Haberler

Türkiye'nin ABD Öncülüğündeki Koalisyona Katkıları

Pentagon Sözcüsü Kirby: "Türkiye’nin müttefikimiz olduğu ve bu çabalarda birlikte çalışacağımız şüphe götürmez" ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki: "Hatırlatmak isterim ki Türkiye koalisyon içi çok yararlı ve verimli olan birçok adımlar atıyor” "Türkiye ile görüşmeler sadece askeri alanda değil. Türkiye adımlar attı, 170 binden fazla mülteciyi kabul etti.

Amerikalı yetkililer, ABD öncülügündeki koalisyona Türkiye'nin katkılarının önemine işaret ederek, bu çabalarda Türkiye ile çalışacaklarını vurguladılar.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ve ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

Kirby, bir soru üzerine, Türkiye'ye giden ABD Savunma Bakanlığından ekibin, ABD Avrupa Komutanlığı ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından oluştuğunu ve Türkiye'deki temaslarını bugün tamamladıklarını ve geri dönmekte olduklarını bildirdi.

Ekibinin görüşmelerinin çok iyi geçtiğini belirten Kirby, Türkiye'nin koalisyona diğer katkılarını da ele aldıklarını ifade etti. Kirby, görüşmenin sonuçlarına yönelik henüz açıklama olmadığını söyleyen Kirby, "Türkiye'nin müttefikimiz olduğu ve bu çabalarda birlikte çalışacağımız şüphe götürmez. Koalisyondaki diğer 60'dan fazla ülkeyle yaptığımız gibi, Türkiye de katkılarının ne olacağına kendi karar vermeli, bunu kendileri açıklamalı. Onlar kararın karar vermesi gerekiyor, biz de buna saygı göstereceğiz ama görüşmeler olumluydu" dedi.

Kirby, bir soru üzerine, Türkiye ile tampon bölge konusunu konuşmaya istekli olmaya devam edeceklerini ancak şu anda bu yönde aktif bir askeri planları bulunmadığını söyledi. Kirby, "Ancak bu, bu konuyu konuşmaya açık ve istekli olmadığımız anlamına gelmiyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'den Kobani bağlamında askeri bir destek bekleyip beklemediklerine yönelik soru üzerine Kirby, "Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadeleye birçok yönden yardımcı olabileceğini her zaman söyledik. Ne yapmak istedikleri ve yapacaklarına yönelik neleri söylemek istediklerinin kararı Türklere bağlı. Koalisyon partnerlerimizle görüşmelerimize elimizde spesifik istek listesiyle gitmiyoruz. Bu isteğe dayanan koalisyona uygun değil" dedi.

Kirby, Türkiye'nin koalisyona katkı yapacağını çok önceden belirttiğini hatırlatarak, Türkiye'nin koalisyonda rol aldığını ve coğrafyasının da onu rol üstlenmeye zorladığını dile getirdi. Kirby, "Koalisyona katılımlarının nasıl görüneceğini karakterize etmek ve karar vermek de onlara bağlı" değerlendirmesinde bulundu.

Psaki de Kobani bağlamında, "herkesin o bölgede Türk askerini istemeyebileceğini" söyledi.

İncirlik üssüne yönelik soru üzerine Psaki, Türkiye ile görüşmelerin sadece askeri alanda olmadığını vurgulayarak, "Türkiye adımlar attı, 170 binden fazla mülteciyi kabul etti. İnsani yardımlar sağlıyor. Bunlar önemli. Eğitim ve ekipman programına ev sahipliğini kabul ettiler. Dolayısıyla görüşmeler devam ediyor. Hatırlatmak isterim ki Türkiye, koalisyon içi çok yararlı ve verimli olan birçok adımlar atıyor" diye konuştu.

Psaki, başka bir soru üzerine, eğitim ve ekipman programını anımsatarak, Suriyeli ılımlı muhaliflerin askeri kapasitelerini geliştirmeye ve artırmaya odaklandıklarını söyledi.

Bu konuda yapılması gereken çok şey olduğunu dile getiren Psaki, "Sonuçta sahada (Suriyeli muhaliflerden oluşan) bir kara gücü, birlik olacak. Eğer bunu yapabilirsek, Türkiye ve diğer birçok ülkeyle siyasi çözüm noktasında aynı amacı paylaşıyoruz. (Askeri güçlerini) artırmak masada bulunmalarına ve siyasi  sürece doğru müzakere edebilmelerine yardım edecek" dedi. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı John Kirby Jen Psaki Türkiye Politika Güncel Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakmadan Geçme

Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak? Zorunlu askerlik kalkacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılacak mı 2024? 2 Haziran hangi burç? 2 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 2 Haziran tarihi hangi burç olur? Kurban Bayramı hangi gün başlıyor? Kurban Bayramı hangi tarihte, ayın kaçında başlayacak? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor?
Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title