Haberler

Tse'den Yeni Ürün Belgelendirmesi Hizmeti

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Şentürk: "TSE Yıldız' ve 'TSE Çift Yıldız' adını verdiğimiz yeni belgelendirme, Türk sanayisinde kalite konusunda çok ciddi bir görev gerçekleştirecek" "Artık arkadaşlarımız, markete gidecek, malın bir tanesini satın alacak.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, mart ayından itibaren TSE Belgesi'nin yanı sıra standardın üzerinde kaliteyle ürün üretenlere "TSE Yıldız" ve "TSE Çift Yıldız" belgesi verileceğini belirterek, "TSE Yıldız' ve 'TSE Çift Yıldız' adını verdiğimiz yeni belgelendirme, Türk sanayisinde kalite konusunda çok ciddi bir görev gerçekleştirecek" dedi.

Şentürk, Plaza 16 Kongre ve Etkinlik Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, yüzde 100 ara kontrolü gerçekleştirerek, en büyük sıkıntılardan biri olan bu konuyla ilgili ciddi anlamda güven tesisi sağladıklarını söyledi.

Mart ayından itibaren TSE Belgesi'nin yanı sıra yeni belgelerle sanayiciye hizmet vermeye başlayacaklarını ifade eden Şentürk, şöyle konuştu:

"TSE Yıldız' ve 'TSE Çift Yıldız' adını verdiğimiz yeni belgelendirme, Türk sanayisinde kalite konusunda çok ciddi bir görev gerçekleştirecek. Biliyorsunuz bir üründe TSE Belgesi alabilmek için standartlarda belirtilen şartları gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu şartları gerçekleştiren herkes, TSE Belgesi alabiliyor ama burada ciddi bir sıkıntımız vardı. O da şu, standardın üzerinde kaliteyle ürün üretenleri, ayrıca belgelendiremiyorduk. Yani standardın istediği asgari şartları gerçekleştiren de standardın çok üzerinde kaliteyi gerçekleştiren de aynı belgeyi alıyor, aynı belgeyle piyasada rekabet etmek zorunda kalıyordu. Bu da kaliteye yatırım yapan kuruluşlarımız için bir dezavantaj teşkil ediyordu. İşte 'TSE Yıldız' ve 'TSE Çift Yıldız' bu konudaki çok büyük bir sıkıntıyı ortadan kaldıracak."

TSE'nin belirleyeceği kriterlere göre standartların üzerinde üretim gerçekleştiren, daha kaliteli üretimi gerçekleştiren kuruluşlara "TSE Çift Yıldız Belgesi" verileceğini dile getiren Şentürk, şunları kaydetti:

"TSE Çift Yıldız ya da TSE Tek Yıldız belgelerinde 2 önemli husus var. Birincisi, standartların daha üzerinde bir kaliteye ulaşmış olmak. İki, buradaki ara kontrollerin fabrikalardan numune alarak değil bizzat marketlerin raflarınadan alınacak numunelerin kontrol edilmesi suretiyle gerçekleştirilmiş olacak. Artık 'Ey fabrika 3 ay sonra geleceğim, senden numune alacağım' biçiminde bir ara kontrol değil. Arkadaşlarımız, markete gidecek, malın bir tanesini satın alacak. Onu test edeceğiz ve gerçekten bizim verdiğimiz belgeye göre üretim yapıp yapmadığını nihai satış noktalarında kontrol etmiş olacağız. Bu sayede gerçekten kaliteli üretim yapan ve bu üretiminden taviz vermeyen işletmeler, rakiplerine göre ciddi bir avantaj sağlamış olacak ve TSE Çift Yıldız logolu kalitenin ve güvencenin temsilcisi olacak belgeleriyle önleri açılacaktır."

Şentürk, Türkiye'nin en büyük problemlerinden birinin marka problemi olduğunu ifade ederek, Türk Hava Yolları hariç dünyada markalaşmış bir Türk ürününün olmadığını, ancak bölgesel anlamda markalaşmış ürünler bulunduğunu anlattı.

Günü kurtarma derdiyle yarınını katletmekten çekinmeyen, ticaret ahlakı konusunda çok üzüntü verici noktalarda olan bazı istisnai ihracatçıların ülkeye çok büyük darbe vurduğu görüşünü dile getiren Şentürk, "Kalitesiz ürünleri yurtdışına değişik isimler adı altında göndererek, o ülkelerdeki Türk malı imajının yerlerde sürünmesine sebep oluyorlar" dedi.

Şentürk, geçtiğimiz günlerde İstanbul Sanayi Odası ile bir anlaşma yaptıklarını, bu anlaşmanın iyice netleştiğinde ihraç edilen ürünlerin kalitesi konusunda ciddi bir adım atmış olacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye'den yapılacak ihracatlarda, tabii isteğe bağlı olarak Türk kalitesini temsil eden yeni bir markanın kullanımı olacak. Bu, bir ürün belgesi olmayacak. Türk malı kalite belgesi anlamına gelecek ve belli kalite düzeyini sağlamayan hiçbir ürün isterse TSE Belgesi olsun, isterse hangi standarda uygunluk belgesi olursa olsun, bu, kalite markasını alamayacak. Bu şekilde, ihracatta Türk malıyla ilgili kalite algısını düzeltmeyi ve Türkiye'nin küresel pazarlarda marka olabilmesi yönünde adım atmayı amaçlıyoruz."

"Müşteri Dostu Kuruluş ve Müşteri Dostu Marka" belgelendirmesi

Türkiye'nin artık kendi markalarını üretme dönemine geçmek zorunda olduğunu vurgulayan Şentürk, aksi takdirde "orta gelir tuzağı"ndan hiç kimsenin kurtulamayacağını, bundan kurtulmanın tek yolunun kaliteyi üretmekten geçtiğini ifade etti.

Şentürk, kasım ayında Avrupa Kalite Teşkilatı (EOQ) ile TSE arasında bir protokol imzalandığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu protokol, patenti TSE'ye ait, 'Müşteri Dostu Kuruluş ve Müşteri Dostu Marka' belgelendirmesinin Avrupa belgelendirmesi olarak kabul edilmesi ve Avrupa Kalite Teşkilatı tüm üyelerinin TSE patentli bu belgelendirmeyi Avrupa'da yaygınlaştırması konusundaydı. İnşallah bu içinde bulunduğumuz yıldan itibaren Avrupa Kalite Teşkilatı, Avrupa'da patenti bize ait olan bu müşteri dostu kuruluş ve marka belgelendirmesinin faaliyetlerine başlıyor. Verdikleri her belge başına da TSE'ye telif ödeyecekler. Yani artık Avrupa'ya yönetim sistemleri ve müşteri iletişimi konusunda kalite ihrac edebilir bir noktaya geldik." - Bursa

Kaynak: AA / Güncel

Hulusi Şentürk Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title