Haberler

Trakya'da kırmızı alarm! Ergene Nehri'ndeki zehirler toprağa ve yer altı sularına karıştı

Güncelleme:

Uzun zamandır beklenen mevsimsel yağışlar son haftalarda etkisini gösterirken, Trakya'da tedirgin eden bir gelişme yaşandı. Yağış sonrası taşan Ergene Nehri'ndeki zehirlerin, yer altı sularına ve toprağa karıştığı belirtildi.

Türkiye, Kovid-19 salgınıyla mücadele ederken, halk sağlığını tehdit edecek bir gelişme de Ergene Havzası'nda yaşanıyor. Halk sağlığı uzmanları, Trakya'daki etkili yağış sonrası taşan Ergene Nehri'ndeki zehirlerin toprağa ve yer altı sularına saçıldığı uyarısında bulunuyor.

TARIM ARAZİLERİ KİMYASAL ATIKLARLA DOLDU

Ergene Nehri, uzun yıllardır sanayi atıklarının yarattığı tahribat nedeniyle adeta kanalizasyona dönmüş durumda. Dördüncü sınıf çok kirlenmiş su durumuna gelen Ergene'de, bölgedeki aşırı yağış sonrası yaşanan taşkın, havzadaki tarım arazilerinin kimyasal atıklarla dolmasına neden oldu.

ALARM 'KIRMIZI' OLDU

Babaeski, Pehlivanköy, Uzunköprü hattındaki tarım arazileri zehirli Ergene sularının altında kaldı. Devlet Su İşleri, Ergene Nehri'ndeki alarm durumunu 'turuncu'dan 'kırmızı'ya yükseltirken, yaşanan son durum uzmanları endişelendirdi.

"YERALTI SULARININ KİRLENMESİ DE SÖZ KONUSU"

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı eski Başkanı üroloji ve patoloji uzmanı Prof. Dr. Osman İnci, taşkın sonrası toprağa zehir saçıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Taşkın çok ciddi sağlık riskleri içeriyor. Tarımsal alanlar su altında kaldı. Taşkınla gelen kimyasal atıklar ne olacak, bilmiyoruz. Taşkın bölgesindeki tarım arazilerinde ivedilikle toksitise ölçümleri yapılmalı. Yer altı sularının kirlenmesi de söz konusu. Toksik maddelerin taşındığı suyun ne kadarı yer altı sularına karıştı bilinmiyor. Ergene suyunun kapladığı topraklardan çıkacak mahsullerin halk sağlığına zararları araştırılmadan satışa sunulması riskler yaratır"

"YETİŞEN ÜRÜNLERİ ETKİLEYECEK"

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Faruk Yorulmaz da, "Suyun içinde ne varsa toprağa ve tarım arazilerine bulaşmış durumda. Her türlü toksik madde, yetişen ürünleri etkileyecek. Köylüyü mağdur etmeden çözüm bulunmalı" ifadelerini kullandı.

"ÖLÇÜMLER YAPILMALI"

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta ise, "Kirli suyun tarım arazileri üzerinde yaratacağı toksik etkiyi şu an için bilmiyoruz. En vahimi ise göle dönen tarlalardaki kirli suyun bitki köklerine, toprağın derinlerine kadar geçmiş olması. Yeraltı su kaynakları ile tarım arazilerinde toksitise ölçümleri yapılmalı" diye konuştu.

"SİYANÜR DE VAR KADMİYUM DA"

Trakya Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar da Çerkezköy'den Uzunköprü'ye kadar uzanan bölgede 2 bin 100 civarında sanayi tesisi olduğuna dikkat çekti. Kaçar, "Nehirde sürekli tespit edilen diğer ağır metaller; kurşun, krom, demir, çinko, arsenik, sülfat, bakır gibi tehlikeli maddeler. Buğday tarlaları bu zehirli maddelerin yuvası haline gelen Ergene sularıyla kaplanmış durumda" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Trakya Bölgesi Türkiye Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emeklilerin Kurban Bayramı ikramiyeleri 10-14 Haziran'da yatırılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emeklilerin Kurban Bayramı ikramiyeleri 10-14 Haziran'da yatırılacak

İşte tüm detaylar! AYM'den 703 sayılı KHK'nın birçok maddesinde iptal kararı

İşte tüm detaylar! AYM'den 703 sayılı KHK'nın birçok maddesinde iptal kararı

Mourinho'ya rakip olacak! Fatih Terim Süper Lig devinin başına geçiyor

Mourinho'ya rakip olacak! Fatih Terim Süper Lig devinin başına geçiyor

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

500

Yorumlar (14)

Kobra Murat:

Ergene nehri diye aratin. Bin defa meclise gelmis, bin defa soz verilmis.Zehrin akmasina kim izin verdigine siz karar verin.

49
3
yanıtYanıtla
Ddhh:

Ergene niye bunca zaman zehirli akıyor taşınca mı akıllarına geliyor memelekette herkes türlü hastalıktan ölecek bu gidişle

22
0
yanıtYanıtla
2 yüzlülük riyakârlık hainlik:

Böyle böyle dünyanın sonu geliyor o sanayi bu sanayi suları havayı zehirliyor ondan sonra yok corono çıktı yok sarı kar yağdı haberleri daha bunlar bir şey değil gökten asitler yağacak cenneti hayal eden biz insanlar yaşarken güzelim memleketi cehenneme çevirdik öbür tarafıda unutmayın yaşadığınız nefes aldığınız tertemiz sularını içtiğiniz bu dünyanın hesabı diğer tarafta size hesabı sorulacak madem cennete cehenneme inancınız var bu dediğimede inanın mutlaka hesabını vereceksiniz !

18
1
yanıtYanıtla
MUHARREM:

şimdi o zehir saçan fabrikalar kurtarsın yeraltı su kaynaklarını, tarladaki ürünleri. Çocuklarınıza anlatırsınız bu zehirli suyu ve toprağı size bıraktık diye. . . . İNSANOĞLU KENDİ ELİYLE KENDİNİ ZEHİRLEYEBİLEN TEK CANLI GALİBA. .

17
1
yanıtYanıtla
DİVANE:

Bunun vebali kimde? Sorumlusu kim. Kime ne diyeceksin. Sorumluları Allaha havale etmekten başka yapacak bir şey yok.

13
0
yanıtYanıtla
suat:

ergeneye sanayi tesislerinin zehirli atıklarını boşaltmasına göz yummalarının sebebi ranttır. . . bu tesisler aşırı pahalı olan su arıtma yatırımı yapmamak için bürokraside birilerini el altından fonluyor çözüm bu nedenle bulunamıyor bunun başka açıklaması yok

13
0
yanıtYanıtla
mezcup:

ergene nehrinde trakyada tarım arazilerine yapılan yanlış sanayi bölgelerinin yarattığı kirlilik kimse farketmesede çok yönlü doğal afet olarak hayatımızın içinde yer alıyor ilki sanayi tesislerinin yok ettiği verimli tarım arazileri ikincisi bu tesislerin kirlettiği nehir ve bu nehrin zehirli suyuyla yetiştirilen kanserojen tarım ürünleri ve bu ürünleri tüketen insanları zehirleyerek yarattığı sağlık ve ekonomik kayıplar sonuncusu haberde bahsi geçen çevre ve yeraltı sularının kirlenmesi

11
0
yanıtYanıtla
Savaş:

Yılardır çeltik VS için sulama buradan yapılıyordu nehir yıllardır simsiyah akıyo ne olduda haber oldu...

8
0
yanıtYanıtla
selim:

yılardır bu sporun var sanayi tesislerinin zehirli atıklarının ergeneye boşaltılmasına izin veriliyor göz yumuluyor buğday ayçiçek ve yağı en çok üretilen ürünler buna çözüm bulunmalı

8
0
yanıtYanıtla
DENETLEYEN VARMI?:

MALESEF KENDI HAVAMIZI TOPRAKLARIMIZI YERALTI VE YERÜSTÜ SULARIMIZI ÜC KURUS ICIN KENDIMIZ ZEHIRLIYORUZ UGRUNA YÜZBINLERCE SEHIT VEREREK KURTARDIGIMIZ VATANI ZEHIRLERKEN AYNI ZAMANDA IHANET EDIYOR GELECEGIMIZI CALIYORUZ IKDIDARLAR YÖNETENLER SORUMLULAR AYDINLAR DUYARSIZ CAHIL HALK EGITILMIYOR ÖNLEM ALINMIYOR OKULLAR YETERLI EGITIMI VERMIYOR CAGDAS ÜLKELERIN YASAKLADIGI TARIM ILACLARI VE DDT BIZDE ÜRETILIYOR BILINCSIZCE BIR BIRINE KARISTIRILARAK BOLCA TOPRAGA BITKIYE VERILIYOR ARAYAN SORAN YOK

8
0
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title