Haberler

Zorunlu Din Dersine Şûra'dan Onay

Güncelleme:

İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflara zorunlu din dersi konulması ve 'Alkollü İçki ve Kokteyl Hazırlama' dersinin kaldırılması önerisi Eğitim Şûrası Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Kamuoyunda tartışma konusu olan ve ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflara zorunlu din dersi ve 'Alkollü İçki ve Kokteyl Hazırlama' dersinin kaldırılması önerisi 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda, oylanarak kabul edildi.

DİN DERSİ ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ

19. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda, ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflar için hazırlanacak din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programlarında da çoğulcu anlayışa yer verilmesi önerisi benimsendi.

'ALKOLLÜ İÇKİ VE KOKTEYL HAZIRLAMA DERSİ'NİN KALDIRILMASI KABUL EDİLDİ

'Alkollü İçki ve Kokteyl Hazırlama' dersinin kaldırılmasına yönelik komisyonda Eğitim Bir Sen'in dün öğleden önce reddedilen ve öğleden sonra yeniden gündeme getirilerek kabul edilen teklifi, Genel Kurul'da kabul edildi. Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek liselerinde 10'uncu sınıftan itibaren staj amacıyla tesis ve kurumlara gönderilen öğrencilerin alkollü içki ve servisi yapılan ya da alkollü içecek hazırlanan bölümlerde staj faaliyeti yapmaları kaldırıldı.

OYLAMA BAŞLADI

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başkanlığında toplanan 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu, "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularının ele alındığı komisyonlarda kabul edilen önerilerin oylamasına başlandı.

Bakan Avcı, Divan Başkanı sıfatıyla grup kararlarının oylamasına geçmeden önce şura gündem konularıyla sınırlı olmak koşuluyla, isteyenlerin önergelerini 3 imzalı bir şekilde sunulması için 10 dakikalık süre tanıdı.

BAKAN'DAN TAVSİYE VURGUSU

Avcı, tüm şura üyelerine, öğretmenlere, velileri ve öğrencilere teşekkürlerini sundu. Şuranın basında yoğun ilgi gördüğünü vurgulayan Avcı, şöyle konuştu:

"Dün bir televizyon kanallarında bilgi verirken şura kararlarının tavsiye niteliğinde olduğunu söyleyince bazı şura üyesi arkadaşlarımız biraz takıldılar, benim o tavsiye vurgusunu biraz fazla yaptığımı düşünmüş olmalılar herhalde. Ama yasal olarak öyle. Şura yönetmeliği ve burada alınan kararların isteriz ki mümkün olan en yüksek düzeyde hayata geçirilsin. Ama bazı kararlar, olabilir ki bugünkü koşullar itibarıyla, tam da istendiği gibi hayata geçirilmesi mümkün olmayabilir. Ama bir ideali işaretlemesi bakımından onlar da bizim için makbuldür. Neticede Bakanlığın ayrıca kendi değerlendirmesi de şura yönetmeliğinin bir gereğidir."

KABUL EDİLEN ÖNERİLER

Genel Kurul'da ilk olarak "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri"ni ele alan komisyonun kararları üzerinde Şura üyeleri görüşlerini dile getirdi.

Programın oyun temelli olması, programda değerler eğitimine yer verilmesi, okul öncesinden itibaren yetenek gelişiminin izlenmesi, okul öncesi ve ilkokulda kullanılan eğitim aracı metinlerinde kendi kültürümüze ait literatüre (masal, hikaye, fabl, şiir vb.) yer verilmesi, okul öncesi eğitimde, öğretim programlarının çocukların özgüven becerilerini ve birey olma bilincini geliştirmeye dönük olması, öğretim programlarında yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik kazanımlara yer verilmesi, okul öncesi eğitimde uygun enstrümanlarla Türk müziği çalışmalarına yer verilmesi, düzeylerine uygun spor etiklerine verilmesi, Türkçe'nin doğru bir şekilde kazandırılması, okul öncesi eğitimde tekli öğretime geçilmesi önerileri kabul edildi.

İLKOKUL KADEMESİNDE ZORUNLU DİN DERSİ

Okul öncesine ilişkin önerilerin ele alınmasından sonra komisyonda ilkokul kademesine ilişkin öneriler ele alındı.

İlkokullarda tekli öğretime geçilmesi, ilkokullarda haftalık ders saatinin 30 ders saati olması (25 saati zorunlu, 5 saati serbest etkinlikler olarak yürütülmesi). Serbest etkinlik saatlerinin veli-öğrenci talepleri de dikkate alınarak okul idaresince belirlenmesi; görsel sanatlar ve müzik derslerinin haftada en az 2'şer ders saati olması; 5 saatlik oyun ve fiziki etkinlikler dersinin 2 saatinin beden eğitimine ayrılması önerileri benimsendi.

İkokul 1, 2. ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflar için hazırlanacak olan din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programlarında da çoğulcu anlayışa yer verilmesi önerisi de oylandı. Oylama öncesi, önerge de değişiklik verenlere 2 dakikalık söz verildi.

EĞİTİM-SEN'DEN "ZORUNLU DİN DERSİ KALDIRILSIN" ÖNERİSİ

Eğitim-Sen "din ve ahlak derslerinin ayrılması ve zorunlu din derslerinin AİHM kararı doğrultusunda kaldırılması" şeklinde öneri sundu.

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise Anayasa'da zorunlu ders olduğunu ve daha önce bu derslerin zorunlu olmamasının uygulayıcılardan kaynaklandığını söyledi.

Eğitim İş Başkanı Veli Demir de bu önergenin Anayasa'ya, ulusal ve uluslararası yargıya ve pedagojiye aykırı olduğunu iddia etti. Demir, çocukların 11-12 yaşına kadar somut düşünme döneminde olduğunu aktardı. Katılımcılardan bir de Piage'nin görüşlerine göre, çocukların 11-12 yaşlarda soyut düşünmeye başladığını bu düşüncelerin artık revize edilmesi gerektiğini dile getirdi. Oylamanın ardından değişiklik önergesi reddedildi.

DES Genel Başkanı Gürkan Avcı'nın din kültürü ve ahlak bilgisi müfredatındaki Alevilikle ilgili bölümlerin gözden geçirilerek, nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesi yönündeki önerisinin görüşülüp görüşülmemesini üyelere soruldu. Ancak öneri kabul edilmedi.

Oylama sonucu ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflar için hazırlanacak din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programlarında da çoğulcu anlayışa yer verilmesi önerisi benimsendi.

TAVSİYE KARARLARI OLACAK

Şûrada, Okul Güvenliği, Öğretmen Niteliğinin Artırılması, Eğitim Yöneticilerinin Niteliği, Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri olmak üzere dört komisyonda alınacak kararlar yarın Şûra Genel Kurulu'nda oylanacak. Kabul edilenler 'tavsiye kararları' olarak kabul edilecek. Tavsiye kararlarının uygulanma zorunluluğu yok. Kararlar Millî Eğtim Bakanlığı tarafından değerlendirilecek.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Eğitim Bir Sen Veli Demir Nabi Avcı Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500

Yorumlar (177)

HAK YOLU İSLAM:

DİN DERSİ SONUNA KADAR YANINDAYIZ İNŞALLAH. KEŞKE ŞERİAT YAŞAMIDA GELSE

13
45
yanıtYanıtla
çok şükür:

Allaha şükürler olsun. . . Artık 6 - 7 yaşındaki çocuklar Allah''ını ve peygamberini öğrenebilecek. . .

22
26
yanıtYanıtla
cherokee:

daha önce öğrenmiyorlarmıydı? okulu bırak aile de öğreniyorlardı zaten. . siz varya din tüccarısınız siz sadece sözde müslümansınız lafa gelince toz kondurmazsınız ama icraatte sıfırsınız. . .

yanıt3
yanıt5
OsmanlımobilWeb@haberler.com:

Zorunlu din dersini olmasini istemeyen varsa çoğunluğu müslüman olan bu ülkeyi terk etsin yada kulağını tikasin

17
28
yanıtYanıtla
Haccım@m.m:

Yazık ne zaman bu kadar nefret dolu olduk. Bir zamanlar da biz başörtüsünü savunurken bize arabistana gidin denilmişti. Aynı şeyi şimdi senin ve böyle konuşanların diğerlerine yaptığınızın farkında mısın Yemin ederim gidecek bir yerim olsa bir saniye durmam senin gibilerle aynı ülkede yaşamaktan utanıyorum.

yanıt11
yanıt0
HAK YOLU İSLAM:

YETMEZ NAMAZ SAATLERİNDE NAMAZ KILINMASI OLMASI GEREK. İSTEYEN NAMAZ KILSIN İSTEYEN KURAN OKUSU SONUÇTA OKUL TEK BU HAYATI KURTARMAK İÇİN OLMAMALI. ZAFER İSLAMIN OLACAK İNŞALLAH

24
16
yanıtYanıtla
YUSUF:

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR, DOĞRU BİR KARAR. İNSANDA ÖNCE İNANÇ VE AHLAK OLMALI. BU KADAR SUÇ İŞLEYEN BİR TOPLUM NASIL OLDUK DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ HİÇ? İNANÇSIZ BİR TOPLUMUN TOHUMUNU İLKÖĞRETİMDEN DİN DERSİNİ ZORUNLU OLMAKTAN ÇIKARARAK ATTILAR. BÖYLECE GENÇLERİMİZ SUÇ MAKİNASI OLDU; FUHUŞ, HIRSIZLIK, GASP, YALAN DOLAN ŞEREFZİLİK DİZ BOYU. HERKESİN BAŞINA POLİS KOYSANIZDA ENGELLEYEMEZSİNİZ. İMAN YOKSA ZATEN O POLİS DE SUÇ İŞLEYECEK, İHANET EDECEKTİR. ALLAH''TAN KORKAN TOPLUM OLMASI LAZIM, GERİSİ HİKAYE

16
21
yanıtYanıtla
SEA WOLF:

EVET INANCLI AHLAKLI POLITIKACILARINIZ SAYESINDE TURKIYE YUKSELISTE AKP BAK SONRA GEL DE BURDAKI YORUMLARA BAK YAZIKLAR OLSUN

yanıt4
yanıt4
y.e.km@m.m:

Allahtan korkmuyorum. Suc ve gunahta islemiyorum. Cezaevlerini arastirin kac tane musluman kac tane dinsiz var gorun. Kisinin iyi olmasi icin tek sart dini egitim degildir. Dini egitimini vereceksen once kendini egit sonra da istersen cocugunu kendin gibi egit. Ama umumi olan egitim sistemine zorunlu din dersi koyarsan.... o zaman benim de soz soyleme ve istememe hakkim dogar. Dinler afyondur. Ve bende gelecek neslimizin afyon kullanmasini istemiyorum. Siyasiler isini biliyor, dindar bir nesil yetistirebilirlerse koyun gibi gutmeleri cok kolay olacaktir.

yanıt2
yanıt2
yusuf:

hadi ordan ateist, ne afyonu ne karahisarı. sen git başıboş yaşayan toplumlara karış. mümkünse Türkiye''ye uğrama. . . koyun uysal olur, sen başıboş yabani hayatı benimse, kural tanıma, sokakları yağmala. kelime oyunu yapma, siyasileri karıştırma. eminim hapisteki müslümanlar da çakma müslümandır zaten.

yanıt0
yanıt0
Tüm 177 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title