Haberler

Üniversite Öğrencileri Tarım Robotu Yaptı

Tokat'ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü ve Mekatronik Mühendisliği öğrencilerinin hazırladığı 'Pars' isimli robot, tarlada bitkilere zarar vermeden kendi kendine hareket ediyor.

Tokat'ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü ve Mekatronik Mühendisliği öğrencilerinin hazırladığı 'Pars' isimli robot, tarlada bitkilere zarar vermeden kendi kendine hareket ediyor. Robotun üzerine yapılacak ilave mekanizmalar ile ekim, ilaçlama, sulama, hastalık, yabancı ot tespiti ve hasat gibi tarımsal işlemlerde kullanılması planlanıyor.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümleri öğrencileri 17-19 Haziran 2014 tarihleri arasında Almanya'nın Bernburg-Strenzfeld kentinde düzenlenen Uluslararası 12'inci Tarım robot yarışmasına katılmaya karar verdi. Biyosistem Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Mustafa Tan'ın takım kaptanlığında 6 kişilik ekip tarım robotu yapmaya karar verdi. Üniversite yönetiminden ve sponsorlar aracılığıyla maddi destek alan ekip yaklaşık 5 ay süren çalışmanın ardından 'Pars' ismini verdikleri robotu hazırladı. İçerisinde bulunan yazılım ile kendi kendine hareket eden Pars, tarlada bitkilere zarar vermeden ilerleyebiliyor. Ayrıca üzerine yapılacak ilave mekanizmalar ile Pars'ın tarlada ekim, ilaçlama, sulama, hastalık ve yabancı ot tespiti ile hasat gibi tarımsal işlemleri yapabileceği bildirildi.

"GÖMÜLÜ SİSTEMLE ÇALIŞIYOR"

Üniversitenin Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde robotla ilgili bilgiler veren Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Mustafa Tan, robot çalışmasına başlarken ilk amaçlarının meyve ağaçlarındaki hastalıkları tespit etmek olduğunu belirterek, "Süreç içerisinde Almanya'da bir yarışma başvurusunda bulunduk ve kabul edildik. Yarışmada 30 takım arasında 9'unculuk elde ettik. Robot, içerisinde elektronik bir beyin diyebileceğimiz gömülü sistemle çalışıyor. Etrafına kullanıcının istediği sensörleri takılabiliyor. Burada amaç tamamen kendi kendine çalışabilen, dışarıdan gerekli müdahaleye gerek kalmadan bir araç tasarlayabilmek. Önümüzdeki günlerde gerek uydu sistemleri üzerinden gerekse internet üzerinde kontrol çalışmalarımız devam edecek. Robotu yaklaşık 5.5 aylık bir süreç içerisinde yaptık. Robotun ekili arazide bitkilere zarar vermeden gitmesini sağladık. İlave yapacağımız ekipmanlarla zirai mücadele, gübreleme, sulama ve ürün taşınmasını el değmeden yapmasını sağlayacağız. Tarladaki bitkilerin sıra aralarında hastalıklı bir bitki olma ihtimaline karşı koordinatları girdiğiniz zaman içerisine ilave edebileceğimiz GPS modülüyle, diğer yazılımsal dokümanlarla sıra aralarında gezerek hastalıklı bitkiye geldiğinde tespit edebilecek" diye konuştu. - Tokat

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mustafa Tan Almanya Tokat Politika Güncel Haberler

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Bakmadan Geçme

Astrolog şampiyonluk tahminleri 2024! Astrologlar Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak diyor? Milli yasta bankalar açık mı? 21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title