Haberler

Yöresel Giysi Keşan Bitme Noktasına Geldi

Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesi Keşan Dokumacılar Dernek Başkanı Abdullah Kul, Karadeniz kadının giysisi keşanın el tezgahlarından makinede dokunmasıyla birlikte bitme noktasına geldiğini belirtti."Çarşıbaşı Keşanı" adının tescillenmesi için Türk...

Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesi Keşan Dokumacılar Dernek Başkanı Abdullah Kul, Karadeniz kadının giysisi keşanın el tezgahlarından makinede dokunmasıyla birlikte bitme noktasına geldiğini belirtti.

"Çarşıbaşı Keşanı" adının tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduklarını ve tescil aldıklarını belirten Abdullah Kul, keşanın ana vatanı ve dokunup üretildiği yerin Çarşıbaşı ilçesi olduğunu söyledi.

Baba ve dede mesleği olan Keşan dokumacılığını çocukluğundan beri yaptığını Abdullah Kul, "O zamanlar keşan, Samsun'dan Rize'ye kadar önemli bir pazara sahipti. 1970 yılından sonra tekstildeki gelişmeler neticesinde Keşan dokumacılığı azalmaya ve talep görmemeye başladı. Çarşıbaşı Kaymakamlığı tarafından Keşan ve Peştamal El Dokumacılığı'nın desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla 1997-1998 yıllarında iki proje hazırlandı ve uygulandı. O zamanlar Keşan özellikle İlçeye bağlı bulunan Kavaklı köyünde ve çevre köyle de yapılıyordu. O yıllarda Keşan dokuma tezgahlarımızın sayısı 10 ila 15 arasına kadar düşmüştü. 2000'li yıllarında Çarşıbaşı Kaymakamlarımızdan Şükrü Çakır ilçede keşan dokumacılığını köylere hizmet götürme birliği adı altında yaptığı çalışmalarla dokumacılığı üst seviyelere getirdi ve 200 dokuma tezgahına ulaştık" dedi.

KEŞANIN BİTME NEDENİ MAKİNEYE GEÇMESİYLE BAŞLADI

Kul, keşanın bitme noktasına gelmesi makineye geçmeyle birlikte olduğunu ifade ederek, "Keşan, bölgemizdeki bayanların hem yöresel hem de geleneksel olarak pazarda, bağda bahçede giydikleri giysidir. Bazı tezgah sahibi arkadaşlarımız keşanı makinede dokuyalım düşüncesinden hareketle son iki yıl içinde ilçemize getirdikleri makinelerle işçiliği ucuza getirme hesabı yaptı. Böyle olunca kaliteden ve iplikten taviz verildi. Yani keşana benzer ürünleri makinede dokumaya başladılar. Bu dokumacılık, alıcı anlamında karşılığını bulmadı. Esas olan el dokumacılığı makineye geçince işi kalitesi fark edildi. Keşanın bitme noktası makine ye geçmeyle birlikte oldu. Alıcı dibe vurdu. Makineye geçen tüm arkadaşlarımız şu an ekonomik çıkmazda. Keşan dokumacılığının değeri dibe vurdu" dedi. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çarşıbaşı Karadeniz Trabzon Keşan Politika Güncel Haberler

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Hamas'tan Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifine yanıt: Her türlü teklifi olumlu şekilde karşılamaya hazırız

Hamas'tan Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifine yanıt: Her türlü teklifi olumlu şekilde karşılamaya hazırız

Bakmadan Geçme

LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu? LGS kaçta başlıyor kaçta bitiyor? LGS sınavı kaç dakika, kaç saat sürecek? İşte 2024 LGS detayları! Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 1 Haziran Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek?
Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title