Hak İhlalleri Raporu'nu TBMM'de düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Ata, Türkiye'nin farklı cezaevlerinde kalan siyasi tutuklu ve hükümlülerin, yaşamış olduğu hak ihlallerini konu alan mektuplar nedeniyle BDP milletvekilleri tarafından yoğun hak ihlallerinin yaşandığı cezaevlerinin ziyaret edildiğini belirtirken, bu cezaevlerini ise Adana Cezaevi, Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevi, Bolu F Tipi Cezaevi, Diyarbakır E Tipi Cezaevi, Erzurum Cezaevi, Mardin M Tipi Cezaevi, Tekirdağ F Tipi Cezaevi ve Trabzon Cezaevi olarak bildirdi.

- "CEZAEVLERİNDE HUKUK YOK KEYFİLİK VAR"-

Ata, Türkiye'deki cezaevlerinde hukukun olmadığını, keyfiliğin hakim olduğunu belirterek "Pek çok araştırma önergesi verdik ancak hükümet bunlara karşı sağır ve kör davrandı. Cezaevleri bu ülkenin aynasıdır" dedi. Ata, hazırladıkları raporu ilgili cezaevlerine ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e göndereceklerini bildirdi.

- "TEKİRDAĞ CEZAEVİNDE HÜKÜMLÜLER AÇLIKLA TERBİYE EDİLİYOR"-

BDP'nin raporunda ise inceleme yapılan cezaevlerindeki hak ihlalleri şöyle sıralandı:

- Cezaevlerinde Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun (CGTİK) ve tüzük hükümlerine riayet edilmiyor.

- Tekirdağ Cezaevinde, hükümlüleri açlıkla terbiye politikası izleniyor ve beslenme hakkı ihlal ediliyor. - Erzurum ve Midyat Cezaevinde, hasta hükümlülere diyet uygulaması yapılmaksızın her tutuklu ve hükümlüye aynı tür yiyecek veriliyor. - Adana Cezaevinde, yemekler düzensiz ve kalitesiz, hijyen kuralları hiçe sayılıyor.

- "ERZURUM CEZAEVİNDE SULARDA ARSENİK ŞÜPHESİ VAR"-

Erzurum Cezaevinde tutuklu ve hükümlülere verilen sıcak su köpüklü, paslı ve kokulu olduğu için sularda arsenik şüphesi olduğu belirtiliyor.

Cezaevlerinde sohbet ve görüş hakkı uygulanmıyor. - Tutuklu ve hükümlülerin aileleriyle görüşmelerinde keyfilik yaşanıyor. Görüşlerin süreleri cezaevi yönetiminin keyfiliği doğrultusunda 20, 30 dakika ile sınırlandırılıyor.

- Tutuklu ve hükümlülerin mektuplarının gitmediği, iadeli taahhütlü göndermek durumunda kaldıkları belirtiliyor. Tutuklu ve hükümlülerin gönderdiği mektuplar aylar sonra yerine ulaştırılıyor. - Tutuklu ve hükümlülere radyo verilmiyor

- Süreli ve süresiz yayınlardan yararlanma hakkı ihlal ediliyor. - Savcılık ve bakanlığa yazılan dilekçeler işleme konulmuyor.

- "TRABZON CEZAEVİNDE KOĞUŞLARDA FARELER YUVA YAPMIŞ DURUMDA"-

- Cezaevlerinin fiziki koşulları düzeltilmiyor. Oda değişim talepleri karşılanmıyor, koğuşlarda kapasitelerinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlüler kalıyor. - Trabzon Cezaevinde odalarda fareler yuva yapmış durumda olduğu belirtiliyor.

- Erzurum Cezaevinde bakanlığın gönderdiği sandalye ve yastıklar tutuklulara para karşılığı satılıyor. - Tutuklu ve hükümlüler spor ve sosyal etkinliklerden yeterince yararlandırılmıyor.

- "TRABZON CEZAEVİNDE REVİR DOKTORU GIRTLAK KANSERİ HASTASINA BİLE "PSİKOLOJİK' TEŞHİSİ KOYDU"-

- Tekirdağ Cezaevinde aramalarda fiziki şiddet uygulanıyor, sonrasında mektup ve ziyaret cezası veriliyor. - Üst aramalarında keyfi tutum izleniyor, insan onur ve haysiyetini kırıcı tutum içine giriliyor.

- Adana ve Midyat Cezaevinde aramalara askerler de zaman zaman katılıyor.

- CGTİK'in tedavi hakkı hükmü aile hekimliğinin gündeme gelmesi nedeniyle uygulanmıyor. Muayene ve tedavi konusunda en çok sorun Tekirdağ Cezaevinde yaşanıyor. Revire çıkma hakkı önceleri her gün iken aile hekimliği uygulaması nedeniyle haftada iki gün uygulanıyor. - Trabzon Cezaevinde revir doktoru her hastalığa "psikolojik' teşhisi koyuyor. Revir doktorunun gırtlak kanseri olan hükümlüye de aynı tanıyı koyduğu belirtiliyor. - Hasta tutuklu ve hükümlülerin tedavileri ve tedavi koşullarını kolaylaştıracak hastaneye sevk işlemleri yapılmıyor ya da çok geç yapılıyor. - Adana Cezaevinde hasta tutukluların muayenesi çoğu kez kelepçeli yapılıyor, kelepçeyi reddedenler tedaviden yoksun bırakılıyor. - Cezaevlerinde nakil uygulamaları adeta sürgün ve cezaya dönüşmüş durumda. Nakillerden dolayı tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile görüşmeleri fiilen engelleniyor. - CGTİK'in "savunma alınmadan disiplin cezası verilemez" hükmü yer almasına rağmen savunmalar, hükümlülere matbu metinlerin imzalatılması şeklinde gerçekleştiriliyor. Tutuklu ve hükümlülerin savunma hakkı engelleniyor.

"SAYIN ÖCALAN DİYENLER CEZALANDIRILIYOR"-

Trabzon Cezaevinde, "Sayın Öcalan' ifadesini kullanan hükümlüler aleyhine disiplin cezaları açılıyor ve bu kişiler aleyhine yeni davalar açılıyor. - Erzurum Cezaevi'nde başgardiyanların tutuklular üzerinde baskı ve şiddet uyguladığı belirtiliyor. - Bolu Cezaevinde hükümlüler İmralı koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. - Tekirdağ Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlüler Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun geldiği ancak kiminle görüştükleri konusunda bilgilerinin olmadığını belirtiyorlar.

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title