Haberler

Hoca, Resmen Siyasete Geçiş Yaptı

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün resmen siyasetçi oldu. Davutoğlu bugün ilk mitingini yaptı. Bakın neler söyledi:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün siyasete resmen giriş yaptı.

Konya'nın Karapınar ilçesinde halka seslenen Davutoğlu'nun heyecanı gözlerden kaçmadı. Ona 'Hoca' diyenler kendisini ilk kez miting meydanında halka hitap ederken dinledi.

İlk mitinginde Davutoğlu bakın nelerden bahsetti?

"Türkler tarihe tekrar ağırlık koymak için geliyorlar. Biz erdemli siyaset istiyoruz. Meydanlarda küfürlerin hakaretlerin olmadığı, kasetlerin olmadığı siyaset istiyoruz. Milli birlik istiyoruz. Milli birlikten kastımız, Çanakkale'yi Kurtuluş Savaşı'nı birlikte kazananların ebediyen birlikte olmasıdır."

Öte yandan miting öncesi ziyaretlerde bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin'de Hamas ile El Fetih'in ulusal uzlaşı konusunda temel bir metinde anlaştıklarını, önümüzdeki hafta daha kapsamlı bir anlaşma sağlanacağını söyledi. Bu anlaşmanın sağlanması için Mısır ile çok iyi bir diyalog içinde olduklarını belirten Bakan Davutoğlu, "Bu anlaşma nihayete erene kadar ve sonraki süreçte de Türkiye ve Mısır birlikte çalışmaya devam edecek. "dedi. Dışişleri Bakanı ve AK Parti Konya 1'inci sıra milletvekili adayı Ahmet Davutoğlu, seçim bölgesindeki 3 gün sürecek çalışma kapsamında bugün ilk olarak Karapınar ilçesini ziyaret etti. İlçe girişinde yakalaşık 300 araçlık konvoyla karşılanan Davutoğlu, Karapınar Kaymakamlığını ziyaret etti. Ziyaret çıkışında merdivenlerde sendeleyen Davutoğlu, yanında bulunan Ak Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun'a tutunarak dengesini sağlayabildi.

Yürüyerek belediye binasına geçen Bakan Davutoğlu, yolda gördüğü vatandaşlarda sohbet etti. Bakan Davutoğlu, belediye ziyareti sırasında gazetecilerin dış politikalara yönelik sorularını cevapladı.

FİLİSTİN'DEKİ BİRLEŞME

Filistin'de Hamas ve El Fetih'in anlaşmasının Orta Doğu'da nasıl bir etki yaratacağı sorusu üzerine Bakan Davutoğlu, bu anlaşma için yaklaşık bir aydır temas halinde olduğunu belirtti. Davutoğlu şunları söyledi: " Mısır Dışişleri Bakanı Nebil El Arabi ile bunu kapsamlı bir şekilde konuları ele almıştık. Biz Mısır'ın bu konuda geliştireceği her insiyatife destek vereceğimizi baştan itibaren uygulamıştık. Daha sonra da temaslarımız devam etti. Evelsi gün hepimizi sevindiren gelişmeyi yaşadık. Sayın Abbas ile de dün akşam konuştum. Hamas ve El Fetih ulusal uzlaşı konusunda temel bir metinde anlaştılar. Aralarında daha önce ihtilaf konusu olan önemli hususlar aşıldı. Her iki taraflada dün ben temas ettim. Bu aşamadan sonra önümüzdeki hafta kapsamlı bir anlaşma imzalanma aşamasına gelecek. Dün gece Nebil El Arabi ile tekrar telefonla görüştük. Bu konuda Mısırla çok iyi bir diyalog içindeyiz. Kendisi de Türkiye'nin yaptığı katkılara teşekkür etti. Biz de Mısır'ın başarısına verdiğimiz önemi vurguladık. Bu anlaşma nihayete erene kadar ve sonraki süreçte de Türkiye ve Mısır birlikte çalışmaya devam edecek. Önemli bir gelişmedir. "

FİLİSTİN İÇİN CLİNTON İLE TEMASA GEÇTİ

2007 yılında Mekke anlaşması yapıldığını ve bu anlaşmanın uluslararası toplum tarafından destek görmediği için Filistin'in sıkıntılı süreç yaşadığını hatırlatan Bakan Ahmet Davutoğlu, Filistin'deki anlaşmayla ilgili dün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de telefonla görüştüğünü belirtti. Davutoğlu, "Sayın Clinton'da meseleyi olumlu değerlendirdiklerini ifade ettiler. İsrail'in tutumunu da ben gündeme getirdim. Şimdi bu konuda önemli bir fırsat penceresi ortaya çıktı. Kimse bu fırsat penceresini kapatmasın. Filistin'deki bölünmüşlük giderilsin. Bölgemizde büyük bir siyasi deprem yaşanıyor. Şimdi Filistin'de bu gelişmenin sağlanması önemli bir gelişmedir. Mısır'ı tebrik etmek ve teşvik etmek lazım. Biz en güçlü şekilde bunu destekleyeceğiz. Sayın Clinton ile de bunları paylaştık. "dedi.

MİT MÜSTEŞARI SURİYE'YE GİTTİ

Suriye'deki olaylara da değinen Bakan Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın dün Suriye'ye gittiğini belirtti. Davutoğlu, şunları söyledi: "Dün MİT Müsteşarı, Suriye'ye gidip geldi. Başbakanımız da bir heyet göndermişti. Son durum nedir diye. Suriye tabi bildiğiniz gibi bizim en yakın dost ve komşu ülkemiz. Suriye'nin kaderi Türkiye için kendi kaderi kadar önemlidir. Bizim Suriye'deki hiç bir gelişmeyi seyretmemiz söz konusu olamaz. Başından itibaren biz Suriye'de reformların en süratli sekilde yapılması ve böylece halkın taleplerinin karşılanması, gereksiz gerginliklerin ortaya çıkmaması konusunda çok ciddi çalışmalar yaptık. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ile 2 hafta önce gittiğimde 3 saati aşkın bir görüşme gerçekleştirdim. MİT Müsteşarımız Başbakanımızın özel temsilcisi olarak dün bir heyet olarak daha kapsamlı ekonomik, siyasal reformlar konusunda katkıda bulunmak üzere gidildi. Bizim 2 hedefimiz var. Bir siyasi ve sosyal ekonomik güvenlik reformlarının gerçekleşmesi ve bu konuda gözle görülen adımların atılması. İkincisi de Suriye halkının yaşadığı acıların tekrar etmemesi. Bugün Cuma ve hepimizin gözü kulağı Suriye'de. Orada dökülen her kan yaşanan her gerilim bize büyük ızdırap veriyor. "

Krizin dinmemesi durumunda olası bir göç dalgası veya PKK terör örgütünden sızıntılara karşı tedbirler var mı? sorusu üzerine ise Bakan Davutoğlu, olumsuz senoryaların çıkmaması için çalıştıklarını ve bu konuda devletimizin ciddi tecrübeleri olduğunu ve her türlü tedbirleri alacaklarını belirtti. Davutoğlu, " Önemli olan Suriye'nin reformlarla birlikte istikrarının korunması. Orada özelliklede etnik yada mesnevi nitelikte çatışmaların yaşanmaması. Bu bizim için ciddi bir konudur. O bakımdan Türkiye'ye göç senaryoları, ümit ederiz böyle bir şey olmaz. Ama gerekli tedbirleri yaparız"dedi.

Suriye konusunda da ABD Dışişleri Bakanı Cliton ile görüştüklerini belirten Davutoğlu, gelecek hafta Roma'da da bu konuyu görüşeceklerini söyledi.

Bakan Davutoğlu, ziyaretin ardından Yavuz Sultan Selim Camisi'ne geçerek cuma namazını kıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title