Haberler

Türklerin Babasının Şevkatini Unutmayız

Çanakkale Kara Savaşlarının ve Anzak Koyu Çıkarmasının 92'nci Yıldönümü Anma Programı, Şehitler Abidesi'nde Düzenlenen Törenle Başladı.

Çanakkale kara savaşlarının ve Anzak Koyu çıkarmasının 92’nci yıldönümü anma programı, Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törenle başladı. Gelibolu Yarımadası’nda Seddülbahir Koyu yakınlarındaki Hisarlık Tepe’de bulunan Çanakkale Şehitler Abidesi Şeref Holü’nde gerçekleşen törene Türkiye’yi temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç katıldı.

ÇANAKKALE kara savaşlarının ve Anzak Koyu çıkarmasının 92. yıldönümü, Avustralya ve Yeni Zelenda’dan gelen konuklarla birlikte anılıyor. Avustralya Savunma Bakanı Dr. Brendan Nelson ve Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters’le birlikte, Şehitler Abidesi Şeref Holü’ndeki Çanakkale Savaşları’nın anlatıldığı rölyeflerin bulunduğu alandaki Atatürk anıtına çelenk koyan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, yaptığı konuşmada, "Bu savaş gündüz birbirine kurşun sıkıp, gece yiyecekleriyle su mataralarındaki suyun son damlasını paylaşan, yaralı düşman askerlerini sırtlayıp karşı cepheye taşıyan, yaralıya, hastaya kuşun sıkmayan, kaybettikleri arkadaşlarına, omuz omuza mezar kazan, düşmanken dost olan milletlerin savaşıdır. Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş, görülmeyecek bir müstesna savaştır" dedi.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters da Yeni Zelanda ve Avustralya ordularının, Anzak olarak Gelibolu’da anılmaya başlandığını işaret ettiği konuşmasında, "Bu savaşlarda Yeni Zelandalılar’la omuz omuza savaşan ve acı çeken Avustralyalılar’ı da anıyoruz" dedi. Avustralya Savunma Bakanı Dr. Brendan Nelson, "Türk direnişinin kahramanı ve Türk milleti’nin babası" olarak nitelendirdiği Mustafa Kemal Atatürk’ün, büyük bir cömertlik ve şefkat göstererek, "Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" sözlerini hatırlattı. Konuşmaların ardından mehteran bölüğü gösteri yaptı. Şehitler Abidesi’ndeki tören 81 ilden gelen izcileri temsil eden grubun tören geçişi, ardından da Türk Yıldızları’nın gösterisiyle son buldu.

Anzakların torunları eğlendi

Çanakkale’ye Anzak çıkarmasının 92’nci yıldönümü törenleri için gelen binlerce Yeni Zelanda ve Avustralyalı kentte büyük bir hareketlilik yarattı. Yeni Zelanda ve Avustralyalılar’ın bazıları konakladıkları yerde dinlenmeyi tercih ederken, bazıları kent merkezi ve Eceabat İlçesi’ndeki barlara akın etti. Barlarda içki içen Anzaklar’ın torunları sabaha kadar eğlendi. Eceabat İlçesi’ndeki bir barda da turistler için dansözlü eğlence düzenlendi. Masaların üzerine çıkarak oynamaya başlayan dansözü önce şaşırarak izleyen turistler, daha sonra kendileri de masanın üzerine çıkıp onunla birlikte göbek attı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title