Haberler

Hollandalıları 'Ucube'deki El Heykeli Etkilemiş

Kars'taki İnsanlık Anıtı'nın bulunduğu yere küçük el heykelleri bırakan Hollandalı iki sanatçının İstanbul'un Şişli'de el arabası üzerinde büyük boy el heykeli gezdirdiği ortaya çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ucube' diye nitelendirilmesinden sonra yıktırılan Kars'taki İnsanlık Anıtı'nın bulunduğu yere küçük el heykelleri bırakan Hollandalı iki sanatçının İstanbul'un Şişli'de el arabası üzerinde büyük boy el heykeli gezdirdiği ortaya çıktı. İnsanlık Anıtının yakınında bulunan Heykeltraş Mehmet Aksoy'un yaptığı el heykelini, "Türkiye'nin dünyaya uzattığı el' olarak tanımlayan sanatçılar, bundan etkilenerek el heykelleri üzerine çalıştıklarını söylediler.

Kars'a 24 Temmuz günü gelen Hollandalı 34 yaşındaki Elke Merije ile 32 yaşındaki Wouter Anton, çok tartışılan 'İnsanlık Anıtı'nın yıkıldığı yer olan Timurpaşa Tabyasına çıktı. Hollandalı sanatçı olduklarını ifade eden turistler, yanlarında getirdikleri alçıdan yapılmış el heykelciklerini boş kalan kaideye dizdi ve çocuklarla fotoğraf çektirdi. Polisin gelişmeler haberdar olarak inceleme başlatması üzerine heykelciklerden bir bölümünü çocuklara veren Hollandalılar, daha sonra Kars'ın tarihi ve turistik yerlerini gezdi.

Hollandalı Wouter Osterholt ile Elke Vitentuis basın mensuplarına yaptıkları açıklamada, 'Heykel bir kişi tarafından değil, toplumla, halkla yapılmalıdır. Dolayısı ile bu İnsanlık Anıtı'nı tek kişi yapmış, Kars halkı buna destek vermemiş. İnsanlara böyle bir heykel yapalım mı, yapmayalım mı diye sormamışlar. Oysaki heykelcilik kamusal bir yapıdır. Dolayısı ile bu İnsanlık Anıtı, insanlığı temsil etmiyor. Fakat yapılması ne kadar yanlış olsa da, yıkılması da, yine kimseye sorulmadan yıkıldığı için yerinde olmamıştır. Bir heykel siyasetten ayrılmalı, insanlarla bütünleşmelidir" diye konuştu.

Kars'taki İnsanlık Anıtı'nın el figüründen çok etkilendiklerini, bu nedenle el figürleri üzerinde çalışma yaptıklarını anlatan Hollandalı Turistler, Heykeltraş Mehmet Aksoy'un yaptığı Anıt'ın eli figürünü 'Türkiye'nin Dünyaya uzattığı el' olarak tanımladılar. Türkiye'de üç aya yakın bir süreden beri kaldıklarını ifade eden Hollandalılar, "Çalışmalara ilk olarak İstanbul Şişli'de başladık. Sokakta insanların el kalıplarını alarak heykeller oluşturduk. Yaklaşık 120'den fazla elimizde el örneği kalıbı var. Bunlardan birini Şişli'ye el arabasına koyarak götürdük ve insanlarla paylaştık" dedi.

İNSANLIK ANITI

Kars Belediye Meclisi ve Kent Konseyinin kararı ile Heykeltraş Mehmet Aksoy'a 2006 yılında yaptırılmaya başlanan 24, 5 metre yüksekliğindeki İnsanlık anıtını, 8 Ocak 2011 günü Kars'a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ucube'ye benzetti. Erdoğan'ın ortadan kaldırılmasını istemesi üzernine Kars Belediyesi tarafından yapılan ihaleyi alan firma, 26 Nisan 2011 günü İnsanlık Anıtı'nda yer alan iki heykelden birinin baş kısmını 'Allahuekber' sesleri arasında kesti. Yıkımı büyük tartışmalara yol açan İnsanlık Anıtı, 14 Haziran 2011'de parçalanarak tamamen ortadan kaldırıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakanlık, Deniz Akkaya'nın kızını koruma altına aldı

Bakanlık, Deniz Akkaya'nın kızını koruma altına aldı

15 yaşındaki kızıyla ilişkiye girmek istediğini söyleyen adamı tek yumrukla öldürdü

15 yaşındaki kızıyla ilişkiye girmek istediğini söyleyen adamı tek yumrukla öldürdü

Kara harekatının ayak sesleri! İsrail tankları Refah kentinin merkezine girdi

Kara harekatının ayak sesleri! İsrail tankları Refah kentinin merkezine girdi

Kızı devlet korumasına alınan Deniz Akkaya: Ben yolladım, burnu sürtsün

Kızı devlet korumasına alınan Deniz Akkaya: Ben yolladım, burnu sürtsün

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title