Haberler

    Htc Desire 510

    Huzurlarınızda 64 bit işlemcili ilk Android telefon HTC Desire 510.

    Hasan Uğur Nayır - -

    HTC Desire 820'ninteaser görselleri ortaya çıktığında, ilk 64 bitlik telefon geliyor dendi. Qualcomm da yayınladığı bir görselle bu durumu onaylamıştı. Ama 820'nin resmi duyurusundan önce Desire 510 açıklandı. Böylece ilk 64 bit unvanını kaptı. Desire 820 içinse 8 çekirdekli ilk 64 bit Android telefon diyebiliriz. HTC Desire 510 inceleme için test merkezimize gönderildi. Telefonu bir süredir kullanıyorum, şu anda masamda kenarda da bana bakıyor. En güzeli daha fazla laf cambazlığı yapmadan incelemeye başlayalım.



    Yüksek çözünürlüklü video için buraya tıklayın.


    Tasarım nasıl?


    Desire 510, HTC'nin One M7'den beridir devam ettirdiği tasarım dili içinde. Ucuz ve fonksiyonel bir cihaz olarak üretilmiş. Plastikten kasaya sahip, parlak ve pürüzsüz. Buraya kadar çok güzel. Ama bu plastik kasa fena derecede parmak izi tutuyor, kiri de biraz gösteriyor. Cebimde anahtar ve bozuk paralarla karşı karşıya geldi, çizilmedi. Plastik kasalı bazı telefonlar dokununca alttaki boşluktan sinir bozucu gıcırtı sesi gelir, Desire 510'da bu da yok. HTC'nin sevmediğim logosu ise yine önde yer kaplıyor. Yazılımsal tuşların da ekran içinde olması ekrandan yer kaybettirmiş.


    Telefon biraz şişman. 10 mm kalınlığında, buna rağmen elde tutması kolay. Ama kenarlarının pürüzsüz olması da kullanımı arttırıyor. Tek sorun olarak biraz elden kayması oldu.


    #Sayfa#


    Doğruya doğru HTC tasarım üstünde ufak oynamalar yapmayı seviyor. Arada ufak tefek değişiklikler yapıyor. One M8'de güç düğmesi ve ön kamera sağ tarafta yer alıyor. Desire 510'da tam tersi. Ön kamera ve güç düğmesi sola konumlandırılmış, sensörlerle birlikte. Düğmelere basmak rahatsızlık vermiyor. Ama ses düğmeleri bana daha sağlam geldi, güç düğmesinde çok hafif bir boşluk vardı. Belkide bize gelen inceleme ürününden dolayıdır. USB girişi her zamanki gibi alt tarafta, kulaklık girişi üstte. Önde bir tane hoparlör ızgarası ve mikrofon var, diğer hoparlör ise arkada bulunuyor. Yekpare kasayı severim, ancak arka kapağı açılan telefonlar daha çok ilgimi çeker. Desire 510'un arka kapağı açılıyor, pili çıkarılıyor. Arka kapağı açması zahmetsiz, uğraştırmıyor. MicroSD ve SIM kart yuvaları da arkada. Bildirim ışığı da yok.



    Ekranın performansı


    Başından belirtiyorum, bu telefonun ekranından yüksek görüntü kalitesi beklemeyin. Her firmanın kendine göre has dokunuşları vardır, kendi imzaları diyebiliriz. HTC tasarım dışında bunu ekranda çok yapar. Fakat bu sefer es geçmiş. 4.7 inç'lik ekran 480x854 piksel çözünürlüğünde. 208 PPI oranına sahip, yani düşük. Dokunmatik performansı gayet canlı olsa da, renk konusunda bana sönük geldi. Biraz soğukluk var. Parlaklığı ise orta şeker diyelim. Güneşli bir günde ekranın görmek zorlaşabiliyor. Biraz yansıma olduğunu da belirteyim.


    Performans ve arayüz


    Daha önce elimden birçok orta segment veya ucuz Android telefon geçti. Ne yazık ki bazıları performans konusunda sınıfta kalmıştı. Ancak HTC Desire 510 sınıfın çalışkan çocuğu rolünde. Kısaca hızlı. 1.2 GHz'lik 4 çekirdekli 64 bit Snapdragon 410 işlemci, 1 GB RAM ve Adreno 306 GPU'ya sahip. Donanıma bakınca insan mütevazi diyor, belki takılır kalır diyor. Hayır tam tersi, menülerin geçişleri, uygulamaların açılması, fotoğraf çekimi çok hızlı. Günlük kullanımda uçuruyor.


    #Sayfa#


    Ama oyunlarda performansı nasıl? Açıkçası bu konuda ham performansı orta diyelim. Telefon oyun canavarı değil, ama şimdiki birçok normal oyunu oynatabiliyor. Dead Trigger 2 denemesinde performans üst düzey grafik ayarlarında pek dikiş tutturamadı. Ama grafik ayarlarını düşüğe alınca oynattı. Tabii benchmark testi yaptım. Klasik testlerde AnTuTu'dan 20819 puan aldı, Geekbench 3 tekli çekirdek 476, çoklu çekirdek puanı ise 1429.



    Dahili depolama alanı teoride 8 GB, ama kullanıcı için kalan kısım 4 GB. Bu alanın dolması hızlı oluyor. 2 büyük oyun sonra temize havale. Ancak microSD kart desteği olduğunu başta belirtmiştim. 128 GB'a kadar microSD kart takılabilir.


    HTC Sense 6, bu sene One M8'le birlikte kullanıcıların hayatına girdi. Desire 510 da aynı yoldan ilerliyor. Android 4.4.3 ve Sense 6 arayüzüne sahip. Klasik olarak BlinkFeed, Zoe ve diğer HTC uygulamaları var. Arada Dot View'ın olduğunu belirteyim. Evet, telefonda akıllı kılıf Dot View kullanılabilir. Arayüz hızlı ve kullanışlı. Aslında arayüzü bir bütün olarak alırsak, üst düzey bir telefondan daha düşük bir telefona gelmiş durumda. Kullanıcı deneyimini arttırıyor. HTC düşük telefonunda güncel Android ve son sürüm Sense arayüzüne yer vererek güzel iş çıkartmış.


    Ah şu kamera


    HTC Desire 510'un kamera konusundaki en iyi kısmı kamera uygulaması. Uygulama hızlı açılıyor, basit, kullanışlı, seçenekler ve farklı efektler sunuyor. Ama kameraların kendisi zayıf halka. 5 MP'lik ana kamera sabit odaklı ve flaşsız. Performansı için fazla söylenecek bir şey yok açıkçası. Sadece anılarınızı dijital olarak saklıyor. Fotoğraf ve video çekme görevini yerine getiriyor. Örnek fotoğraflarda sonuç belli, detaylardan yoksunlar. Ön kamera ise 0.3 MP.



    #Sayfa#


    Kamera altındaki hoparlörden girelim ve ses performansına bakalım. Açıkçası ses performansı çok etkileyici değil. Ses en yüksekte biraz bozuluyor. Kalabalığın normal olduğu yerlerde zil sesi yeterince duyuluyor.



    Kullanım süresi!


    2100 mAh'lık pilin çıkarılabilir olması en büyük avantajlarından biri. Bozulduğunda kolaylıkla değiştirilebilir. Yedek pille değiştirilebilir. Gelelim kullanıma en başta şarj süresinden bahsedeyim. Pil neredeyse 3,5-4 saatte ancak %100 şarj oluyor. Şarj olması yavaş. Kullanım süresi ise kendi tecrübemle ortalama 7-8 saat diyebilirim. Ama biraz yoğun kullandım, günlük kullanımla bu süre biraz daha artıyor.


    Gelelim artık unu tamamen elemeye. 2014'te sabit odaklı bir kamera HTC'ye yakışmadı. Kameraları beğenmedim, tamam telefon cebe uygun telefon olabilir. Ancak özellikleri biraz fazla kökten kesilmiş. Ama yiğidi öldür hakkını yeme demiş atalarımız. Telefon normal kullanımda hakikaten hızlı. HTC Sense 6 arayüzüyle birlikte gayet kullanışlı.



    Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Hasan Uğur Qualcomm Htc Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title