Haberler

Türkiye Unesco'da Daha Görünür Hale Geldi"

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, "Türkiye olarak UNESCO'nun bütün programlarına, çalışmalarına, akademik, entelektüel, devlet kaynakları, devlet yönetimi anlamında çok etkin katılıyoruz.

MELİKE KINACI - UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, "Türkiye olarak UNESCO'nun bütün programlarına, çalışmalarına, akademik, entelektüel, devlet kaynakları, devlet yönetimi anlamında çok etkin katılıyoruz. Bu etkin katılımın sonucunda da UNESCO'da Türkiye çok daha görünür hale geldi." dedi.

Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO), başlangıçta devletler arası bir etkileşimin enstrümanı gibi görüldüğünü söyledi.

Teşkilatın, çalışma yöntemlerinde özel sektör, sivil toplum ve özellikle yerel yönetimleri fazlaca merkeze çekmek isteyen bir katılımcılık anlayışı olduğunu belirten Oğuz, "Temel kuruluş amacı eğitimle insanların aydınlanmasını sağlayarak, bu aydınlanmanın refah ve kalkınmaya destek olmasını sağlamaktır. Bu hedef için de bütün toplum kesimleriyle entegre olmak ve diyalog kurmak istiyor." diye konuştu.

Özel sektörün, sağladığı artı değerler, fonlar ve kaynaklarla insanlığın hayrına işler yapabildiğini dile getiren Oğuz, "Dolayısıyla Türkiye'deki özel sektörü çalışmalarımıza entegre etmeyi, hayır kurumları gibi fonlarla, vakıflarla, vakıf kültürünü biraz da UNESCO üzerinden düşünmelerini, tartmalarını, değerlendirmelerini istiyoruz. Öte yandan sivil toplum kuruluşları, toplumun sivil inisiyatifidir. Çok farklı alanlarda, küçük gruplaşmalarla farklı konular üzerinde çok önemli çalışmalar yapabilir. UNESCO onları akreditasyon dediğimiz bir sistemle her türlü programına entegre etmek istiyor, programlarda onların da sesinin yükselmesini sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Oğuz, yerel yönetimlerin de bu süreçlerde aktif rol oynamasının hedeflendiğini vurguladı.

Belediyeler UNESCO programlarına dahil oluyor

Yerel yönetimlerde UNESCO farkındalığının arttığının altını çizen Oğuz, şöyle devam etti:

"Örneğin 'Yaratıcı Şehirler Ağı' ya da 'Öğrenen Şehirler Ağı' programları şehirlerin dünyayla buluşmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Öğrenen Şehirler Ağı'na Türkiye'den 2 şehrimiz, Eskişehir ve Konya dahil. Yaratıcı Şehirler Ağı'nda da 4 şehrimiz var. Şimdi Konya'nın 'Kitap Başkenti Şehir' olma hedefi var. Bu çalışmalar yerel yönetimlerin UNESCO'da daha görünür olmasını sağlıyor. Gaziantep'in Gastronomi Şehri olması, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin değerli çalışmalarıyla, Türkiye'de önemli bir farkındalık yarattı. Bu farkındalık çok fazla şehrimizin Yaratıcı Şehir Ağı'na girmesine destek oldu. Şimdi Öğrenen Şehir farkındalığı gittikçe güçleniyor. Şehirlerimiz de uluslararası toplumla bir noktada buluşmak üzere yeni imkanlar, fırsatlar, kaynaklar, yollar ve yöntemler bulmaya çalışıyor."

Oğuz, ülke olarak teşkilattaki etkinliklerinin her geçen gün arttığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak UNESCO'nun bütün programlarına, çalışmalarına, akademik, entelektüel, devlet kaynakları, devlet yönetimi anlamında çok etkin katılıyoruz. Bu etkin katılımın sonucunda da UNESCO'da Türkiye çok daha görünür hale geldi. 2017 yılında yapılan Genel Konferans'ta 1. Grubu temsilen Almanya'yı da geçerek Yürütme Kurulu'na seçildik. Bunların arkasında Türkiye'nin bütün kurumlarıyla, sivil toplumla, özel sektörle, yerel yönetimle bu süreçlere dahil olması var. Görünürlüğümüz arttıkça, bazı konularda UNESCO'ya heyecan verdikçe, Türkiye'den gelen dosyalar daha titizlikle inceleniyor, dosyalar da daha titiz gönderiliyor. Bunların sonucunda da karşılıklı ilgi eşzamanlı olarak gelişiyor. Bu durumun, Türkiye'ye kültür ve doğa turizmi, ekoturizm, ülkeler arası diyalog ve tanıtım anlamında büyük katkısı olacaktır."

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Öcal Oğuz Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

Eskişehir'de skandal olay! Alkol alıp camilere girdi, Kur'an-ı Kerimleri yırttı

Eskişehir'de skandal olay! Alkol alıp camilere girdi, Kur'an-ı Kerimleri yırttı

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

Cumhurbaşkanlığı'ndan AYM kararları sonrası ilk yorum: Cumhurbaşkanı'nın yetkileri iptal edilmedi

Cumhurbaşkanlığı'ndan AYM kararları sonrası ilk yorum: Cumhurbaşkanı'nın yetkileri iptal edilmedi

Bakmadan Geçme

Kurbanlık vekalet nasıl verilir, nasıl alınır, ne söylenir 2024? Dybala Galatasaray'a mı gelecek? 5 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 5 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 5 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 5 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 5 Haziran 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 5 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 5 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 5 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Portekiz Finlandiya maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Portekiz Finlandiya hazırlık maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
Anayasa Mahkemesi'nden dikkat çeken karar: Cumhurbaşkanı'nın rektör ataması anayasaya aykırı

Anayasa Mahkemesi'nden dikkat çeken karar: Cumhurbaşkanı'nın rektör ataması anayasaya aykırı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title