Haberler

Türkiye Düşük Ücretler ile Ucuz Üretimde Çin'i Yakaladı

Güncelleme:

Türkiye, reel ücretlerdeki düşüş ve döviz kurlarındaki gelişmelere bağlı olarak "ucuz üretim"de dünyanın en ucuz üreticisi olarak bilinen Çin'in düzeyini yakaladı.

Türkiye, düşük ücretler ile ucuz üretimde Çin seviyesini yakaladı. Yaşanan bu gelişmenin nedeni olarak ise reel ücretlerdeki düşüş ve döviz kurlarındaki oynamalar gösteriliyor.

The Boston Consulting Group (BCG) tarafından yayınlanan İmalat Sanayi Maliyet Endeksi'ne göre imalat sanayinde global dengeler değişiyor. Araştırmaya göre ucuz üretimde Çin kan kaybederken, ABD yükselişe geçti. Listede yerini koruyan Türkiye ise birçok büyük marka tarafından bölgesel üretim merkezi olarak tercih edilmeye devam ediyor.

DÜŞÜK ÜCRETLER, DÜŞÜK LİRA

BCG tarafından hazırlanan ve en büyük 30 ihracatçı ülkeyi imalat sanayinde üretim maliyeti rekabetçiliğine göre inceleyen çalışmaya göre, Türkiye imalat sanayinde önemli bir maliyet avantajına sahip görünüyor.

Türkiye'nin rekabet avantajını sağlayan en önemli faktörler olarak ise düşük ücretler ve liranın dolar karşısında gerileyen değeri öne çıkıyor.

İmalat Sanayi Maliyet Endeksi'ne göre imalat sanayinde global dengeler değişirken, Türkiye listedeki avantajlı konumunu koruyor. 97 endeks değeri ile Çin ve Tayvan'la başa baş rekabet ederek dünya klasmanında yedinci sıradaki yerini koruyor.

Araştırmaya göre ucuz üretimde Çin kan kaybederken, ABD yükselişe geçti. Listede Türkiye ise yerini koruyor. ABD'deki üretim maliyetleri 100'e eşitlenerek hazırlanan imalat sanayi maliyet endeksine göre ucuz üretimde global dengelerin de değiştiği görülüyor.

"500 MİLYAR DOLARLIK POTANSİYEL VAR"

En fazla ihracat yapan ilk 30 ülkeye bakıldığında Türkiye'nin maliyet konusunda oldukça rekabetçi olduğunu, ancak bu rekabetçiliğin ihracat rakamlarına yeteri kadar yansımadığını belirten BCG Türkiye Yönetici Ortaklarından Aykan Gökbulut, "İhracat oranımız 2000 yılından beri yıllık ortalama yüzde 14 ile büyüyor. Ancak, 2013 sonu itibariyle Türkiye'de ihracatın gayri safi milli hasılaya oranı sadece yüzde 19 düzeyinde" dedi ve ekledi:

"Bu rakam, maliyet olarak daha rekabetçi olduğumuz ülkelerde çok daha yüksek. Türkiye, 500 milyar dolarla, 2023 için potansiyelini yansıtan bir ihracat hedefine sahip ve bu hedef, Türkiye'nin dünya ticaretindeki payının yüzde 0.83'den yüzde 1.46 çıkması anlamına geliyor."

DİĞER AVANTAJLAR

Rapora göre Türkiye, yabancı yatırım çekebilmek ve ihracatını daha da artırabilmek için, ileride daha da iyi değerlendirmesi gerektiği birçok avantaja sahip durumda. Raporda Türkiye'yi öne çıkaran bu avantajlardan bazıları şöyle sıralandı:

Genç nüfus: Avrupa ülkeleri arasında çalışabilecek yaşta kişi sayısı en yüksek ülke Türkiye ve ortalama yaş 29.

Lokasyon: Türkiye hızlı gelişen ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasında bir köprü konumunda. Türkiye maksimum 4 saatlik uçak yolculuğu mesafesi ile 1 milyar kişiye ve 21 trilyon dolar GDP'ye erişim sağlıyor.

Sağlıklı bankacılık sistemi: Türkiye'nin bankacılık sistemi gayet sağlıklıbir sermaye yeterlilik oranına sahip.

Düşük vergi oranları: Türkiye, yaklaşık yüzde 20 seviyelerindeki kurumsal vergi oranı ile birçok ülkeden avantajlı durumda. Vergiler; Brezilya, Hindistan ve EU ülkelerinde yüzde 30-35 seviyelerine çıkıyor.

"ELEKTRİK VE DOĞALGAZ PAHALI"

"Türkiye'nin sunduğu bu avantajlar, Mercedes-Benz, Nestle, Ford ve HP gibi birçok global şirketin Türkiye'yi bölgesel üretim merkezi olarak seçmesinin ana sebepleri olarak ortaya çıkıyor" denilen raporda, Türkiye'nin engelinin ise pahalı elektrik ve doğalgaz olduğu vurgulandı ve şöyle devam edildi:

"Türkiye'nin üretim maliyeti açısından avantajlarının yanı sıra dezavantajları da bulunuyor. Türkiye doğal gazın en pahalı olduğu ülkeler arasında yer alıyor. En pahalı doğal gaz ise İsviçre, Güney Kore ve Tayvan'da kullanılıyor. Türkiye ayrıca İtalya, Brezilya ve Japonya'nın arkasından en pahalı elektriğe sahip ülke konumunda yer alıyor. Rusya hem doğal gaz hem de elektrik maliyetleri açısından oldukça avantajlı görünürken, elektriğin ucuz olduğu diğer ülkeler olarak ABD ve Tayland öne çıkıyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Tayvan Boston Ekonomi Güncel Haberler

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Satır satır yazdılar! Fenerbahçe'den Galatasaray'ın şampiyonluğu sonrası ilk paylaşım

Satır satır yazdılar! Fenerbahçe'den Galatasaray'ın şampiyonluğu sonrası ilk paylaşım

Bakmadan Geçme

RAMS PARK ALİ SAMİ YEN SPOR TESİSLERİ NEREDE, NASIL GİDİLİR? Galatasaray stadına METRO ile nasıl gidilir? GALATASARAY ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI! #127942 Galatasaray KUPA TÖRENİ ne zaman, nerede? #9917 GALATASARAY KAÇ PUANLA ŞAMPİYON OLDU? Galatasaray'ı şampiyon yapan puan kaç? #9917 GALATASARAY ŞAMPİYON OLDU MU 2024? Galatasaray kaçıncı kez şampiyon oldu? SÜPER LİG'DE HANGİ TAKIM KÜME DÜŞTÜ? #9917 Süper Lig'e veda eden son takım hangisi? GALATASARAY ŞAMPİYON MU? #127942 Galatasaray kaç puanla şampiyon oldu? Galatasaray'ın kaçıncı şampiyonluğu? MERSİN'DEKİ KAZADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ? Mersin'deki zincirleme kaza nerede gerçekleşti? MERSİN'DE KAZA MI OLDU? Mersin'deki trafik kazasında kaç kişi öldü, olay ne? KASIMPAŞA BEŞİKTAŞ MAÇI CANLI İZLE! #9917 Kasımpaşa Beşiktaş maçı canlı skor! MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? GALATASARAY KİM GOL ATTI? Galatasaray Konyaspor MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? CANLI SKOR FENERBAHÇE KİM GOL ATTI? Fenerbahçe İstanbulspor maçında fark açılıyor! Kim gol attı, MAÇ KAÇ KAÇ? KADIKÖY'DE İLK DÜDÜK ÇALDI! #9917 Fenerbahçe İstanbulspor maçı kaç kaç, kim gol attı? SANİYE SANİYE CANLI ANLATIM! ŞAMPİYONLUK MAÇI BAŞLADI! #129349 Galatasaray Konyaspor maç kaç kaç, kim gol attı? CANLI ANLATIM! #9917 TRABZONSPOR ANKARAGÜCÜ CANLI HD İZLE! Trabzonspor Ankaragücü maçı hangi kanalda, İLK 11'LER AÇIKLANDI! #9917 FENERBAHÇE İSTANBULSPOR MAÇI CANLI HD İZLE! Fenerbahçe İstanbulspor maçı hangi kanalda, ilk 11'ler kim? #9917
Mersin'de katliam gibi trafik kazası: 10 kişi öldü, 40 kişi yaralandı

Mersin'de katliam gibi trafik kazası: 10 kişi öldü, 40 kişi yaralandı

500

Yorumlar (19)

mekatronik mühendisi:

3 çocuk politikasının başarısı tebrik ederim sevgili anne ve babalar her söyleneni yaparsanız böyle madalyayı boynunuza takarlar 12 saat çalışıp 8 saat uyuyup 4 saat in 2 si iş yoluna 2 side çocuk yapmaya uğraşırsanız ülke daha ileri gideceğini sanıyorsunuz demi bin lira ücretle çalışan KÖLE olmayı hak ediyoruz

49
7
yanıtYanıtla
VATAN:

Yabancılar neden kendi ülkelerine fabrika kursun ki kendi ülkelerine kursalar en az 3000 ile 5000 dolar arasında maaş vermeleri gerekiyor ama buraya kurarlarsa dolar bazında 350 dolar maaş verecekler yani kendi ülkelerinde 1 işçi maaşıyla burada en az 15 işçi çalıştırmış olacak bizim ülkede iş kazası olursa suçlu iş veren olmuyor kazaya uğrayan işçi oluyor ama yabancı ülkede böyle bir iş kazası olsun gör bakalım neler oluyor tüm banaklar istifa etmek zorunda kalıyor ve hapise giriyor bizim ülkede böyle bir sorun yok kısaca burada insanın pek bir değeri yok

47
2
yanıtYanıtla
oss:

Bu güzel bir şey mi? Çin''i kim savunuyor? Çocuk işçiliğinde bir numara bir ülke. Bizim de geleceğimiz bu mu yani? Bu gelişmişlik filan değil. Aç insanların hükümeti doyurma çabası ile kalkınmak. . .

39
5
yanıtYanıtla
ZehmuuuuuzMobil-IOS:

Övünelimmi simdi yani.

30
2
yanıtYanıtla
ismail:

ücret çin ama gider avrupai :) 850 tl ile çinde yaşanır ama avrupai türkiyede mucize

26
4
yanıtYanıtla
eyvallah damobilWeb@haberler.com:

Maliyette Rakamlar tuttu guzel eyvallah. Peki uretim de durum ney. Cinin uretim oraniyla bizim uretim oranimizi karsilastirin. Uretim olmayan ulkede ekonomi ayakta kalmaz kalamz. En iyi urettigimiz sey bina ve daire

23
1
yanıtYanıtla
ureten ulke olmaMobil-ANDROID:

bakin dunya liderlerine uretmiyor urettiriyor bizde ureten ulke olalim ucuza satalim asgari ucretle hayatlari korertelim

12
4
yanıtYanıtla
VATAN:

ALLAHIM BU HALDEN BILE MEMNUN OLMAYANLARI SEN 90 LI YILLARIN TÜRKIYESINDEKI GIBI YÖNETILSINLER ah o yillar ne güzeldi kimseye haksizlik edilmiyordu herkesin yüksek geliri vardiherkesin altinda arabasi evleri vardi ihracaatta 1 numaraydi ithalat sifirdi neredeyseyollarimiz hastanelerimiz cok daha iyidi simdi yollarimiz berbat hastaneler pislik yuvasi olmus hastaneye girisler parali olmus ekmege benzine una sekere her hafta zam yapiliyor artik AAAHH AHHH NERDE BENIM ESKI TÜRKIYEM

4
11
yanıtYanıtla
İŞÇİ BİLO:

TEK KELİMEYLE SÖMÜRÜ DÜZENİ

12
1
yanıtYanıtla
Oğuz HanmobilWeb@haberler.com:

Bizde somurgeci olsak bizdede ucuz olurdu dogal gaz

5
7
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title