Haberler

Tunus Dışişleri Bakanı Abdusselam Açıklaması

Eman Nassar - Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, ülkesinin özgürlük ve onurları için taleplerinin gerçekleştirilmesini isteyen Suriye devrimcilerinin yanında, Esed ve rejiminin ise karşısında olduğunu söyledi.

Eman Nassar - Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, ülkesinin özgürlük ve onurları için taleplerinin gerçekleştirilmesini isteyen Suriye devrimcilerinin yanında, Esed ve rejiminin ise karşısında olduğunu söyledi.

Abdusselam, Suriye'deki olaylara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Suriye'de her gün yüzlerce insanın katledildiğine dikkati çeken Abdusselam, "Siyaset sahnesindeki Esed, halkını katletmesi sebebiyle Suriyelilerin önünde duran bir engelden ibarettir. Bundan dolayı Suriye'de güvenliğin sağlanması ve gelecek dönemde hükümet kurulması için Esed'in gitmesi şarttır" dedi.

Türkiye'nin bölgede ve uluslararası arenadaki rolünden memnuniyetini dile getiren Abdusselam, Türkiye'nin başta ekonomi ve siyaset alanında olmak üzere her alandaki başarılarının bölge için "rol modeli" olduğunu söyledi.

Türkiye'yi "Büyüme oranları ve güçlü demokratik kurumları göz önüne alındığında ekonomik ve siyasi başarılara sahip, gelişmiş bir devlet" olarak tanımlayan Abdusselam, Türk-Arap ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini, Tunus ile Türkiye ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini belirtti.

Abdusselam, Ulusal İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Tunus'ta büyüme oranının eksi 1,8'den 3,2'ye yükseldiğine ve işsizlik oranının yüzde 1,5 oranında düşüş gösterdiğini kaydederek, ülkesinin her alanda olumlu gelişmeler yaşandığına dikkati çekti.

-"Şiddet olaylarını kabul etmiyoruz"-

Nahda Partisi Lideri Raşid el-Gannuşi'nin medyaya sızdırılan videosunu değerlendiren Abdusselam, bunun "medyanın oyunundan başka bir şey olmadığını ve böylelikle hükümet ile çoğunluğu arkasına alan partiyi meşgul etmek ve sorumluluklarından alıkoymak istediklerini" ifade etti.

Tunus'ta devrimin ardından ülkenin gelişmesini istemeyen bazı grupların oluştuğu iddialarına değinen Abdusselam, şöyle devam etti:

"Bunlar, bölgede yaşanan olayların bir parçası. Tunus, başta Mısır, Libya olmak üzere doğu ve batı bölgelerinde yaşananlardan soyutlanmış bir ada değil. Tunus'ta yaşanan özgürlük ortamının, basın organları, iletişim araçları ve uydunun da bunda etkisi var Ülkemizde selefi, liberal, laik, solcu hiçbir görüşe yönelik yasaklama getirilmedi. Barışçıl ve açık şekilde siyaset yapan bütün tarafları hoşgörüyle karşılıyoruz. Ancak bütün şiddet olaylarını ve devlete karşı silahlanarak kamuoyunun karıştırılmasını kabul etmiyoruz."

-"Devrim, zikzaklı bir yoldur"-

Tunus Dışişleri Bakanı Abdusselam, Tunus devriminin başarılı olduğunu ve zafer kazandığını belirterek, "Devrim bir nokta değil, zikzaklı bir yoldur. İlk aşamada başarılı olduk. Devrimimiz, barışçıldı ve çok kan dökülmedi. 23 Ekim 2011'de Tunus tarihinde ilk defa demokratik ve şeffaf seçimlere gitti ve ulusal koalisyon hükümeti kuruldu. Tabii ki devrimin ardından demokratik geçiş sürecinde zorluklar yaşanıyor" diye konuştu.

Abdusselam, Devrik Lider Zeynel Abidin bin Ali'nin Tunus'a teslim edilmesi isteklerine yönelik, hükümetin hala kanuni ve diplomatik yollarla Zeynel Abidin bin Ali ve ailesinin teslim edilmesi ve adalet önüne çıkarılmasını istediklerini, sadece hükümetin değil Tunus halkının bunu istediğini söyledi.

Tunus hükümetini Interpol ve Suudi Arabistan'a başvurduğunu kaydeden Abdusselam, "Zeynel Abidin bin Ali konusu Tunus ile hiçbir Arap ülkesi ilişkilerinin önünde bir engel olmamalı" dedi.

Yayıncı: Eyüphan Kılıç - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Zeynel Abidin Türkiye Suriye Tunus Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sigaraya karşı yeni kanun sinyali! Gündemde 'İngiliz modeli' var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sigaraya karşı yeni kanun sinyali! Gündemde "İngiliz modeli" var

Avrupa Parlamentosu seçiminden lider çıkan Le Pen: Mültecilerin tamamını evlerine göndereceğiz

Avrupa Parlamentosu seçiminden lider çıkan Le Pen: Mültecilerin tamamını evlerine göndereceğiz

Sevgililer Günü'nde öldürülen genç kızın tetikçi olduğu ortaya çıktı

Sevgililer Günü'nde öldürülen genç kızın tetikçi olduğu ortaya çıktı

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 10 HAZİRAN | Baraj doluluk oranı yüzde kaç? İstanbul barajlarında son durum nedir? ''Mültecilerin tamamını evlerine göndereceğiz!'' Marine Le Pen kimdir? Marine Le Pen açıklamasında ne dedi? Okullar ne zaman kapanıyor, MEB 2024 yaz tatili ne zaman başlıyor? Karneler ne zaman verilecek, yaz tatili kaç gün sürecek? Polonya - Türkiye hazırlık maçı ne zaman, saat kaçta? Polonya - Türkiye maçı hangi kanalda? #9917 Üniversite tercihleri ne zaman, kaç gün sürecek? 2024 ÖSYM YKS tercih kılavuzu! Üniversite taban puanı, sıralama ve kontenjanlar açıklandı mı? YKS 2024 soruları yayınlandı mı? YKS 2024 çıkmış sorular! TYT-AYT-YDT soruları yayınlandı mı? Bahar 16. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BAHAR FRAGMAN İZLE #128250 EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ BUGÜN MÜ YATACAK? Emekli Kurban Bayramı ikramiyesi ne zaman verilecek? GELİNİM MUTFAKTA 10 HAZİRAN 2024 CANLI İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? CNBC-e Türkiye ne zaman açılacak? CNBC-e neden kapanmıştı? Fransa'da aşırı sağcılar seçim zaferine tepki gösterdi! Fransa'da ne oldu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128250 10 Haziran Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? GAMZE ÖZÇELİK KİMLE EVLENDİ? Gamze Özçelik'in eşi Reshad Strik kim, nereli, kaç yaşında? LGS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN? #9997 2024 LGS sonuçları açıklandı mı, tarih belli oldu mu? MEB SONUÇ SORGULAMA! BOMBA TRANSFER! Anderson TALİSCA, Fenerbahçe'ye mi geliyor? #9917
Aziz Yıldırım, elini havaya kaldırmak isteyen Ali Koç'a izin vermedi

Aziz Yıldırım, elini havaya kaldırmak isteyen Ali Koç'a izin vermedi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title