Haberler

Güney Afrika'da Franschhoek Edebiyat Festivali

CAPE Bu yıl 9'uncusu düzenlenen ve edebiyatın güncel sorunlarını tartışmayı amaçlayan Franschhoek Edebiyat Festivali, Güney Afrika'nın sahil kenti Cape Town'da başladı.

CAPE  Bu yıl 9'uncusu düzenlenen ve edebiyatın güncel sorunlarını tartışmayı amaçlayan Franschhoek Edebiyat Festivali, Güney Afrika'nın sahil kenti Cape Town'da başladı.

Güney Afrika'nın ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen yazar, şair, akademisyen ve eleştirmenler, bir doğa harikası olarak bilinen Franschhoek kasabasında edebiyat severlerle bir araya geldi.

Festivalin ilk gününde Rebecca Davis, Elaine Proctor, Terry Bell, Alison Lowry, Ivan Vladislavic, Imraan Coovadia, David Attwell'in aralarında bulunduğu pek çok edebiyatçı, yazar, sosyal medyadan politikaya, tarihten edebiyata farklı konuları ele aldı.

Festivalin koordinatörü Ann Donald, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin amacının, en temelde, Güney Afrika edebiyatıyla dünya edebiyatını buluşturmak olduğunu belirterek, yazarların yayıncılarla ve edebiyatseverlerle buluştuğu, tartıştığı, okumaların yapıldığı bir edebiyat platformu oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Amerika'dan programa katılan şair Marla Sink Druzgal ise festivale geliş amacının tamamıyla gözlem olduğunu ifade etti. Ülkesindeki edebiyat festivallerinin daha resmi, kapalı oturum biçiminde yapıldığını aktaran şair, Franschhoek'taki edebiyat atmosferinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Johannesburg'dan Cape Town'a festivale katılmak için gelen Charlotte Johnson adlı okur da Güney Afrika edebiyatından hoşlandığını, festivalin özellikle yurt dışında yaşayan yazarları yakından tanımak için iyi bir fırsat olduğunu kaydetti.

Stellenbosch Üniversitesi İngiliz Edebiyatı Öğretim Üyesi Wamuwi Mbao ise "Kesinlikle önemli bir festival, okumanın öldüğünü iddia edenlere karşı güzel bir cevap bence. Edebiyat severler okudukları kitapların yazarlarıyla buluşma imkanı buluyor" dedi.

Üç gün sürecek festival, 125 etkinliğe ev sahipliği yapacak. Şiir okumalarının yanı sıra son çıkan kitapların, yazarları tarafından okunacağı etkinlikler, panel ve konferanslar festival boyunca sürecek.

Şairlerin şiirlerini müzik eşliğinde dillendireceği festivalde ayrıca şiir yarışması ve genç yazarlar için atölyeler de yer alacak.

Festivalde ayrıca geçen yıl yaşamlarını yitiren Güney Afrikalı romancı Andre Brink ve şair-roman yazarı Chris van Wyk için anma programları düzenleniyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Güney Afrika'dan 175 yazar, gazeteci, siyaset adamı ve akademisyenin katıldığı festivalde, okurlar yazarlarla tanışma ve kitaplarını imzalatma fırsatı bulabilecek.

Festival boyunca Ivan Vladislavic, Imraan Coovadia, Don Pinnock, Sarah Waters, Nancy Ricards, Francis Wilson, Harry Garuba, Ken Barris, Ian Sinclair, Damon Galgut, Zapiro gibi Güney Afrika ve dünya edebiyatının önemli isimleri edebiyatın gündemini tartışacak, edebiyat-tarih ilişkisi, edebi kurgu, edebiyat-siyaset ilişkisi, biyografi, yazım teknikleri masaya yatırılacak.

9. Franschhoek Edebiyat Festivali, 17 Mayıs'ta sona erecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Güney Afrika Cape Town Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title