Haberler

Hatay'da Orman Yangınlarına Karşı Tüm Önlemler Alındı

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, Hatay'dan başlayarak İstanbul'a kadar uzanan kıyı şeridinde ve özellikle Akdeniz orman kuşağında Haziran ayından başlayarak Kasım ayına kadar devam eden 5 aylık sürenin orman yangınları açısından ciddi bir risk ve tehlike olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, Hatay'dan başlayarak İstanbul'a kadar uzanan kıyı şeridinde ve özellikle Akdeniz orman kuşağında Haziran ayından başlayarak Kasım ayına kadar devam eden 5 aylık sürenin orman yangınları açısından ciddi bir risk ve tehlike olduğunu belirtti.

Sabuncu, Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğü'nde gazetecilerle orman yangınlarına karşı aldıkları tedbirleri ve hazırlıkları paylaştı.

Türkiye'deki ormanların yarısından fazlasını oluşturan Akdeniz orman kuşağındaki 12,5 milyon hektarlık ormanlık alanın yangına birinci derecede hassas olduğunun altını çizen Sabuncu, olası orman yangınlarını hızlı ve etkin mücadeleyle en az hasarla söndürmek adına her türlü hazırlık ve tedbirleri aldıklarını söyledi.

Sabuncu, Antakya ve Dörtyol Orman İşletme Müdürlüklerine bağlı 9 yangın gözetleme kulesi, 28 yangın söndürme arazözü, 3 dozer, 2 greyder, Arsuz ve Dörtyol ilçelerinde konuşlandırılmış 2 yangın söndürme helikopteri, 208 yangın söndürme işçisi ve 25 teknik elemanlarıyla orman yangınlarına karşı hazır beklediklerini kaydetti.

Orman yangınlarının ortama olarak yüzde 92'si insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Sabuncu, şöyle devam etti:

" Hatay'dan başlayarak İstanbul'a kadar uzanan kıyı şeridinde ve özellikle Akdeniz orman kuşağında, Haziran ayından başlayarak Kasım ayına kadar devam eden 5 aylık süre orman yangınları açısından ciddi bir risk ve tehlikelidir. Haziran ayından itibaren kurduğumuz ekiplerle organizasyonumuzu tamamlamış durumdayız. Orman yangınları doğal afetler içerisinde insan kaynaklı başlayan tek doğal afettir. Çok kritik günler bizi bekliyoruz. Sıcaklığın çok yüksek, nemin düşük olduğu ve rüzgarın şiddetli olduğu bugünlerde vatandaşlarımızın tarlalarda anız yakma, bahçe temizliği gibi etkinliklerini ateşle yapmamalarını istiyoruz. Ateşin şakası olmaz. Sigara ateşi önemli bir konudur. Sigaralarını söndürmeden araziye atmamalarını istiyoruz. Özellikle çoban ateşleri de bizim için tehlikelidir. Çobanlarımız da yaktıkları ateşi söndürmeden ayrılmamalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız çıkan orman yangınlarını Alo 177 ücretsiz orman yangın hattına hemen bildirmelerini istiyoruz"

Sabuncu, bu yıl ilkbahar mevsiminin çok yağışlı geçtiğini, bundan dolayı da arazide ve ormanlarda çok yoğun ve boylu otların olduğunu, bu durumun da orman yangınları açısından çok riskli ve sıkıntılı geçeceğini gösterdiğini sözlerine ekledi.

Tatbikatta ayrıca basın mensuplarına yangın söndürme helikopteriyle havadan ormanlık lanlar gösterildi.

Kaynak: AA / Yerel

Kahramanmaraş İstanbul Akdeniz Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title