Haberler

Hem Hayatlarını Hem de Mermer ve Bakırı Birleştirdiler

Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde bakır ustası Ümit Alper ve mozaik ustası eşi Tülay Alper, mermer ocaklarındaki atıkları kullanarak bakır levhalar üzerine motifler oluşturuyor.

BURAK ALPER KUŞ - Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde bakır ustası Ümit Alper ve mozaik ustası eşi Tülay Alper, mermer ocaklarındaki atıkları kullanarak bakır levhalar üzerine motifler oluşturuyor.

Tülay Alper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakır ustası eşi Ümit Alper ile evlenmeden önce sanata ilgisinin olmadığını, evlendikten sonra bakır atölyesinde eşine yardım etmeye başladığını söyledi.

Kavaklıdere yöresindeki mermer ocaklarından çıkan atık mermerleri değerlendirilmesi için Kavaklıdere Kaymakamlığı ve İŞKUR'un ortaklaşa açtığı mozaik kursuna katıldığını anlatan Alper, burada öğrendikleriyle eşinin sanatını buluşturmaya karar verdiklerini dile getirdi.

Mozaiğin bakırla buluştuğu tablolar yapmak için kurs sürecinde birkaç model çalışması yaptıklarını belirten Alper, "Yaptığımız eser çok beğeni kazandı ve çok değişik çalışmaların yapılabileceği ortaya çıktı. Öncelikle küçük panolarla başladık. Daha sonra duvar boylarına taşıdık. Duvardan duvara bakırla mozaiği birleştirdik" dedi.

Mermer atıklarını bakır üzerine uygulayabilmek için özel bir yapıştırıcı kullandıklarına değinen Alper, mermerleri doğal rengiyle kullandıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu çalışmalarda öncelikle bakırla çalışma yapılıyor. Önce bakır işlemeleri ve kabartmaları yapılıyor. Daha sonra bakırın üzerine mozaik taşları yerleştiriliyor. Birazcık farklı çalışıyoruz ve taşları doğal olarak bırakıyoruz. Normalde taşlar zımparalanır ve daha temiz taş kullanılır ama biz bunda patlatma usulü dediğimiz şekildeki taşları kullanmayı tercih ediyoruz. Bakırın doğallığını taşta, taşın doğallığını ise bakırda uygulamaya çalışıyoruz."

- Yörenin iki ham maddesini sanatta buluşturdular

Eşiyle yaptıkları tabloların sanatevine gelen sanatseverlerce beğenildiğini anlatan Ümit Alper de Muğla'nın yer altı kaynakları ve el sanatları bakımından zengin bir yöre olduğuna işaret etti.

Ümit Alper, Kavaklıdere'nin bakırcılık ve mermerciliğin Türkiye'deki en önemli merkezlerinden olduğunu dile getirerek, "Bakır denilince zaten akla Kavaklıdere geliyor. Mermer denince de akla Kavaklıdere geldiği için, bu iki ham maddeyi buluşturmak için neler yapabiliriz derken bayağı bir araştırmalar yaptık" dedi.

Alper, eşinin katıldığı kursu başarıyla tamamlayarak mozaik ustası olmasının ardından beraber sanatevi açmaya karar verdiklerini aktararak, "Zaman zaman ayrı çalışmalarımız da oluyor, zaman zaman da ikisini birleştirerek hem müşterilerimizin isteği doğrultusunda hem de kendi fikirlerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Daha farklı neler yapabiliriz diye mücadele veriyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kavaklıdere Muğla Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title