Haberler

Tyd Turizm Değerlendirme Toplantısı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Turizm sektörü cumhuriyetin çeşitli alanlarda ilk 10 içine girme hedefini, Cumhuriyet'in 90.yılında başarmış gözüküyor" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Turizm sektörü cumhuriyetin çeşitli alanlarda ilk 10 içine girme hedefini, Cumhuriyet'in 90. yılında başarmış gözüküyor" dedi.

Günay, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TYD) Sheraton Otel'de düzenlenen 2012 Yılı Turizm Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, turizm sektörünü değerlendirdi.

"Turizmde bir başarı öyküsü yaşıyoruz, Allah umutlarımızı köreltmesin" diyen Günay, turizm sektöründe son 25 yılda Türkiye'nin ekonomik krizler, siyasi krizler, güvenlik krizleri, terör olayları gibi önemli badireler yaşadığını ancak bütün serüvenin sonunda ortaya dünya çapında başarısı takdir edilen bir sektör çıktığını dile getirdi.

Günay, bu yıl Avrupa'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na "Avrupa'nın En İyi Turizm Kuruluşu" ödülü verildiğini hatırlatarak, "Sektörün başarısı bize bu unvanı getirdi. Sektörün dünya çapında ilgi çeken bugünkü geldiği düzey Türkiye Cumhuriyeti'nin bu işten sorumlu kamu birimini bu ödülle karşı karşıya getirdi" dedi.

-"Turizm sektörü cumhuriyet hedefini başardı"-

Her yıl bakanlık olarak öteki kamu kurumlarıyla 5 yıldan beri bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını belirten Günay, "Şu anda ayakta duran bir sektör haline geldik, dünyada altıncı sıradayız. Gelirlerde ve gelenlerde ilk 10 skalasına giriyoruz. Turizm sektörü cumhuriyetin çeşitli alanlarda ilk 10 içine girme hedefini, Cumhuriyet'in 90. yılında başarmış gözüküyor. Biz bunu sürekli, sürdürülebilir kılmak istiyoruz" diye konuştu.

Günay, Türkiye turizm gelirlerinin TÜİK anketörlerince yılda 4 kez sınır kapılarında yapılan hesaplamayla 20-25 milyar dolar olarak ortaya konulduğunu anımsatarak, bu hesaplamalar içinde marinalar, VIP ve CIP'in yer almadığını, bunların da dahil edilmesiyle Türkiye'nin turizm gelirinin yaklaşık 28 milyar dolara çıktığını söyledi.

Günay, "Türkiye'nin ithalat-ihracat dengesinde sayı 23 değil de 28 olsaydı turizmin taşıdığı belirleyici rolün değeri daha da fazlalaşırdı" dedi.

-" Ulaştırma Bakanlığı'nın altyapısı turizmin temelidir"-

Günay, toplantıya katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'dan sektördeki sorunların çözümü için bazı taleplerinin olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin 2003 yılında 13 milyon civarında ziyaretçi ağırladığını anımsatan Günay, 2012'de ise bölgedeki sorunlara, Suriye'de, İran'da, İsrail'de eksi oranlara rağmen 1,5 milyon kaybın telafisiyle ziyaretçi oranının yüzde 1 arttığını, kaybın olmaması durumunda Türkiye'deki artışın yüzde 5 oranında gerçekleşeceğini kaydetti.

Günay, şunları ifade etti:

"Ulaştırma sektörünün gelişmesinin, turizme çok büyük bir katkısı oldu. Türk Hava Yolları dünyada bu kadar farklı merkezlere uçmasaydı, sivil havacılık konusunda bu kadar yol almamış olsaydık, bu kadar insanı ülkemize elbette taşıyamazdık. Türkiye demiryolları kavramıyla yeniden tanıştı. Demiryolları bizim

'Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan' marşında kalmıştı, yoktu gündemimizde. Şimdi çocuklar, gençler demiryolunu telaffuz etmeye, temel altyapıyı konuşmaya başladılar. Bunlar çok güzel gelişmeler, bunlara minnettarız. Ulaştırma Bakanlığı'nın altyapı çalışmaları Türkiye'de turizmin gelişmesinin temelidir."

-Akdeniz'e 2 yeni havaalanı talebi-

Bakan Günay, Akdeniz'de turizmin geliştirilmesi için iki yeni havaalanına daha ihtiyaç duyulduğunu da bildirdi.

Türkiye'nin kitle turizminden farklı bir alana doğru açılmaya, butik turizm yapmaya çalıştığını aktaran Günay, "Ama Türkiye kitle turizminden vazgeçemez, kitle turizmi için de yeni alanlar açmamız gerekiyor. Çünkü rakiplerimiz bunların hepsini bir arada yapıyor. Biz şimdi Yunanistan'la Mısır'la değil, İtalya'yla, İspanya'yla, Fransa'yla yarışıyoruz. Bizim onların yaptıklarından daha iyisini yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Günay, Tarsus'ta 7 bin 800 yataklık bir projenin olduğunu ancak Mersin'den Gazipaşa'ya coğrafyasıyla, bitki örtüsüyle, tarihiyle inanılmaz bir destinasyonun bulunduğunu ama ulaşılamadığı için bakir durduğunu anlattı.

Havayolu olmadan dünyadan ziyaretçinin gelmesinin mümkün olmadığını belirten Günay, "Gazipaşa ile Mersin havalimanı arasına mutlaka dünyadan ulaşımın sağlanması gerekiyor. Ordu, Giresun'daki gibi denizi mi dolduracağız, dağı mı düzelteceğiz, başka bir şey mi yapacağız, mutlaka dünyadan ulaşımı sağlamamız gerekiyor. Bu sizden (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı) kitle turizmi açısından talebimizdir" ifadesini kullandı.

Günay, Antalya'nın batısına ise ikinci havaalanının elzem olduğuna işaret ederek, Dalaman Havaalanı ile Antalya Havaalanı arasında 500 kilometre olduğunu kaydetti.

İkisi arasında Kaş, Kalkan gibi önemli turizm merkezlerinin olduğunu dile getiren Günay, 100 kilometre mesafesinin koyulmasını isteyerek Bakan Yıldırım'a hitaben şunları söyledi:

"Türk turizm sektörü ve turizm misyonu adına Akdeniz projesiyle önümüzdeki dönemde, 2015'e kadar olan vizyonunuzda lütfen bunu önceliğe alınız. Önceliğe alırsanız, bizim Türkiye'de Antalya gibi potansiyeli olan ama şu anda Antalya'nın onda biri kadar turizmi taşıyan bir bölgede yeni bir destinasyon yaratma imkanımız doğabilir."

TYD Başkanı Turgut Gür de sürdürülebilir turizmin önemine dikkati çekerek, bu bilinçle yeni bir turizm vizyonu belirleyip ona adapte olmak gerektiğini anlattı.

Toplantının ardından Gür, Bakanlar Günay ve Yıldırım ile Ziraat Bankası Girişimciler Grup Başkanı Turgut Gülcihan'a hediyeler verdi.

Muhabir: Tuğba Özgür Durmaz

Yayıncı: Tarkan Demir - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Ulaştırma Bakanlığı Ertuğrul Günay Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title