Haberler

Havza Bazında Üretim Dönemi

Güncelleme:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye'nin 518 milyon veriden oluşan tarım envanterini çıkardı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye'nin 518 milyon veriden oluşan tarım envanterini çıkartırken, tek düze bir politika değil, havza bazında bir üretim modelini benimsediklerini söyledi.

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Adana'ya gelen Mirmahmutoğulları, İl Müdürü Hamit Aygün ile birlikte Adana Çiftçiler Birliği'ni de ziyaret ederek, Birlik Başkanı Behçet Homorlu, İkinci Başkan Mutlu Doğru, Genel Sekreter Oana Çorat, yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Bülent Özekici, Mehmet Özler, Mehmet Yücel Ener, Nevzat Arman, Sinem Özkan Başlamışlı ve Halit Milli ile görüştü. Burada konuşan Mirmahmutoğulları, tarımsal üretimi önemsediklerini, bu kapsamda da çiftçiye imkan ve olanaklar ölçüsünde gereken desteği vermeye çalıştıklarını anlattı.

10 yıl önce 1.8 milyar TL olan tarımsal desteğin bugün 9 milyar 180 milyon TL'ye ulaştığını belirten Mirmahmutoğulları, bu desteğin de çiftçiyi yeni arayışlara iterken, kazancını da arttırdığını dile getirdi. Tarımsal üretime teknik ve Ar-Ge desteği verdiklerini belirten Mirmahmutoğulları, özellikle narenciyede eski çeşitlerin yenilenmesi adına muazzam bir aşı üretim potansiyeline ulaştıklarını vurguladı. Mirmahmutoğulları, "Ürettik ve gerekli stoku da yaptık. Şimdi üreticilerimize diyoruz ki 'sofralık, sıkmalık bile olmayan narenciye bahçelerini tamamen kıraçlayalım veya ona aşı yapalım'. Artık aşı ile birlikte pazarın istediği yeni çeşitler yetişti" ifadesini kullandı.

'Havza Bazlı Üretim ve Destek Projesi'ne işaret eden Mirmahmutoğulları, proje ile 518 milyon veriden oluşan bir tarım envanteri çıkarttıkları bilgisini verdi.

Mirmahmutoğulları, aynı toprak özelliklerini gösteren arazilerin 'havza' bazında değerlendirildiğinde ortaya 190 çeşit mikro havzanın çıktığını, bunun da bir ülke adına çok önemli bir zenginlik olduğunun altını çizdi. Mirmahmutoğulları, "Bunu da 30 ana havza başlığı altında topladık. ve bu havzaların her biri için artık Türkiye, bir politika üretme şansına sahip oldu" diye konuştu.

"TARIMSAL ÜRETİMDE MATEMATİKSEL BİR MODEL ÇIKARTTIK"

Türkiye'de tek düze bir politika değil, havza bazında ve her havzanın şartlarını gözeten 30 çeşit tarım politikası oluşturulacağını kaydeden Mirmahmutoğulları, "Bu bize dünya ile rekabet etmede elastikiyet kazandırıyor. Konjonktürel gelişmelerde hangi tür tedbirler alınacağının imkanını veriyor. Çünkü matematiksel bir model çıkarttık" dedi.

Havzaların toprak yapısı, türü, derinliği, yöneyi, topografyası ve suya uluşabilirliği gibi temel öğeleri ön planda tuttuklarını anlatan Vedat Mirmahmutoğulları, "50x50 ebadında yani 2.5 dönüme kadar bu topraklara yetişebiliyoruz. Toprağın üzerinde ne yetişir onu da biliyoruz. Burada gördük ki, hiçbir ilave destek vermeden ürünü doğru havzayla buluşturmamız durumunda 5.3 milyar TL destek sağlayabiliyoruz" ifadesini kullandı.

'Ürün bütçesi' hazırlaması gerektiğini kaydeden Mirmahmutoğulları, "Buğdayın bütçesini buğdayın havzasına verelim. Burada da buğday rotasyona girme mecburiyeti olduğu için girsin. Ama buğdaydan aldığı geliri yurtdışından ithal etmek zorunda olduğum yağlı tohumların üzerine koyuyorum. Çiftçimin geliri asla düşmesin aksine artsın. Ama ülkemde bunu dışarıdan değil içerden temin etsin" dedi.

Mirmahmutoğlu, şu görüşleri dile getirdi:

"Fakat bunu üretmek mecburiyetinde olan Doğu ve Orta Anadolu'dan Eskişehir'e kadar olan geçit bölgesinde de vatandaşlarımız buğday desteğinden alsın. Oradaki bu desteği tam alsın, buradaki de ithal etmek zorunda olduğumu tam alsın. Bu 30 havzada da yapıyoruz. Havzanın ana ürünü neyse desteği ona verelim. Çiftçinin geliri azalmasın artsın. Ama o havzanın ürünü değilse o havzada yetiştirtmeyelim." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Özler Havza Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title