Haberler

Trakya Birlik'in Açıkladığı Ayçiçeği Avans Alım Fiyatları

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Saygı: ''Trakya Birlik tarafından açıklanan avans alım fiyatları, çiftçinin beklentisinin çok altında kaldı'' S.S 250 Sayılı Kırklareli Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Özırmak: ''Bir yandan bölgemizde ayçiçeği verimindeki düşüşe, diğer yandan da açıklanan ayçiçeği avans alım fiyatlarına üzüldük''

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Trakya Birlik tarafından açıklanan avans alım fiyatının çiftçinin beklentisinin çok altında kaldığını söyledi.

Saygı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Tekirdağ genelinde ayçiçeğinde dekar başına 200 kilonun üzerinde verim alındığını ancak verilen fiyatın memnun edici olmadığını belirtti.

Maliyetlerin yüksekliğinden yakınan Saygı, "Bir dekarın işleme maliyeti 180 lira. Maliyetlerin yüksekliğini gündeme getirdik. Trakya Birlik tarafından açıklanan avans alım fiyatları çiftçinin beklentisinin çok altında kaldı" dedi.

"Avans fiyatı geçen yıl açıklanandan düşük"

S.S 250 Sayılı Kırklareli Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Mustafa Özırmak ise ayçiçeği avans alım fiyatlarının geçen yıla göre düşük olduğunu söyledi.

Özırmak, üreticinin Trakya Birlik'in açıkladığı ayçiçeği avans alım fiyatlarından memnun olmadığını belirtti. Bu yıl ayçiçeği rekoltesinin de düşük olduğuna dikkat çeken Özırmak, şöyle devam etti:

"Bir yandan bölgemizde ayçiçeği verimindeki düşüşe, diğer yandan da açıklanan ayçiçeği avans alım fiyatlarına üzüldük. Üreticilerimiz ayçiçeği dönümünden 300-350 kilogram verim beklerken, ortalama 120-150 kilogram verim elde edildi. Ortaklarımız açıklanan fiyatlardan memnun değil ancak Trakya Birlik de dünya genelindeki rakip firmalarla rekabet edebilmesi amacıyla ayçiçeği fiyatlarını avans fiyat olarak açıkladı. Üreticilerimiz açısından bu son derece sevindirici. Kesin fiyatların açıklanması halinde oluşacak fark geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da ödenecek."

Fiyatların açıklanmasında gecikildiği iddiası

Malkara Ziraat Odası Başkanı Saim Özden de Trakya Birlik'in ayçiçeği alım fiyatlarını açıklamada çok geciktiğini öne sürdü.

Çiftçinin girdi maliyetlerinin artmasına rağmen açıklanan fiyatın masrafları dahi karşılamayacak düzeyde olduğunu savunan Özden, şöyle konuştu:

"Açıklanan fiyatlarla çiftçi eve ekmek götüremez halde gelmiştir. Ayçiçeği alım fiyatı üreticiyi zarara soktu ve girdileri karşılayamaz hale getirdi. Yağlı tohumlara, tarım kredi kooperatiflerine, bankalara borçlarını ödeyemezler. Alım fiyatları çok geç açıklandı. Sezon bitti. Üretici malını bin 100 TL'den sattı. Çok açığı var. Bu açık ekonomiye de yansıyacak, esnafa yansıyacak, borçlar ödenemeyecek. Geçtiğimiz yıl 10 kilogramlık tohum 500 TL idi. Ayçiçeğinin tonu bin 170 TL."

"Çiftçi alternatif ürüne yönelecek"

Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen de açıklanan ayçiçeği fiyatlarının üreticiyi üzdüğünü, artık çiftçilerin ayçiçeğinden vazgeçerek alternatif ürünlere yöneleceğini belirtti.

Şen, Trakya Birlik'in önceki gün yüzde 40 standart yağ oranlı ayçiçeği için ton başına bin 170 lira, yüzde 45 yağ oranlı ayçiçeği için ton başına bin 258 lira, yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeği için ton başına bin 346 lira avans alım fiyatı açıkladığını anımsattı.

İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan ise çiftçinin ton başına en az bin 300 lira beklentisi olduğunu dile getirdi.

Geçen yıl ayçiçeği fiyatları yükseldiğinde ekimin de yüzde 20 civarında arttığını ifade eden Darcan, şunları kaydetti:

"Dünyada en fazla yağ tüketimi Türkiye'dedir. Bu şartlarla gelecek yıllar ekim azalacaktır. Ayçiçeği ekimi azalması yalnız yağ olarak değil hayvancılıkta kullanılan Ayçiçeği küspesinde de azalma olacaktır. Maliyeti ton başına bin 250 lira civarında olan ayçiçeğinde çiftçimiz bu şartlarda para kazanamaz. Dünya piyasasına göre fiyat açıklanıyor fakat Türk çiftçisinin girdileri yüksek. Çiftçi korunmalıydı." - Tekirdağ

Kaynak: AA / Güncel

Trakya Bölgesi Kırklareli Hasan Şen Tekirdağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Miami Heat Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Ömer 54. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Ömer yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title