Haberler

Üniversite öğrencileri göçü deneyimledi

Üniversite öğrencileri mültecilerin göç ederken yaşadığı zorlukları deneyimlemek adına hazırladıkları oyun ve farklı kültürlerden yemeklerle göç ve göçmenliğe dair bir farkındalık etkinliği düzenledi.

Üniversite öğrencileri mültecilerin göç ederken yaşadığı zorlukları deneyimlemek adına hazırladıkları oyun ve farklı kültürlerden yemeklerle göç ve göçmenliğe dair bir farkındalık etkinliği düzenledi.

Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Sert, 18 Aralık Uluslararası Göçmen Günü için Jean Monnet Kürsüsü kapsamındaki uluslararası göç dersi öğrencileri ile kampüste göçe dair farkındalığı artırmak amacıyla bir etkinlik düzenledi.

Etkinlikte öğrencilere, göçmenlik deneyimi yaşatmak için açık kaynaklı çevrimiçi bilgisayar oyunları ile öğrencilerin kendi tasarladıkları kutu oyunları oynatıldı. Ayrıca Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri de Suriye mutfağının lezzetleri olarak bilinen humus ve demirhindi şerbetini hazırlayıp, sundular.

ÖĞRENCİLERDEN GÖÇMENLERE YÖNELİK; BURADAYIM OYUNU

Öğrencilere, göçmen deneyimi yaşatmayı hedeflediklerini söyleyen Doç. Dr. Deniz Sert, "Buna yönelik internet üzerinde oynanan birçok oyun var. Oyunlarda belli bir kimliğiniz var ve onunla bir yerden bir yere gitmeye çalışıyorsunuz. Oyunlar sizin önünüze tıpkı gerçek hayattaki gibi birtakım engeller çıkarıyor. Öğrenciler bu oyunları ders içinde kendileri oynadılar. Bugün de arkadaşlarına oynatıyorlar. Ayrıca, öğrencilerimiz göçmek üzerine bir kutu oyunu hazırladı. Oyunda bir karakter seçiyorsunuz ve o karakter örneğin Afrika'dan Amerika'ya gitmeye çalışıyor. Yol boyu kişinin önüne çıkabilecek engeller ne olabilir, bunları görüyorsunuz" dedi.

GÖÇMENLERİN YAŞADIĞI SORUNLAR

Doç. Dr. Sert, "Küreselleşmeyle birlikte dünyanın küçüldüğü ve bir yerden bir yere gitmenin kolay olduğu görüşü hakim ama göçmenlerin önünde birçok engel var ve sorunlar yaşıyorlar. Her pasaport aynı değil. Danimarka pasaportunuz varsa 195 ülkeye gidebiliyorsunuz ama Suriye veya Filistin pasaportunuz varsa başka ülkelere gidemiyorsunuz. İşte bu sorunlar ışığında farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Göçün göçmeni değiştirdiğini belirten Doç. Dr. Sert, "Göçmenler gittiği ve geldiği ülkeyi değiştiriyor. Çünkü her göçmen geldiği ülkeye karşı sorumluluklarına da devam ediyor. İş kurmaları ve o ülkenin ekonomisine katkıda bulunmaları bekleniyor. Göçmenlerin çok yükü var" diye konuştu.

AVRUPA ÜLKELERİ KALE İNŞA ETTİ

Türkiye'nin göç veren ülkeden göç alan ve transit geçiş ülkesi haline geldiğini aktaran Doç. Dr. Sert, "2011 yılında Suriyelilerin Türkiye'ye gelmesiyle birlikte göçmen sayıları birdenbire arttı. Dünyanın başka bir ülkesine bu kadar büyüklükte ve hızda insan girişi olsaydı çok daha büyük sosyal infial yaşanabilirdi. Türkiye'de bu konunun nispeten daha iyi idare edildiğini söyleyebiliriz. Göçmenlerin gelişmekte olan ülkelerden gelişmekte olan ülkelere gitmesinin ilk nedeni mesafe, ikincisi de gelişmiş ülkelerin kendi kalelerini inşa etmeleridir. Avrupa kalesinin nasıl inşa edildiğini görüyoruz. Suriye'den çıkıp Avrupa'ya ulaşmak istediğiniz zaman önünüze bir sürü engel çıkıyor" dedi.

"SADECE İNSANLAR DEĞİL YEMEKLER DE GÖÇ EDER"

Gastronomi Bölümü son sınıf öğrencisi Korhan Kızıltan ise, sadece insanların değil yemeklerin de göç ettiğini söyledi. Kızıltan, "Etkinlikte göç eden yemekleri yapıp öğrencilere tanıtmak istedik. Bunların ilki her Ramazan ayında içtiğimiz demirhindi şerbeti, diğeri ise Ortadoğu'da meşhur bir meze olan humus" diye konuştu.

GÖÇMENLERİN YAŞADIĞI ACILAR OYUNA DÖKÜLDÜ

Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Alperen Bağcalı da göçmenlerin geçiş yollarındaki zorlukları anlatmak için 'Buradayım' isimli bir oyun tasarladı. Oyun hakkında bilgi veren Bağcalı, "Hazırladığımız oyunla düzensiz göçmenlerin yaşadıkları sorunları ele almak istedik. Düzensiz göçmenler yasal bir statüleri olmadığı için kağıt üzerinde de yoklar ama yaşadıkları sorunlar ve acılar gerçek. O yüzden buradalar" dedi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Suriye Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kimler? 2 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title