Haberler

İlber Ortaylı; "Kimse Olmayan Tarihleri Yazmaya Kalkmasın"

Güncelleme:

Boğaziçi mezunları 12 Kasım Cumartesi günü Güney Kampüste eski sınıflarında yıllar sonra bir araya gelerek; ünlü isimlerin verdikleri birbirinden keyifli derslere girdiler.

Boğaziçi Üniversitesi, "BÜ'yülü Bir Gün''de Renkli Konuklarıyla Mezunlarını Ağırlıyor

Gülriz Sururi, İlber Ortaylı, Canan Karatay ve Alphan Manas'ın da aralarında bulunduğu 15'i aşkın konuşmacı birbirinden ilgi çekici başlıklarla Boğaziçi Üniversitesi'nin en renkli mezun etkinliği ''BÜ'yülü Bir Gün''de buluştu.

Edebiyattan bilime, sağlıktan eğitime birbirinden farklı konu ve konukların yer aldığı Boğaziçi Üniversitesi ''BÜ'yülü Bir Gün'' bu yıl üçüncü kez düzenlendi. Son üç yıldır Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüste Boğaziçi mezunlarını birbirinden renkli konuklarla buluşturan ''BÜ'yülü Bir Gün''ün ilk dersini mezunlara tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı verdi.

İLBER ORTAYLI 'TARİH DİYE BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR'I ANLATTI"…

'BÜ'yülü Bir Gün'de mezunlar ilk derslerini tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan aldı. 'Tarih Diye Bildiğimiz Yanlışlar', Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'de yaklaşık 400 mezunla bir araya gelen Prof. Dr. Ortaylı'nın dersinin konusu oldu.

Dersine "zamane ortaokul çocuğu öyle söylendiği gibi Aristoteles'ten fazlasını bilmez" saptaması ile başlayan İlber Ortaylı, tarih diye bildiğimiz yanlışların beşeriyetin gelişmesi açısından son derece engelleyici olduğunu söyledi.

Bu bakış açısı ile insanlığın çok yanlış bir yere gittiğini belirten Ortaylı; sözlerine şöyle devam etti; "Bakınız seçim sonuçları. İnsanların bilgi kullanımı yönünden çok büyük problemler var, doğru veriye sahip değil ve maalesef sahip olma endişesi taşımıyor. O nedenle tarih üzerindeki değerlendirmelerde çok dikkatli olmalı. Sosyal medyayı bırakın, ansiklopedi kullanın". İlber Ortaylı'nın Tarih Diye Bildiğimiz Yanlışlar dersi sırasında verdiği çarpıcı örneklerden bazıları şöyle;

İstanbul Üniversitesi'nin tarihini 700-800 yıla çıkartmak komik bir çabadır. 1900 yılında kurulmuştur. Böyle tarih yaratmaların bir anlamı yoktur. Böyle şeyleri Türkler çok kolay yapıyorlar. Örnek Türkiye'yi İyonya'ya bağlamak, çok hoş geliyor ama alakamız yok. Biz bir kere aynı dili konuşmuyoruz. Biz bu topraklara geldiğimizde o adamlar çoktan yok olmuşlar. Nasıl ki o medeniyeti yıkanlar biz değilsek, yapan da biz olamayız.
12 adaları Lozan verdi. Saçma, daha evvel verildi. Çok sevdiğimiz bir padişah devrinde donanmanın çökmesi nedeni ile verildi.

Musul'u vermedik çünkü bizim elimizde değildi. Tarih bilgisinin çok soyut olarak götürülmesi hiçbir şey ifade etmez. Kimse olmayan tarihleri yazmaya kalkmasın.

'BÜ'yülü Bir Gün''ün bu yılki konukları arasında tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın yanı sıra, kalp ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, oyuncu ve yazar Gülriz Sururi, Hürriyet Gazetesi Eğitim Servis Müdürü ve köşe yazarı gazeteci Nuran Çakmakçı, Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Şeref Oğuz, Pegasus Hava Yolları CEO'su Mehmet Nane (BÜ '90), akademisyen, ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, inovasyon ve girişimcilik danışmanı Alphan Manas, akademisyen Doç. Dr. Ayşen Candaş (BÜ' 92), CNN TÜRK Ekonomi Müdürü, televizyon programcısı Emin Çapa, Prof. Dr. Aytül Erçil ( BÜ '79), psikiyatrist Dr. Gülcan Özer, akademisyen Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu ve akademisyen Yalın Alpay (BÜ '07) olmak üzere sanat, iş dünyası, medya, sağlık, psikiyatri, akademi gibi çok farklı alanlarda mesleki başarılarıyla tanınmış birbirinden seçkin ve renkli isimler yer alıyor.

Güney Kampüs'ün tarihi tünelleri ilk kez mezunlara ziyarete açıldı

Büyülü Bir Gün'ün en ilgi çekici etkinliklerinden biri de Boğaziçi Üniversitesi Kültür ve Sanat Komisyonu BUKAL rehberliğinde gün boyu düzenlenen olan geziler oldu. Güney Kampüste tarihi binaları yeraltından birbirine bağlayan tüneller Boğaziçi mezunları için özel olarak ilk defa ziyarete açıldı. Rehberli bir tur olarak gerçekleştirilen gezide yapımı 1800'lere uzanan tarihi tüneller gezildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gülriz Sururi İlber Ortaylı Karatay Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title