Haberler

Zeus'a Adanmış Kutsal Alan

2 bin yıl önce baş tanrı Zeus'a adanmış dünyanın en büyük kutsal alanı ortaya çıkarıldı.

Denizli'nin Eskihisar Mahallesi yakınındaki Laodikya'da yapılan kazı çalışmalarında 2 bin yıl önce antik dönemde baş tanrı Zeus'a adanmış dünyanın en büyük kutsal alanı ortaya çıkarıldı.

Büyük depremler nedeniyle yerle bir olan kutsal alandaki 11 metre uzunluğunda 15 tonluk ağırlığındaki sütunlar ise Türkiye'de ilk kez antik dönemde kullanılan sistemle tekrar restore ediliyor.

Laodikya kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Amerikalıların sistemi incelemek için antik kente geldiklerini söyledi.

Denizli Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi'nin desteğiyle 2 bin yıllık antik kent Laodikya'da kazı çalışmaları tüm hızıyla 12 ay boyunca devam ediyor.

Tanrıların şehri ve kutsal kent olarak bilinen Laodikya'nın ayağa kaldırılması için de restorasyon çalışmalarına hız verildi. Geçtiğimiz aylarda yer radarıyla tespit edilen alanda yapılan kazı çalışmalarında antik dönemde baş tanrı Zeus'a adanmış dünyanın en büyük kutsal alanı ortaya çıkarıldı.

Yaklaşık 25 bin metrekarelik alanda yapılan çalışmalarda depremler nedeniyle parçalanmış devasa büyüklükte sütunlar ve başlıkları bulundu. Toprak altından gün yüzüne çıkarılan sütunlar, vinçlerle kaldırılıyor ve Türkiye'de ilk kez uygulanan bir sistemle yerlerine antik dönemdeki gibi dikiliyor.

TÜRK ARKEOLOJİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, antik dönemde uygulanan sistemle sütunları birleştirdiklerini, bunun da Türkiye'de ilk kez Laodikya'da yapıldığını söyledi.

Salihli'deki Artemis tapınağında kazı çalışmalarını yürüten Amerikaların sistemini incelemeye geldiğini belirten Şimşek, Antik dönemdeki insanlar, sütunları demir ve kurşun kullanarak birleştiriyordu. Biz de kurşun ve çeliği kullanarak aynı sistemi parçalanan sütunları birleştirmekte kullanıyoruz. Bu sistemle yapılanlar binlerce yıl dayanıklı oluyor. Artemis tapınağında kazı yapan Amerikalılar da sistemi merak etmiş ve Laodikya'ya gelerek bizden bilgi aldılar ve nasıl yapılacağı öğrendiler. Şimdi onlarda aynı sistemi yapıyor. Bu Türk arkeolojisi için çok önemli, dedi.

Baş tanrı Zeus'a adanarak yapılan kutsal alanda çalışmalar bittiğinde Laodikya'nın dünyanın en gözde mekanı haline geleceğini ifade eden Prof. Dr. Celal Şimşek, Bizim düşüncemize göre kutsal alanda tapınaklar var. En büyük tapınak ise baş tanrı Zeus'un tapınağı olarak gözüküyor. Alanda 11 metre yüksekliğinde 15 ton ağırlığında dev sütun galerileri var. Kutsal alanı büyük bir titizlikle kazıyor ve eserleri antik dönemdeki gibi restore ediyoruz. 2012 yıl kazı çalışmaları bitişinde 20 sütunun hepsini dikeceğiz. Kutsal alan bittiğinde Türkiye'de en önemli gezilecek alan haline gelecek diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Celal Şimşek Laodikya Denizli Türkiye Politika Güncel Haberler

İspanya, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini resmen tanıdı

İspanya, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini resmen tanıdı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Gümrük ekiplerinden Mersin'de tarihi yakalama! 1 milyar TL'lik kaçakçılık önlendi

Gümrük ekiplerinden Mersin'de tarihi yakalama! 1 milyar TL'lik kaçakçılık önlendi

Bakmadan Geçme

İsrail'i destekleyen markalar hangileri? Türkiye'de satılan İsrail markaları tam liste İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 28 Mayıs | Baraj doluluk oranı yüzde kaç? İstanbul baraj doluluk oranı! 29 Mayıs Çarşamba günü toplu taşıma ücretsiz mi? 29 Mayıs'ta okullar tatil mi? Süleymaniye Camii Mimar Sinan'ın hangi eseri? Süleymaniye Camii ne zaman yapıldı, özellikleri neler? Süleymaniye Camii hakkında bilgiler… Mersin tavuğa tecavüz olayı ne, ne oldu? Tavuğa tecavüz eden kim, tutuklandı mı? ALMANYA-TÜRKİYE Milletler Ligi maçı ne zaman? Filenin Sultanlarının 2. Hafta maçları başladı mı? #127952 3 günde öldüren EBOLA VİRÜSÜ ne, nasıl bulaşır? Çinli bilim insanları geliştirdi! #129440 Zekât kimlere farzdır? Geçerli olmasının şartları nelerdir? Tavuğa tecavüz etti! Olay nerede oldu? Şahıs tutuklandı mı? TYT AYT 2024 DENEME SINAVI SONUÇLARI! #9997 YKS deneme sınavı sonuçları açıklandı mı, nereden öğrenilir? İşte sorgulama ekranı! Merdiven boşluğunda ipe asılı halde ölü bulundu! Olay ne, nerede oldu? FETÖ firarisi AKIN İPEK'İN YALISI satışa çıktı mı, ne kadar? Koza-İpek Holding'e ait BEYAZ KÖŞK ne kadara satılıyor, kaç TL? Vekâlet yoluyla hac yapılabilir mi? Şartları nelerdir? CRİSTİANO RONALDO GOL REKORU KIRDI! #129349 Ronaldo Suudi Ligi'nde kaç gol ile rekor kırdı? Cristiano Ronaldo kaç gol attı? #9917 27-31 MAYIS HALKA ARZ TAKVİMİ #128185 Bu hafta hangi şirketler halka arz olacak? #128185
Çinli bilim insanları sahte Ebola virüsü geliştirdi! Bulaştığı kişileri 3 günde öldürüyor

Çinli bilim insanları sahte Ebola virüsü geliştirdi! Bulaştığı kişileri 3 günde öldürüyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title