Haberler

İHD Genel Başkanı Türkdoğan: HDP'liler Korku İçinde

Güncelleme:

İHD Genel Başkanı Türkdoğan, Fethiye'de HDP İlçe Başkanlığı açılışı sırasında yaşanan gerginlik ve sonrasındaki olaylarla ilgili açıklama yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Fethiye'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Başkanlığı açılışı sırasında yaşanan gerginlik ve sonrasındaki olaylarla ilgili, "Burada bir siyasi partinin çalışmaları engellenmiş, yöneticileri tehdit edilmiş ve partiye mensup insanlar korku içerisindedir. Bunun yıkılması gerekiyor. Bizler bunun için buradayız" dedi.

İlçede 9 Mart'ta yaşanan olayları incelemek için görevlendirilen İnsan Hakları Heyeti, HDP İlçe Başkanlığında inceleme yaptı. Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Bayazıt ve Belediye Başkanı Behçet Saatcı'yı ziyaret eden heyet, daha sonra Eğitim-Sen Fethiye Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan İHD Genel Başkanı Türkdoğan, inceleme ve ziyaret sonucunda oluşan kanaatlerini, hazırlayacakları raporla kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Türkdoğan, siyaset yapma, seçme, seçilme, ifade özgürlüğü, basın hürriyeti, seyahat hakları ve bunun gibi bir çok temel hak ve özgürlüğün korunmasının, başkasının hakkını korumaktan geçtiğini ifade ederek, "Siz burada kendiniz gibi düşünmeyen insanların haklarını koruyacak, savunacaksınız ki gerçekten burada demokrasi kültürü gelişebilsin. Gerçekten burada birlikte yaşam noktasında insanların kafasında soru işareti kalmasın" diye konuştu.

Saldırı olayına maruz kalan parti yetkilileriyle görüştüklerini ve ifade edilen hususların kendilerini kaygılandırdığını belirten Türkdoğan, şöyle konuştu:

"Göstere göstere gelen bir saldırı olayıyla karşı karşıyayız. Aslında istenseydi ve tedbirler alınsaydı, bu olay gerçekleşmeyebilirdi. Sosyal medya üzerinden birkaç gün öncesinden örgütlenen bir olayın engellenememiş olması ve son noktaya kadar getiriliyor olması, özellikle bazı kolluk görevlilerinin, kitlenin parti önünde birikmesine rağmen ısrarla parti yetkililerine 'Binanızda toplantı yapabilirsiniz' demesi, çok ciddi bir provokatif davranış. Bu konunun mutlaka adli ve idari soruşturma sonucunda açığa çıkarılması gerekli. Bir binanın önünde bir grup toplanmış, saldırı hazırlığında ve emniyet yetkilileri ilçe yöneticilerine 'Binanıza gelebilirsiniz' diyorlar. Bunu buradaki yetkililer açığa çıkartmazsa emin olun ki, İçişler Bakanlığı'nın açığa çıkartması konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu kadar açık provokasyon olamaz."

"Sorumluların açığa çıkarılması gerekli"

Cumhuriyet Başsavcılığının harekete geçmesi gerektiğini belirten Öztürk Türkdoğan, olayla ilgili delillerin toplanmasını, kamera kayıtlarının, hastane kayıtlarının ve sosyal paylaşım sitesi sayfalarının tamamının incelenerek sorumluların açığa çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Türkdoğan, belediye başkanı ve meclis üyeleriyle yaptıkları görüşmede ise seçilmiş bir belediye başkanının bu olayı kınaması gerektiğini, diğer siyasi partilerle HDP'yi ziyaret ederek bu partinin tabelasının asılması gerektiği konusunu görüştüklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Ama tatmin edici bir cevap bulamadık. Ben bu kentte 'infial olur' lafının bir mazeretten öteye gitmediğini düşünüyorum. Ben Fethiye'de yaşayan insanların durup dururken birilerine saldıran insanlar olduğunu düşünmüyorum. Burada hepimiz gibi normal insanlar yaşıyor. Elbette ki çeşitli milliyetçi duygulara bürünmüş insanlar olabilir. Elbette ki 'nefret' söylemi kullanan insanlar olabilir ama bunun genel bir kanaatmiş gibi sunulmasını doğru bulmuyorum. Olaylarda özellikle gençleri kışkırtan provokatörlerin açığa çıkartılması gerekiyor. Buradaki siyasi parti temsilcilerinin görevlerinin bu olduğunu düşünüyorum."

"Herkes Fethiye'de siyaset yapabilmeli, herkes seçim propagandası yapabilmeli" diyen Türkdoğan, seçimlere 12 gün kaldığını, HDP'nin belediye eş başkan adayının can güvenliği korkusuyla ilçeye gelip, seçim propagandası yapamadığını dile getirdi.

İHD Genel Başkanı Türkdoğan, Kaymakam Çalık'ın parti tabelasının indirilmesiyle ilgili talimat vermediğini, bu nedenle parti tabelasının indirilmesi konusunda kim inisiyatif kullandıysa, bu halktan ve partiden özür dilemesi gerektiğini belirtti.

"Siyasi partinin çalışmaları engellenmiş, yöneticileri tehdit edilmiştir"

Olay günü güvenlik kuvvetlerinin, saldırıyı gerçekleştiren kitleyi önleme görevi olduğunu anlatan Türkdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gezi direnişi sürecini yaşadık. İnsanlara yapılan müdahaleyi hep birlikte izledik. Yani, Fethiye'de birkaç gün öncesinden hazırlığı yapılan, partiden oldukça uzakta toplanan bir kitlenin yaklaşık bir kilometre yürümesine izin verip, parti binası önünde toplanmasını sağlamak, tedbir almamak ve uygun yöntemlerle dağıtmamak, bunların hepsi çok ağır görev suçlarıdır. Bunların hepsinin açığa çıkarılması gerekiyor. Bazı şeyler mazeret olarak ileri sürülüyor. Biz bu mazeretleri elbette ki kabul edemeyiz. Burada bir siyasi partinin çalışmaları engellenmiş, yöneticileri tehdit edilmiş ve partiye mensup insanlar korku içerisindedir. Bunun yıkılması gerekiyor. Bizler bunun için buradayız. Fethiye halkının burada her siyasi partinin seçim çalışmasını rahatlıkla yapabileceğini, uygun imkan tanıyacağına inanıyorum. Herkesin etnik kökeni, inancı, siyasi düşüncesi farklı olabilir ama barış içinde bir arada yaşama noktasında ben bir sorun olmadığını düşünüyorum. Bizler çetelerden ve çete edebiyatından bıktık. Bütün yetkilileri bu olayın açığa çıkarılması konusunda göreve davet ediyorum. Nefret söylemi doğru bir söylem değildir ve bütün dünyada kınanmaktadır. Bu bir suçtur ve buna gerek yoktur. Ben inanıyorum ki Fethiye, bir daha bu tip olaylarla anılmayacaktır."

"Parti tabelasını, indirenler assın"

Bir gazetecinin, "sökülen tabelanın yerine takılmasıyla" ilgili sorusunu Türkdoğan, "Bu konuda net bir cevap alamadık. Kaymakam beyin 'Güvenlik önlemleri alınmıştır' sözü bize tatmin edici gelmedi. Bu parti tabelası aslında nasıl indirildiyse, indirenler başta olmak üzere siyasal anlayışlar bir araya gelip çok rahatlıkla, dayanışma ziyaretinde bulunup hep beraber bu tabelayı asabilirler. Bakın o zaman Fethiye, demokratik olgunluğunu göstermiş olacaktır. Seçim öncesinde seçim yarışının adil bir şekilde yapılmasında iyi bir adım atılmış olacaktır. Aslında doğru olan budur" şeklinde cevapladı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise yapılan görüşmelerde belli hassasiyetlerden söz edildiğini ve saldırının meşrulaştırılmaya çalışıldığını savundu.

Bülbül, olaya hangi taraftan bakılırsa bakılsın, ırkçı bir saldırı olduğunu, demokrasi ve insan haklarının hedef alındığını öne sürdü. - Muğla

Kaynak: AA / Yerel

Halkların Demokratik Partisi Öztürk Türkdoğan Fethiye Yerel Haberler

500

Yorumlar (1)

dostumozfethiyelim@hotmail.com:

türkdoğan isimli şahıs. o kadar özgürlükten bahsediyorsun, ŞEHİTLERİN hiç mi YAŞAMA hakkı yoktu. cevap ver

2
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title