Haberler

Kürtler'den Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne IŞİD Başvurusu

Güncelleme:

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu, IŞİD'in bölgede yaptığı saldırıların soykırım olarak kabul edilmesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu'nun, IŞİD'in bölgede yaptığı saldırıların soykırım olarak kabul edilmesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne bayvurduğu bildirildi.

IKBY Parlamentosu'ndaki kadın milletvekilleri ile sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri, terör örgütü IŞİD tarafından kaçırılan Yezidi kadınların kurtarılmasına ilişkin özel bir oturumda bir araya geldi.

"ACILARI YILLARCA GEÇMEYECEK"

Oturuma katılan Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet Sadık, Sincar'da (Şengal) üç ay önce Yezidilere karşı başlatılan ve şu an devam eden saldırıların etkilerinin çok acı verdiğini ve yıllarca geçmeyeceğini belirtti.

IŞİD'in özellikle kadınlara yaptıklarının utanç verici olduğunu vurgulayan Sadık, IKBY Parlamentosu'nun bu konuda birçok çalışma yaptığını ve atılacak adımlar konusunda kararlı olduğunu aktardı.

"YAŞAMAYA DEVAM ETMELERİ İÇİN DESTEK VERMELİYİZ"

Yezidi kadınların kurtarılması konusunda herkesin fikrine başvurduklarını dile getiren Sadık, şöyle konuştu:

''Öncelikle hapiste tutulan ya da farklı yerlere gönderilen kadınların kurtarılması gerekiyor. Daha sonra acı dolu günleri yaşayan bu kardeşlerimize, toplumdaki yerlerini alarak yaşamaya devam etmeleri için destek vermeliyiz. Üçüncü olarak bu kadınlara terör kurbanı olarak görülüp destek verilmesi gerekiyor. Toplumun kötü günler geçirmiş bu kadınlara destek vermesi gerekiyor. Bizim parlamento olarak siz kadınların da fikirlerine ihtiyacımız var. Bu konuda toplantı sonrası iyi bir çalışma yapabileceğinize inanıyorum.''

''ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NE BAŞVURDUK"

Sadık, incelemeler sonrası hükümet ve parlamentonun da soruşturmalar konusunda adımlar atacağına değinerek, yapılan zulmü dünyanın görmesi için STK'ların desteğine ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

IŞİD'in, bölgede yaşayan azınlıkları hedef aldığını belirten Sadık, ''Yezidi, Türkmen, Hristiyan ve Şabeklere karşı düzenlenen saldırıların soykırım olarak tanınması için elimizden geleni yapacağız. Bölgede azınlıklara kaşı planlı olarak yapılan saldırıların soykırım olarak tanınması için resmi olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurduk. Başvurumuz kabul edildi. Önümüzdeki günlerde gerekli incelemeler yapılacak'' dedi.

Sadık, başvuru sonrası yapılacak araştırma ve incelemelere ön ayak olacaklarına dikkati çekerek, bu topraklarda insanlara acı yaşatan kişilerin cezasız kalmayacağını kaydetti.

"KADINLARA DOKUNMALARI ÇOK ACI"

IKBY Parlamentosu Kadın Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Evar İbrahim de Sincar'da IŞİD tarafından kaçırılan kadınların köle gibi satılmasının herkesi çok üzdüğünü söyledi.

İbrahim, Komisyon olarak bu olayı tüm yönleriyle inceleyeceklerini, IŞİD'in masum sivilleri kaçırarak, millet ve dinleri yok etmeye çalışmasının büyük bir günah olduğunu dile getirerek, ''Suçsuz günahsız Yezidi kadınlara dokunmaları çok acı verici bir durum. Bugün hükümet, parlamento ve STK'lardan gelen kadınlarımız Yezidi kadınlar için neler yapılabilir onu görüşeceğiz'' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası Ceza Mahkemesi Yusuf Muhammet Sincar Dağı Dünya Güncel Haberler

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Bordroda yazanla hesaba yatan birbirini tutmuyor! Ortaokulda milyonluk ek ders vurgunu

Bordroda yazanla hesaba yatan birbirini tutmuyor! Ortaokulda milyonluk ek ders vurgunu

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

500

Yorumlar (12)

3kita:

gitmisken filistin soykirimini, amerikanin irakta 1millon insan oldurdugunu hatirlatin , aa pardon onlar muslumandi,

310
2
yanıtYanıtla
HEZAX:

IS IT BUNU TÜRK DEVLETININ ELI ILE YPMISTIR BENCE TÜRKIYEYIDE MAHKEMEYE VERMELIYIZ IKIBIN TIR CSILAH TRENLERLE TANK SINIRDA IS ITICILERIN GECMESI ANTEPTE URFADA HATAYDA IS ITE VERILEN KAMPLAR BUNLAR HEPSI TÜRKIYEDEN YANI CIBAN BASI TÜRKIYEDIR

16
12
yanıtYanıtla
papaucumun işidcileri:

doğru diyosun kardeşim bunlar barbarın önde gidenidir her biji hüseyin obama

yanıt0
yanıt0
Mert:

haydi arkadaslar dislike tusuna yogunlasalim. . . .

yanıt0
yanıt0
EDINI YAZIN EKRE:

ACITTIMI SİZ COLUK COCUK DEMEDEN PUSU KURUP KATLEDİYONUZ YA.

11
10
yanıtYanıtla
haykan:

kendi canları yanınca başvurular oluyor böyle. milletin canını ocağını söndürdüklerini ne çabuk unuttular.

11
9
yanıtYanıtla
türk genci:

soykırım mış ülenn önce iğneyi kendinize batırın 32 senede bu ülkede binlerce kişiyi bunharca acımadan kadın erkek çocuk demeden katlettiniz evet bunlar gerçekler karşınız da şerefli onurlu aman dileyene acıyan türk askeri vardı ama siz askeri sırtın dan hançerlemeye alıştınız ama bu kez yanıldınız karşınız da tepeden tırnağa kadar iman dolu askerler var hadi görelim yüreğinizi varsa işid iman ordusudur işid i kutluyorum.

8
11
yanıtYanıtla
müslüman kürt:

işidin eteklerinde merhamet dökülse yaptıkları yanlarında kalmayacaktır Allahın izniyle. Sizin gibi kafirlerin haddini bildireceğiz inşallah

yanıt0
yanıt0
KADDAFI:

ESETI KIM MAHKEMEYE VERECEK BEBEK KATLETEN PIKIKIYI KIM VERECEK ABD 10 YILDA KAC INSAN ÖLDÜRDÜ? ABD YI KIM MAHKEMEYE VERECEK ISRAILI KIM MAHKEMEYE VERECEK?

6
2
yanıtYanıtla
puhahah:

ben mahkemeye sunarım onları sen yeterki ağlama bebeğummm

yanıt0
yanıt0
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title