Haberler

Japonya, savunma ekipmanları ihracatında kolaylaştırma sağladı

Güncelleme:

Japonya'da iktidar koalisyonu, deniz aşırı ülkelere savunma ekipmanları ihracatına yönelik katı yönetmeliklerin kolaylaştırılması konusunda mutabakat sağladı. Liberal Demokrat Parti (LDP) ve Komeito, savunma ekipmanlarının üçüncü ülkelere ihracatını hafifletmeyi amaçlıyor. Ayrıca, İngiltere ve İtalya ile işbirliğiyle planlanan savaş uçağının ihracatı konusunda anlaşmaya vardılar.

Japonya'da iktidar koalisyonu, deniz aşırı ülkelere, savunma ekipmanları ihracatına yönelik katı yönetmeliklerin kolaylaştırılması konusunda mutabakat sağladı.

İktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) ile koalisyon ortağı Komeito üst yöneticileri, savunma ekipmanlarının üçüncü ülkelere ihracatına yönelik regülasyonları hafifletmeyi amaçlıyor.

LDP ve Komeito politika kurulu üyeleri, görüşmelerinde, gelecek dönemde üretimi İngiltere ve İtalya ile işbirliğiyle planlanan "savaş uçağının ihracatının gerekliliğinde" anlaştı.

Buna göre LDP'den Tokai Kisaburo, Komeito'dan Takagi Yosuke ile görüşmesinde savunma ekipmanları transferine yönelik katı yönetmeliklerin kolaylaştırılmasında mutabık kaldı.

İktidar "sorumlu tutulmaya devam edilecek"

Tokai, 4. kez yapılan görüşmelerde sonuç alınmasına ilişkin açıklamasında, "İki taraf anlaşmaya varmadan önce samimi görüşmeler yaptı ve bu da kamuoyu nezdinde konunun daha iyi anlaşılmasını sağladı" dedi.

Takagi ise savaş uçaklarının Japon ulusu savunmak için gerekli olduğunu belirterek, iktidarın, kamuya karşı ihracattan sorumlu tutulmaya devam edileceğini vurguladı.

Anlaşmaya yönelik konuşan Japonya Savunma Bakanı Kihara Minoru, İngiltere ve İtalya'daki muhataplarıyla, savaş uçağı geliştirme projesinin ayrıntılarının bu ay içinde ele alınacağını bildirdi.

Komeito'nun "yasal süreç" rezervi

Başbakan Kişida Fumio kabinesi, ihracat kolaylaştırılmasını kapsayan "savunma ekipmanı ve teknolojilerinin transferi prensiplerini" gelecek hafta içinde revize etmeyi planlıyor.

Kişida, müzakerelerde uzun süre anlaşmazlık yaşayan iktidar koalisyonu yöneticilerine, uçaklarının "Japonya ile savunma ekipmanı transferi anlaşması imzalamış ülkelere" gönderilebileceği sözü vermişti.

Güvenlik konularında "geleneksel pasifist" yaklaşıma sahip Komeito, "ekipmanların yasal süreç olmaksızın deniz aşırı satışını önlemek" amacıyla yönetmeliklerin esnetilmesinde bir süre isteksizdi.

Dizayn 2027'ye kadar tamamlanacak

Japonya, Başbakan Kişida Fumio'nun, 2022'de Madrid'deki NATO Zirvesi'ne katılan "ilk Japon başbakan" olmasının ardından, birlikteki dostlarıyla işbirliğini derinleştirmeyi sürdürüyor.

İngiltere, İtalya ve Japonya'nın ortak savaş uçağı üretimi projesi Doğu Asya ülkesinin, güvenlik müttefiki ABD dışında, ilk ortak savunma ekipmanı geliştirme projesi olarak nitelendiriliyor.

Savaş uçağı projesinde ana üstleniciler Japonya'dan Mitsubishi Heavy, İngiltere'den BAE Systems ve İtalya'dan Leonardo S.P.A'dan uzmanlar, koordinasyon kurulunda yer alıyor.

Aralık 2022'de kamuoyuna duyurulan "Küresel Muharebe Hava Programı" kapsamında koordinasyon kurulu, 2027'ye kadar savaş uçağının dizaynının tamamlanmasını hedefliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Japonya İtalya Savunma Dış Politika Uluslararası İlişkiler Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29-30 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Miami Heat Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title