Haberler

Türk bilim insanlarından kanser ilacı seçimini kolaylaştıran test cihazı

Güncelleme:

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nde (İBG) yürütülen araştırmayla, kanser tedavisinde yanlış ilaç kullanımının önüne geçecek ve tedaviyi hızlandıracak test cihazı geliştirildi.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nde (İBG) yürütülen araştırmayla, kanser tedavisinde yanlış ilaç kullanımının önüne geçecek ve tedaviyi hızlandıracak test cihazı geliştirildi.

Merkezde çalışmalarına devam eden Dr. Arif Engin Çetin, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde öğretim üyesi olan eşi Doç. Dr. Seda Nur Topkaya Çetin'in önerisiyle kanser hastalarına yönelik kişiye özel ilaç tedavilerini kolaylaştıran teknoloji üzerinde çalışmaya başladı.

Çetin çiftinin hazırladığı proje TÜBİTAK'ın "Kariyer Geliştirme Programı" kapsamında hibe desteği aldı.

İBG laboratuvarlarında yürütülen çalışmayla mikroskopa entegre edilmiş optik bir test cihazı ve yüksek hassasiyetli çip geliştiren çift, teknolojinin ulusal patentini aldı.

Avrupa ve ABD'de patent süreci devam eden teknolojiyi AA muhabirine anlatan Dr. Arif Engin Çetin, kanser tedavisinde kullanılacak ilacın ve zamanlamanın büyük öneminin olduğuna dikkati çekti.

Hekimlerin farklı opsiyonlardan birini tercih ettiğini, hasta bir süre kullandıktan sonra biyopsiyle ilaçların hastalığa etki edip etmediğine bakıldığını anlatan Çetin, "İlaçların tedavide etkisiz olduğu belirlenirse hasta için tedavi süreci uzar. Geliştirdiğimiz teknoloji, hekimlere hızlı bir şekilde ilaç seçme imkanı sağlıyor. Bu da yanlış tedavilerden dolayı ortaya çıkan zaman kaybı ve ilave tedavi masraflarının önüne geçecek." dedi.

Teknolojinin, kanserli hücrenin ilaçlara verdiği tepkinin yakalanması olarak özetlenebileceğini aktaran Çetin, şöyle devam etti:

"Mikroskobun içinde yüksek hassasiyette optik bir çip bulunmakta. Çipin yüzeyine kanser hastalarından alınan hücreleri yerleştirdik. Bu hücreler, farklı kanser ilaçlarına maruz bırakıldı. Kanser hücrelerine etki eden ilaçların etkisi çipten geçen ışığın optik yanıtında bir değişim olarak algılandı. Bu şekilde hangi kanser ilacının o hücreye etki ettiği yüksek hassasiyette belirlenebiliyor.

TÜBİTAK fonuyla geliştirdiğimiz teknoloji yerli ve millidir. Patentimizi aldık. Önümüzdeki yıl geliştirdiğimiz biyomedikal teknolojiyi, tüm dünyadaki hekimlerin hizmetine sunmayı planlıyoruz."

Verem gibi hastalıklar için de araştırma yapılacak

Çetin, Türkiye'de bilimsel çalışmalar için güzel bir altyapı bulunduğunu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK destekleri sayesinde kısa sürede netice veren bir araştırma yürüttüklerini belirtti.

Doç. Dr. Seda Nur Topkaya Çetin de kanserin hızlı ilerleyen bir hastalık olduğunu, geliştirdikleri teknolojiyle hastaların yaşam konforunu da yükseltmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Kişiye özel ilaç teknolojileri ile ilgili çalışmalarını başka hastalıklar için de yapma kararı aldıklarını belirten Çetin, "Çoklu ilaç direnci gösteren verem gibi hastalıklarda da geliştirdiğimiz sistemin uygulanabileceğini düşünmekteyiz. Bir sonraki çalışmada bu tip hastalıklar üzerine odaklanmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

TÜBİTAK Teşvik Ödülü kazanmıştı

TÜBİTAK'ın yürüttüğü "Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı" kapsamında 2018 yılında ABD'den dönerek İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi bünyesine dahil olan Dr. Arif Engin Çetin, ismini taşıyan laboratuvarda 15 kişilik ekibiyle yenilikçi teknolojiler üzerinde çalışma yürütüyor.

2020 yılında TÜSEB Aziz Sancar Teşvik Ödülü, 2021'de de TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü kazanan Çetin'in çalıştığı projeler arasında düşük maliyetli yerli ve milli biyo-sensör teknolojileri, görüntüleme sistemleri, yüksek hassasiyette biyo-tanımlama platformları ve nano teknolojiyle üretilmiş sensörler yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Sağlık Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e açıkça soruldu: Cemaatçi misiniz?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e açıkça soruldu: Cemaatçi misiniz?

Bakmadan Geçme

18 Mayıs Cumartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 18 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 17 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Low Carb Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne kadar? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman banka hesaplarına yatacak? #128004 #128226 19 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs Pazartesi günü tatil olacak mı? Sağlık Bakanlığı personel alımı başvuru tarihleri açıklandı mı? #129658 Sağlık Bakanlığı 35 bin personel alımı başvuruları hangi gün alınacak? ERKAN YOLAÇ KİMDİR? Erkan Yolaç neden öldü, kaç yaşındaydı, eşi kim? TÜM DETAYLAR! Yeni Kaledonya hangi ülkeye bağlı? Yeni Kaledonya hakkında bilinmesi gerekenler ERKAN YOLAÇ ÖLDÜ MÜ? "Evet-Hayır" yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç neden öldü? YALI ÇAPKINI FRAGMAN! #128253 Yalı Çapkını 70. bölüm son fragman TEK PARÇA izle! Halis Ağa her şeyi öğreniyor! #127916 GTA 6 ne zaman piyasaya çıkacak? GTA 6'nın çıkış tarihi belli oldu mu? FENERBAHÇE KONGRE NE ZAMAN 2024? #9917 Fenerbahçe Başkanlık seçimi ne zaman? Ali Koç, Aziz Yıldırım aday mı? #129349 KIZILCIK ŞERBETİ SON FRAGMAN İZLE! Kızılcık Şerbeti 63. bölüm TEK PARÇA fragman! Doğa ile Fatih barışacak mı? #128250 DİYABET ve KARDİYOLOJİ ilaçlarını aile hekimleri yazıyor mu? #128138 Bakanlıktan yeni haber: Milyonları ilgilendiriyor! #129658 Tuğba Ekinci'nin sahne kıyafeti tepki topladı! Tuğba Ekinci sahnede ne giydi?
Antalyaspor'un ana sponsoru Ayos Holding konkordato talep etti

Antalyaspor'un ana sponsoru Ayos Holding konkordato talep etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title