Haberler

Hayatı Kolaylaştıran İki İcat

Akdeniz Üniversitesi (Aü) Bünyesindeki Antalya Teknokenti, "21. Yüzyılın Endüstriyel Devrimi" Olarak Nitelendirilen Nanoteknolojiyi Kullanarak, Hayatı Kolaylaştıracak İki Buluşa İmza Attı.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) bünyesindeki Antalya Teknokenti, "21. yüzyılın endüstriyel devrimi" olarak nitelendirilen nanoteknolojiyi kullanarak, hayatı kolaylaştıracak iki buluşa imza attı.

AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç öncülüğündeki ekip, nanoteknoloji ile "antibakteriyel su itici kolay temizlenen kaplama" ile "çizilmeye dayanıklı nano cam kaplama" üretti.

Arpaç, araştırma görevlisi Nadir Kiraz, doktora öğrencisi Esin Burunkaya ve yüksek lisans öğrencisi Ömer Kesmez'den oluşan ekiple 1.5 yıl süren çalışma sonunda, "buluş" olarak nitelenen iki ayrı ürünü ortaya çıkardıklarını bildirdi.

Antalya Teknokenti'nde hizmet veren Nanoen Arge Danışmanlık Limited Şirketi olarak, şimdiye kadar yurt dışından getirilen ve yapı marketlerde satılan su itici kaplamayı, yeni bir sistemle Türkiye'de ürettiklerini duyuran Arpaç, yeni ürünün "bakteriye neden olan flor maddesi içermediği"ne işaret etti.

-BU BİR BULUŞ-

Arpaç, tüm cam, ahşap, kağıt, karton yüzeylerde kullanılabilecek bu ürüne "buluş" niteliği kazandıran özellikle ilgili şunları söyledi:

"Su itici kaplamalar yurt dışından geliyordu. Bu çözeltilerin flor içerme özelliği var. Flor sprey şeklinde uygulandığı için akciğerde ciddi sorunlara neden oluyor. Florun ozon tabakasına da etkisi olduğu için kullanılması tercih edilmeyen ürünlerdir. Biz içerisinde flor içermeyen aynı sistemdeki ürünü yapabilir miyiz diye yola çıktık.

Ürünü geliştirirken ilk etapta duşa kabinlerin camlarında kullanmayı düşündük. Antibakteriyel hale getirmek için çalıştık. Sonunda flor içermeyen, çevre dostu, antibakteriyel özellik gösteren bir sistem geliştirdik. Çevre dostu, su itici antibakteriyel sistem olarak, Nanofop Antibakteriyel Su İtici Kolay Temizlenen Kaplama ismiyle Türk Patent Enstitüsü'nden patent aldık. Bu sistem, yaklaşık 1.5 yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Akdeniz Üniversitesi'nin ürünüdür. Bir buluştur."

-ÜRETİM DE SATIŞTA TEKNOKENTTEN-

Su itici kaplamanın duşa kabinlerde, araçların yan camlarında, bina dış yüzeyleri ve arkeolojik eserler gibi akla gelen tüm yüzeylerde kullanabildiğini, kaplama spreyin sıkılacağı parke ya da laminantın su emme derdinin olmayacağını anlatan Arpaç, "Antibakteriyel olması nedeniyle ameliyathanelerde kullanımı da son derece hijyenik olacaktır" dedi.

Arpaç, ürünün, su tutmayan antibakteriyel özelliği nedeniyle, "az su ve az deterjan" kullanımı öngördüğü, bu nedenle tasarruf sağladığına da dikkat çekti.

Ürünün markasının "Nanofop" adıyla tescil edildiğini belirten Arpaç, ürünü, önceki AR-GE uygulamalarından farklı, ilk kez AÜ Antalya Teknokenti olarak kendilerinin üreterek, satışa sunacaklarını bildirdi.

-İKİNCİ BULUŞ:CAM KAPLAMA-

Arpaç, ikinci buluş "Çizilmelere Dayanıklı Nano Cam Kaplama"yı da Antalya Teknokenti bünyesinde ürettiklerini açıkladı.

Ütü, tost makinesi gibi sert teflon yüzeylere uygulanacak kaplamanın, cam olmasına rağmen çatlama yapmadığını, esnek özelliğiyle 90 derece kıvrılabildiğini, kireçlenmeye de engel olacağını bildiren Arpaç, dekoratif görünüm kazandırmak için renklendirilen ürünle ilgili şunları söyledi:

"Şu ana kadar ütülerde kullanılan kaplamalar, düğme ve fermuara geldiğinde çizilme yapıyordu. Ütülenen kumaşlar ve tekstil ürünleri de deterjan artıklarından etkileniyor. Biz, bunun önüne geçen kaplama yaptık. Dayanıklı cam kaplamalı ürünün tabanı çizilmiyor, yüzeyde kireç tutulması da artık mümkün değil."

Arpaç, bütün denemeleri tamamlanan ürünün, Gebze'de bir şirket tarafından üretilerek, piyasaya sunulacağını da açıkladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Miçotakis bir kez daha resti çekti: Türkiye'yi ilgilendirmez

Miçotakis bir kez daha resti çekti: Türkiye'yi ilgilendirmez

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Bakmadan Geçme

Konferans Ligi Şampiyonu Şampiyonlar Ligi'ne gidiyor mu? Limon FC olayı ne, Limon FC maçında ne oldu? #129300 30 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 30 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! İsrail lanetleme kararı nedir? Lanetleme kararı alınınca ne olur? 30 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 30 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Mourinho ne zaman İstanbul'a geliyor? Aziz Yıldırım transferi bitirdi Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? #129300 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Sadece Kürtçe hizmet vereceğini açıklayan kafe işletmecisi gözaltında

Sadece Kürtçe hizmet vereceğini açıklayan kafe işletmecisi gözaltında

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title