Haberler

Hantepe Baskınında Flaş Gelişme

Güncelleme:

Hantepe Baskınında Şehit Düşen 7 Asker İçin Savcılık Yeniden Düğmeye Bastı.

HANTEPE BASKININDAKİ ÇİTLER İÇİN YENİDEN KEŞİF İSTENDİ

DAĞLICA, Hantepe, Gediktepe ve Aktütün baskınlarıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan, ancak görevsizlik kararı verilerek Van'a gönderilen dosya için şehit yakınlarının avukatı Van'a geldi. Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Osman Nuri Güler ile görüşen avukat Cahit Özkan, soruşturmanın derinleştirilerek yeniden keşif yapılmasını; özellikle de karakol çevresindeki çitlerin ne zaman yapıldığının belirlenmesi için talepte bulunduklarını söyledi.

Hantepe, Dağlıca, Gediktepe ve Aktütün baskınlarında şehit düşen toplam 48 askerden 12'sinin ailelerinin avukatı olan Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan, olaylarla ilgili soruşturmanın yürütüldüğü Van'a gelerek Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Osman Nuri Güler ile görüştü. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede Avukat Özkan, Başsavcı Vekili Güler'e soruşturmanın derinleştirilmesi için bazı taleplerde bulunduklarını söyledi.

YENİDEN KEŞİF ÇOK ÖNEMLİ

Savcılık görüşmesi sonrası Van Barosu'na gelerek burada Van Baro Başkanı Orhan Hemedoğlu ile birlikte açıklama yapan Özkan, özellikle 7 askerin şehit düştüğü Çukurca İlçesi'ndeki Hantepe baskını sonrası askeri savcılık tarafından yapılan keşifin dışında sivil savcılığın yeni bir keşif yapmasını talep ettiklerini belirtti. Bunun çok önemli olduğunu vurgulayan Özkan, "Özellikle karakol çevresindeki çitlerin baskından sonra mı önce mi? yerleştirildiğinin belirlenmesi, istihbarat alınmasına rağmen mevzilerin ne zaman geri çekildiğinin belirlenmesini talep ettik. Olay yerinde acilen keşif yapılmalıdır. Ayrıca o dönemde askerlik yapanların tanık olarak dinlenmesini istedik. Yargı emin ellerde ve sonsuz güvenimiz var" dedi.

TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARI İÇİN BU OLAYLAR ÇÖZÜLMELİ

Terörle mücadelede kesin sonucun alınabilmesi, Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe baskınlarının çözülmesi gerektiğini de anlatan Özkan şunları söyledi:

"Bu olaylarda bazı askerlerin ihmal ve ihanetlerinin aydınlatılması, sorumluların hukuk önünde hesap vermesi gerekli ve zorunludur. Daha önce heron skandalı olarak bilinen bir ses kaydı ortaya çıkmıştı. Ancak her gün yeni bir ses kaydının çıkması şehit ailelerinin acısını arttırmaktadır. İhmal ve ihanetin ortaya çıkarılması vatanseverlik, barış kardeşlik duygularının sevkettiği bir gayrettir. Bu karanlık noktaları aydınlatmadan gerçekle yüzleşmeden hiç bir yere varmayacağımız aşikardır. Düşmanla kahramanca çarpışırken şehit düştüğü sanılan geçler, meğer komutanın kendi eliyle döşediği mayına basarak yahut ihmal denemeyecek derecede şaibeli şekillerde teröre kurban edilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm yanlışlıklarıyla yüzleşip, halka hesap vermesi, arınması ve aynı yanlışların tekrarlanmamasını sağlamak üzere demokratik bir sistemde olması gereken çizgiye ve şeffaf, denetlenebilir, hesap sorulabilir hale çekilebilmesi şarttır. Kaybettiği güven ve saygınlığı ancak bu şekilde yeniden kazanabilir."

DAĞLICA: Yüksekova İlçesi Dağlıca Bölgesi'nde bulunan Dağlıca 3'üncü Motorlu Piyade Tabur Komutanlığı, Keri Tepe üs bölgesine 21 Ekim 2007'de bir grup PKK'lı terörist saldırdı. Saldırıda 12 asker şehit olurken, 16 asker yaralandı, 8 asker de kaçırıldı. Saldırı ile ilgili Askeri Savcılık tarafından yaklaşık bin sayfalık bir soruşturma dosyası hazırlandı. PKK terör örgütü tarafından kaçırılan, daha sonra teslim edilen 8 askere, 6 ayrı suçtan dava açıldı. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmada, tutuklu bulanan 8 asker tahliye edildi. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahmekesi'nde 25 Aralık 2009'da görülen duruşmada ise er Ramazan Yüce 2.5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, diğer sanıklar için de görevi ihmal suçlarından verilen cezalarda 'hükmün açıklanmasının ge

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddialara Koç Holding'den açıklama var: Görüşmeler sürüyor

Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddialara Koç Holding'den açıklama var: Görüşmeler sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

title