Haberler

HSYK'nın Yapısında Değişiklik Öngören Kanun Teklifi

Adalet Bakanı Bozdağ: "Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'nda ilk derece mahkemelerinde görev yapan adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından temsilci yok. Genel Kurul'un bütün paydaşları kapsayacak şekilde genişlemesi öngörülmekte" CHP'li Aldan: "Türkiye Adalet Akademisi'nin içi hizmetlisine kadar boşaltılıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'nda ilk derece mahkemelerinde görev yapan adli ve idari yargı hakim ve savcılarının temsil edilmediğini belirterek, Genel Kurul'un bütün paydaşları kapsayacak şekilde genişletilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

HSYK ve Türkiye Adalet Akademisi'nin yapılarında değişiklik öngören Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşülmesine TBMM Adalet Komisyonu'nda devam ediliyor.

Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'nun oluşumunu düzenleyen 11. madde üzerinde yapılan görüşmelerde, muhalefet milletvekilleri Adalet Bakanı'na verilen yetkinin genişliğini eleştirdi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, akademinin içinin hizmetlisine kadar boşaltıldığını ileri sürerek, "Orada virüs mü var? Herkes tasfiyeye tabi tutuluyor" dedi. Akademi Genel Kurulu'nun 21 üyesini Adalet Bakanı'nın tespit edeceğini, 10'unun bakanın yetkisi dışında seçileceğini anlatan Aldan, "Çoğunluğu sağlama arzusunda olabilirsiniz ama 'kurulun üçte ikisi bende olsun' anlayışı sağlıklı değil. Çoğunluk körlüğü ortaya çıkar" diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da teklifle Adalet Akademisi'nin mevcut kadrosunun tasfiye edileceği ve yeni bir kadro oluşturulacağını belirterek, bunun doğru olmadığını söyledi.

Adalet Bakanı'nın Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'nun çoğunluğunu doğrudan belirleyememesi gerektiğini ifade eden Bal, bu yetkinin demokrasiyle bağdaşmadığını savundu. Bal, Adalet Bakanı Bozdağ'a, "Size bu kadar yetki vererek, muharebeye sokanlar yarın sizi yolda bırakır" dedi.

Hükümetin yargı alanındaki yasal düzenlemelerle yargıyı baskı altına almak ve yolsuzlukların üstünü örtmek istediğini öne süren Bal, "Yargıyı bastırmakla, yargıyı durdurmakla, etkisizleştirmekle telaş ettiğiniz olaylardan kurtulamazsanız. Kurtulacağınız yol tektir. Hukukun üstünlüğüne inanmak, kim suç işlemişse müeyyidesine rıza göstermek" diye konuştu.

Bu sırada Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, akademiye ilişkin tasfiye eleştirilerini hatırlatarak, Adalet Bakanı Bozdağ'a, "Herkes, 'müdüründen çaycısına herkes değişecek' diyor. Hiç olmazsa çaycılara dokunmayın" diye seslendi.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu ise Köylü'ye, "Teklife yaptığınız katkıdan dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da yargı bağımsızlığının önemine işaret ederek, "Hukuk ve yargı 18 ayar olmaz. 24 ayar olması gerekiyor. Karışım kabul etmez" ifadesini kullandı.

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da Adalet Bakanı'nın Türkiye Adalet Akademisi'nin oluşumundaki yetkisini eleştirdi. Batum, yasa teklifinin iç hukuk ve evrensel hukuk ilkelerine, kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğu için gayri meşru olduğunu öne sürdü.

Eleştirileri yanıtlayan Adalet Bakanı Bozdağ, Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'ndaki temsilde eksiklik olduğunu belirterek, "İlk derece mahkemelerinde görev yapan adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından temsilci yok. Genel Kurul'un akademinin işleyişine katkı verirken etkin olması ve bütün paydaşları kapsayacak şekilde genişlemesi öngörülmekte" diye konuştu.

Teklifin Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'nun oluşumunu düzenleyen 11. maddesi üzerinde AK Parti'nin verdiği değişiklik önergesi kabul edildi. Buna göre, Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'nda HSYK'nın kendi üyeleri arasından seçeceği bir üye bulunacak.

Teklif, HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı'nın HSYK üyeleri arasından Adalet Akademisi Genel Kurulu'na bir üye seçmesini öngörüyordu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Ömer Süha Aldan Bekir Bozdağ Türkiye Muğla Politika Güncel Haberler

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title