Haberler

Zonguldak'ta "Roman Çalıştayı"

Güncelleme:

Roman vatandaşların sorunları, Zonguldak'ta düzenlenen çalıştayda ele alındı.

Roman vatandaşların sorunları, Zonguldak'ta düzenlenen çalıştayda ele alındı.Vali Ali Kaban, Bülent Ecevit Üniversitesi ve Zonguldak Valiliği tarafından düzenlenen, Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'ndaki çalıştayda, Roman vatandaşların toplum içinde dezavantajlı durumda bulunduğunu söyledi. Ülke tarihinde bu dezavantajın Almanya'daki gibi soykırımına dönüşmediğine dikkati çeken Kaban, şu değerlendirmelerde bulundu: "Böyle derin bir düşmanlık kültürümüz yok. Bu bizim en büyük şansımız. Biz artık o oryantalist bakış açısından yorulduk. O bakış bize bir şey getirmediği gibi hep başkalarına çalıştı. Bütün o avantajlara bir tanesi daha eklendi. Avrupa'da belki sayıları tam bilinmemekle birlikte 20-25 milyon civarında Roman kökenliye 'Türk', 'Müslüman' ve 'Osmanlı' deniliyor. Yani bize yapıştırılıyor. Tamam, biz bundan da memnunuz. Ama biz onları Bulgaristan'da, Makedonya'da, Kosova'da gördük. Orada hakikaten bizim bayrağımızı, bizim bütün tarihimizi dalgalandırıyorlardı. Burada 'Türk' demek Roman'dı 'Müslüman' demek Roman'dı. Biz bundan niye istifade etmeyelim? Onları anlayabilmemiz için önce kendi içimizdeki Roman kardeşlerimizi anlamamız gerekiyor. İşte bu çalışmalar bu anlamda çok gerekliydi."Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'e, Roman Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kuruluşu için teşekkür eden Kaban, akademisyenlerin bilimsel konularda canla başla çalıştığını kaydetti

"Roman açılımına sağduyu ile yaklaşacağız"

Katılımcılardan bazıları araştırma bulguları paylaşılırken kullanılan ifadelere tepki göstererek salonu terk etti.Bunun üzerine söz alan Kocaeli Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, Türkiye'de yıllarca başörtülülerin, Alevilerin ve Romanların yanlış anlaşıldığını söyledi.Herkesin birbirini iyi ve doğru anlaması gerektiğini vurgulayan Çokyaşar, şu görüşleri dile getirdi: "Biz Türkiye'de varız, Türkiye'de Romanlar var. Üniversitede, siyasette, valilikte Romanlar var. Elhamdülillah Müslümanız. Arkadaşlarımız kanaatimce iyi niyetliler fakat Türkiye'de etnik kimlik olarak farklı farklı yerlerde kültürlerimiz var. Zonguldak, Samsun, Ankara, Amasya ve Antakya'da farklı bir çok etnik kimlik var. Arkadaşlarımızın üniversite bazında adım atması Zonguldak için anlamlı. Bazı şeyleri yanlış ifade etmiş arkadaşlarımız olabilir. Ama bu çalıştayda bu öne çıkmaz."Toplumda bazı olumsuzlukların Romanlara mal edilebildiğine işaret eden Çokyaşar, "Biz sabah kalkıp ekmeğini kazanan insanlarız. Roman açılımına sağduyuyla yaklaşacağız. Üniversite bunu yapmak istemiş, sahip çıkacağız" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Valiliği Ali Kaban Türkiye Politika Güncel Haberler

Eskişehir'de skandal olay! Alkol alıp camilere girdi, Kur'an-ı Kerimleri yırttı

Eskişehir'de skandal olay! Alkol alıp camilere girdi, Kur'an-ı Kerimleri yırttı

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

Anayasa Mahkemesi'nden dikkat çeken karar: Cumhurbaşkanı'nın rektör ataması anayasaya aykırı

Anayasa Mahkemesi'nden dikkat çeken karar: Cumhurbaşkanı'nın rektör ataması anayasaya aykırı

Bakmadan Geçme

Kurbanlık vekalet nasıl verilir, nasıl alınır, ne söylenir 2024? Dybala Galatasaray'a mı gelecek? 5 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 5 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 5 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 5 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 5 Haziran 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 5 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 5 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 5 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Portekiz Finlandiya maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Portekiz Finlandiya hazırlık maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
Cumhurbaşkanlığı'ndan AYM kararları sonrası ilk yorum: Cumhurbaşkanı'nın yetkileri iptal edilmedi

Cumhurbaşkanlığı'ndan AYM kararları sonrası ilk yorum: Cumhurbaşkanı'nın yetkileri iptal edilmedi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title