Haberler

Her Safra Kesesi Taşı Ameliyat Gerektirmez

Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Mustafa Gök, safra kesesi taşlarının hangi durumlarda ameliyat gerektiği hakkında bilgi verdi.

Safra kesesi taşları kadınların %20'si erkeklerin ise %14'ünde görülen ve kişinin yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Toplumda sıkça görülen safra kesesi taşlarının yalnızca %10'luk bir kısmı ameliyat gerektirir.

Taşların safra kanalına düşmesi; safra yollarının tıkanmasına, sarılık ve karaciğer işlev bozukluklarına yol açabilir. Bu durumda hastanın safra kesesi ameliyatla çıkarılmalıdır.

Yaşam kalitesini düşürür

Safra kesesi taşları; gebelik, şişmanlık, hızlı kilo kaybı, siroz, östrojen alımı, doğum kontrol hapları alımı gibi nedenlere bağlı olarak oluşabilmektedir. Yemek sonrasında aniden başlayan bulantı ve karın ağrısı ile kendini gösterebilen safra kesesi taşları; hazımsızlık, şişkinlik ve gaz gibi şikayetlere yol açar. Safra kanalına düşmüş olan taşlar ise dayanılmaz ağrılar ile yaşam kalitesini düşürerek; sarılık, safra yolu iltihapları ve karaciğer işlev bozukluklarına neden olur.

Her safra kesesi taşı cerrahi gerektirmez

Safra kesesi taşları vücutta önemli bir sağlık sorununa neden oluyorsa ameliyat gündeme gelmelidir. Ancak 10 safra kesesi taşı olan hastanın yalnızca 1'inin ilerleyen dönemde sorun yaşaması öngörüldüğü için hastaların %10'u ameliyat için adaydır. Geriye kalan kişilerin %90'ı safra kesesindeki taş nedeniyle belki de yaşamları boyunca herhangi bir sağlık sorunu yaşamayacaktır. Burada sorulması gereken doğru soru, "Safra kesesindeki her taş için cerrahi işlem yapılmalı mı?" olmalıdır.

Hasta ne zaman ameliyat edilmeli?

Daha önce safra kesesi iltihabı geçirmiş, safra kesesinde taş bulunan diyabetli hastalar ile günlük yaşamını bir başka kişiden yardım alarak sürdürmek zorunda olanlara ameliyat önerilmektedir. Bunun yanında; safra kesesindeki taş nedeniyle yaşayacağı önemli bir sağlık sorunu yüzünden hastaneye ulaşamayacak durumda olan kişiler ile kronik safra kesesi hastalığı olanlar, safra kesesi duvarında tamamen kireçlenme ile oluşan porselen safra kesesi bulunanlar, ameliyat edilmesi gereken hasta grubu arasında yer alır.

Cerrahi sonrası beslenmeye dikkat!

Safra kesesi ameliyatları göbek ile karnın üst bölümünde açılan birkaç delikle laparoskopik olarak gerçekleştirilmektedir. Hastalarda taşın safra kanalına düşmesi nedeniyle sarılık ortaya çıkmışsa, öncelikle endoskopik yöntemle ana safra yolundaki taş alınır ve ardından kapalı cerrahi ile kese çıkarılır. Cerrahi müdahale sonrası hastalar safra kesesi olmadan yaşamlarına devam edebilir. Ancak vücudun buna uyum süresinin kısaltılması için hastaların
aşırı yağlı ve yağda kızartılarak hazırlanan yiyecekler ile baharatlardan uzak durması gerekir. Ameliyat sonrası 3-6 aylık dönemde gaz giderici ve sindirimi kolaylaştıracak ilaçların kullanılması önerilmektedir.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Mustafa Gök Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title