Haberler

Üç kız kardeşe koruyucu aile olan Sema Günay, anneliğiyle örnek oluyor

Güncelleme:

Sosyal Hizmetler Müdürlüğünde 14 yıl görev yapan Sema Günay, Üsküdar Hasan Tan Çocuk Yuvası'nda tanıştığı kız çocuğuyla aralarında derin bir bağ kurarak ona koruyucu aile oldu. Daha sonra kızın ablası ve kardeşiyle de aynı şekilde ilgilenen Günay, üç kızı da iyi bir eğitim alıp kariyer sahibi yaparak onları hayata hazırladı. Günay, koruyucu aile olmanın güzel ve zor yanlarını anlattığı röportajında, anneliğiyle diğer ailelere örnek oluyor.

Üç kız kardeşe koruyucu aile olup onları hayata hazırlayan Sema Günay, anneliğiyle koruyucu aile olmak isteyenlere örnek oluyor.

Sosyal Hizmetler Müdürlüğünde 14 yıl idareci ve öğretmen olarak görev yapan 68 yaşındaki Günay, Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi.

İstanbul'a tayini çıktığında ilk görev yaptığı Üsküdar Hasan Tan Çocuk Yuvası'nın kapısından adımını atar atmaz Günay'ı minik bir kız karşıladı. Kız çocuğu, evladı olmayan Günay'a kendi çocukluğunu hatırlattı ve aralarında derin bir bağ kuruldu.

Daha sonra kız çocuğunun ablası ve kardeşinin olduğunu öğrenen Günay, onları ayırmamak için üçüne de koruyucu aile oldu. Üç kızı da iyi bir eğitim alıp kariyer sahibi olan Günay'ın bir de torunu bulunuyor.

Günay, bu büyük ve mutlu ailenin hikayesini, koruyucu aile olmanın güzel ve zor yanlarını Anneler Günü'nde AA'ya anlattı.

"Eşime, 'Hemen bu çocuğa koruyucu aile olmalıyız' dedim"

Tüm kardeşlere koruyucu aile olmasına vesile olan ortanca kızıyla tanışma anının hayatının önemli bir dönüm noktası olduğunu aktaran Günay, şöyle konuştu:

"Üsküdar Hasan Tan Çocuk Yuvası iki katlı, yeşillikler içinde, bahçesinde havuzu olan çok şirin bir binaydı. O sevimli ve sıcak binanın kapısından adım atar atmaz beni karşılayan kız çocuğuyla aramda bir elektrik oluştu. Göreve başladıktan sonra, aramızda etkileşim oluşan bu küçük kızın iki kardeşi daha olduğunu, anne ve babasının çocuklara bakamadığı için kuruma bıraktıklarını öğrendim. Anne ve babaları çocukları görmeye dahi gelmiyordu. Bu yüzden ziyaret etmeleri için çok uğraştık ama başaramadık."

Günay, 12 yaşına gelen çocukların yuvadan ayrılıp, gençlerin olduğu merkeze alındığını belirterek, "Aramızda etkileşim olan kız çocuğunun ablası 12 yaşına geldiğinde kardeşlerinden ayrılarak, başka merkeze gitti. Sonra sıra benimle bağ kuran kız çocuğuna geldi. O, 12 yaşına geldiğinde ben yıllık izindeydim. Döndüğümde onun da gençler için olan bir merkeze gönderildiğini öğrendim. Çok üzüldüm. Eşime, 'Hemen bu çocuğa koruyucu aile olmalıyız' dedim." ifadelerini kullandı.

"Biz anne-baba olmayı, o da aile olmayı öğreniyordu"

Kızıyla aynı evde yaşamaya başlamalarının onun ergenlik dönemine denk geldiğini ve bunun bazı sorunları beraberinde getirdiğini aktaran Günay, "Biyolojik anne-babalar nasıl sorunlar yaşıyorsa biz de aynı sorunları yaşadık. Burada önemli olan anne baba olmaya, o sorunları birlikte aşmaya hazır olmak. Çocuk için de bizim için de çok zordu. Biz anne baba olmayı, o da aile olmayı öğreniyordu. Hiç çocuğunuz olmamış, ilk kez anne baba oluyorsunuz, hayatınıza ilk kez ergen bir çocuk giriyor. Birlikte yol almak çok kolay değildi." diye konuştu.

"Ayakları yere basan genç kadınlar olarak hayatlarına devam ediyorlar"

İlk kızlarına koruyucu aile olduktan sonra onu ablası ve kardeşinden ayırmak istemediklerini vurgulayan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diğer kardeşlerin boynu bükük kaldı, bu da yaralıyor insanı. Sonra küçük kardeşi ve ablayı da koruyucu aile olarak yanımıza aldık. Aile olmanın zorluklarını ve güzel yanlarını tecrübe ederek bugünlere geldik ve sonunda bir aile olmayı başardık. Çocukların eğitimine çok önem verdik, 'Bakın, anne babanız boşanmış, anneniz köye gönderilip, tekrar evlendirilmiş. Siz okuyun, kendi ayaklarınızın üzerinde durun. Hayatta kimseye muhtaç olmayın.' dedik. Üçü de okudu. Büyük kızım meslek lisesi mezunu oldu, askeriyeye ait bir dikimevinde çalışıyor. Ortanca ve küçük kızım üniversite mezunu oldu ve devlet memuru olarak çalışıyorlar. Üçü de ayakları yere basan genç kadınlar olarak hayatlarına devam ediyor. "

"Onlar bizim, biz de onların şansı olduk"

Günay, küçük kızından bir de torun sahibi olduklarını ve bundan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Onlar bizim, biz de onların şansı olduk. Kızlar her zaman, 'İyi ki siz bizim anne babamız olmuşsunuz, sizinle karşılaşmasak böyle güçlü kadınlar olamazdık.' derler. Bize, 'anne baba' diye hitap ediyorlar. Aramızda çok sıcak bir bağ var. Karadenizli olduğum için geniş bir aileye sahibim. Kızlarım, ailemle de iyi ilişkiler kurdular. Anneanne, dede, teyze, dayı gibi kavramları da öğrendiler. Zira yurttaki çocuklar, bu tür akrabalık ilişkilerini hiç tatmadan büyüyor." diye konuştu.

Kızlar 18 yaşına geldiğinde evlat edindiklerini dile getiren Günay, "Kızları karşımıza alıp, 'Bizim sizden başka kimsemiz yok, öldükten sonra bütün mal varlığımız sizlere kalsın, bu yüzden sizleri evlatlık olarak almak istiyoruz, kabul eder misiniz?' diye sorduk, onlar da kabul etti. " dedi.

"Devlet koruyucu ailelere maddi olarak destek oluyor"

Günay, çocuklara devlet kurumlarında çok iyi bakıldığını ancak her çocuğun bir aile ortamını hak ettiğini belirterek, "Bu anlamda koruyucu aile çok önemli bir sistem. Her koruyucu ailenin hikayesi bizim gibi mutlu bitmiyor. Koruyucu aile olmak isteyenlerin, 'Yıllarca evimi açtım, çocuğum gibi baktım, büyüyünce ailesine giderse.' şeklinde endişeleri oluyor. Ancak buna da hazırlıklı olmak lazım. Kaldı ki kendi çocuğunuz da bunu yapabilir. Çocukla bağı sıcak tutmak ebeveynlere düşüyor. O yüzden bunu kaldırabilecek insanların koruyucu aile olması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Koruyucu aile olmak için maddi imkanların çok iyi olmasının gerekmediğini anlatan Günay, "Ben devlet memuruydum, eşim de tiyatro ve dizilerde oyuncu olarak yer alıyordu. Gelirimizi az çok tahmin edebilirsiniz. Bu koşullarda üç çocuğu hayata hazırlamak kolay değil. Ancak devlet koruyucu ailelere maddi olarak destek oluyor. Adayların bunu bilmesi lazım. Ekonomik yönünü devlet karşılıyor. Burada önemli olan çocuklara yuvanızı açmanız. Onları hayata hazırlamanız." diye konuştu.

Günay, sırf koruyucu aile olmanın maddi getirisinden faydalanmak için bu işe giren ailelerin de olabileceğini, bunun önüne geçmek için devlet tarafından çok sıkı denetimler yapıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Tan Üsküdar Çocuk Aile Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title