Haberler

Üretici Elmaya İhracat Desteği İstiyor

Güncelleme:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, iç ve dış pazarda ürününü satmak için bin bir emekle yetiştiren çiftçinin, piyasada yeterli fiyat oluşmamasından dolayı zarar ettiğini söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iç ve dış pazarda ürününü satışa sunmak için bin bir emekle yetiştiren çiftçinin, piyasada yeterli fiyat oluşmamasından dolayı zararla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Dış pazarda aranılan kalitede üretim yapmamıza rağmen elma ihracatımızın arzu edilen seviyede olmaması, üreticimizi zor durumda bıraktı" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bayraktar, Türkiye'nin iklim ve toprak şartlarının, pazar değeri yüksek, verimli, kaliteli meyve oluşturan elma çeşitleriyle yapılan üretime

uygun olduğunu bildirdi. Anadolu'nun, elmanın anavatanı olduğunu vurgulayan Bayraktar, bundan dolayı ülkenin hemen her bölgesinde elma yetiştiriciliği yapmanın mümkün olabildiğini belirtti.

"ÜRETİMDE ÇİN VE ABD'NİN ARDINDAN ÜÇÜNCÜ SIRADAYIZ"

Son yıllarda, kaliteli, özellikle dış pazarda tercih edilen çeşitlerin yetiştirilmesinden dolayı elma ihracatının 2011 yılında 36,6 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Yurdumuzun hemen her bölgesinde yetiştirilmesi mümkün olması nedeniyle 2002 yılında 2,2 milyon ton olan elma üretimi, 2011 yılında yaklaşık yüzde 27'lik

artışla 2,8 milyon tona ulaştı. 69,6 milyon ton olan dünya elma üretimi içinde yaklaşık yüzde 4'lük payla elma üreticisi ülkeler arasında Çin ve ABD'nin ardından üçüncü sırada yer alıyoruz. Türkiye'yi İtalya ve Hindistan takip ediyor. Türkiye'nin elma üretiminin 10 yıl gibi kısa bir sürede bu noktalara gelmesinde, elma ihracatımız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği bahçe tesisi desteği ve meyve olarak tüketimin yanı sıra meyve suyu, marmelat, sirke, çay, cips, pulp, elma kurusu gibi yan ürünlere işlenmesi de etkili oldu. Elma üretimi ekonomimize önemli katkılar sağladı."

"ELMA NE YAZIK Kİ DEĞERİNİ BULAMADI"

Bu duruma rağmen, budamasından hasadına kadar büyük sıkıntı ve emekle yetiştirilen; gübre, ilaç, işçilik, ambalajlama ve depolama gibi girdilerin, maliyetini yükselttiği elmanın, ne yazık ki değerini bulamadığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Ülkemizde elmada hasat sezonu halen devam ediyor. Küresel ısınma yüzünden yaşanan iklim değişikliklerinin getirdiği sıkıntılara rağmen iç ve dış pazarda ürününü satışa sunmak için bin bir emekle yetiştiren çiftçimiz, piyasada yeterli fiyat oluşmamasından dolayı zararla karşı karşıya kaldı. Dış pazarda aranılan kaliteli üretim yapmamıza rağmen elma ihracatımızın arzu edilen seviyede olmaması, üreticimizi zor durumda bıraktı. Elmaya verilen desteklerin sadece bahçe tesis aşamasıyla sınırlı kalması, üretici ve tüketici arasındaki büyük fiyat farkı sonucu üreticinin değil de aracıların kazanması, bazı yıllarda yapılan hatalı ithalat uygulaması da sıkıntı yaratıyor."

"ELMA İÇİN İHRACATIN ÖNEMİ DAHA DA ARTTI"

Son yıllarda üretimde önemli artış olduğu, iç tüketiminin sınırlı kaldığı göz önüne alındığında, iç tüketim fazlası elma için ihracatın öneminin daha da arttığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Dünya elma üretimde Çin ve ABD'nin ardından üçüncüyüz. Tüketim fazlası ürün için ihracattan başka bir alternatif bulunmuyor. Üreticimizin ürünün hak ettiği değeri bulması, zarar etmemesi, zor durumda kalmaması için, muhafaza süresi belirli olan elmasını bir an evvel değerlendirmesi, ancak artan ihracatla sağlanabilir. Bu ise ihracat artışını sağlayacak desteğin verilmesi, diğer bir ifadeyle üreticiyi ihracata teşvik edecek önlemlerin alınmasıyla mümkün olabilir. Aksi durum üreticimizin zarar etmesine, bunun sonucu olarak başka çaresi kalmayan çiftçimizin üretimden vazgeçmesine yol açar. Yaklaşık 500 bin üretici nüfusun istihdamını sağlayan elma üretiminde çalışan işçileri ve elmayı işleyerek katma değer kazandıran tarımsal sanayide sağlanan istihdam düşünüldüğünde, üreticimizin üretimden vazgeçmesi ekonomimiz açısından önemli bir kayıp olacak."

"SOĞUK HAVA DEPOLARI ELMAYLA DOLU"

Bayraktar, ülke üretiminin yüzde 55'ini yapan Isparta, Karaman, Niğde ve Antalya'da soğuk hava depolarının elmayla dolu olmasının üreticiler için iç piyasada pazar bulmayı neredeyse imkansız hale getirdiğini belirtti. Üreticilerin üretimde sürekliliği sağlamak için, ilaç, gübre, sulama, bakım, budama ve depolama masrafları için kullandıkları krediyi iç piyasada satış yapamadığı için ödeyemeyecek duruma geldiğine dikkat çeken Bayraktar, şöyle dedi:

"Üreticilerimizin bu mağduriyetlerinin giderilmesi açısından uluslararası pazarda, üreticilerimize rekabet ortamı oluşturulması zorunluluk taşıyor. Uluslararası pazarda Türkiye'nin ithalat-ihracat açığının kapatılmasında büyük önem taşıyan tarım ürünlerinde ihracata yönelik devlet desteklerinin, en kısa zamanda uygulamaya konulması gerekir." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Şemsi Bayraktar Politika Güncel Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye iade-i ziyaret için tarih verdi: Kurban Bayramı'ndan önce kendisine ziyarette bulunacağım

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye iade-i ziyaret için tarih verdi: Kurban Bayramı'ndan önce kendisine ziyarette bulunacağım

Bakmadan Geçme

WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu? LGS kaçta başlıyor kaçta bitiyor? LGS sınavı kaç dakika, kaç saat sürecek? İşte 2024 LGS detayları! Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 1 Haziran Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir?
Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title