Haberler

Televizyonlardaki yemek programları, yeme bozukluklarını artırabilir

Güncelleme:

TÜRKİYE'de son yıllarda popülerliği artan ve yüksek reytingler alan yemek programları, hemen hemen her televizyon kanalında yer buluyor.

TÜRKİYE'de son yıllarda popülerliği artan ve yüksek reytingler alan yemek programları, hemen hemen her televizyon kanalında yer buluyor. Bu gibi programların özellikle gençlere psikolojik anlamda olumsuz etkilerinin olabileceğini ve yeme bozukluklarını artırabileceğini kaydeden Uzman Psikolog Sabri Yurdakul, "Yemek programları düzgün işlenmezse insanların bilinçaltında yeme isteği uyandırıyor ve düzensiz, sağlıksız beslenme sonucu aşırı kilo alma vakaları ortaya çıkıyor" dedi.

Dünya genelinde her geçen yıl obezite, Bulimia nervoza, anoreksiya gibi yeme bozukluğuna dayalı hastalıklar artıyor. Buna karşın son yıllarda Türkiye'de de popüler hale gelen yemek programları ve yarışmaları televizyonda reyting rekorları kırıyor. Birçoğu gece geç saatlere kadar süren bu programlara neredeyse haftanın her günü bir televizyon kanalında rastlamak mümkün olabiliyor. Yeme bozukluğuna dayalı hastalıkların ciddi derecede artış gösterdiği bu süreçte bu tür programlar yaparken çok hassas davranılması gerektiğini kaydeden Uzman Psikolog Sabri Yurdakul, özellikle bu programları bağımlılık derecesinde izleyen gençlerin gece geç saatlerde yemek yemeye yöneldiğini, bunun da kilo almalarına sebep olduğunu söyledi.

'DANIŞAN SAYISI YÜZDE 50 ARTTI'

Psikolojik açıdan yeme isteğine ket vuramayan, duygusal açlık yaşayan ya da buna benzer problemleri olan danışan sayısının son yıllarda yüzde 50 arttığını ifade eden Yurdakul, bu duruma sebep olan nedenlerin başında internetteki reklama dayalı yemek videoları ve televizyonlardaki yemek programları olduğunu söyledi. Ailelerin özellikle bu programları izlerken çocuklarını televizyondan uzak tutması gerektiğini ifade eden Yurdakul, "Gençler bu programları seyrediyorlar ve yemeye daha fazla yöneliyorlar. Bunun sonucunda kilo alıyorlar. Bu kiloları sağlıklı bir şekilde veremediklerinde ise birtakım ilaçlara başvurarak zayıflamaya çalışıyorlar. Beden imajları bozuluyor ve kritik sağlık sorunları beliriyor. Bu programlar bağımlılık düzeyinde seyredilmemelidir. Orada izlenen yemeği yapmak için gece mutfağa koşmak alışkanlık haline gelebilir. Program yapımcılarının ve internete şaşaalı yemek videoları koyanların reklam yapayım derken toplum sağlığına zarar vermemeye dikkat etmesi gerekir" diye konuştu.

'İZLİYORUM, ACIKIYORUM, DOLABA KOŞUYORUM'

Televizyonda neredeyse haftanın 4- 5 günü yemek programı seyrettiğini dile getiren Saniye Çoban, izlemeye başladığından beri kilosunun arttığını kaydetti. Buna neden olarak nefsine hakim olamamasını gösteren Çoban, "İzliyorum, izlerken acıkıyorum ve dolaba koşuyorum. Aslında programlar faydalı ve hoşuma gidiyor. Sadece saatinin daha erkene alınması gerekir" dedi.

Birçok arkadaşı gibi kendisinin de yemek programları ya da videoları izlemeyi sevdiğini vurgulayan Orhan Sayın, buna karşın kendisini mutfakta yemek yaparken bulmaya başladığını söyledi. Tatlılara olan ilgisinin programlardan sonra arttığını kaydeden Sayın, "Ben pastaları seviyorum. İnsan, programı seyrederken aç hissediyor. İzleyen de dolaba koşuyor. Benim de pasta yemek hoşuma gidiyor" şeklinde konuştu.

Adıyaman Besnili olduğunu söyleyen Emine Demir ise en çok sarma, dolma, pilav, içli köfte gibi yemekler yaptığını söyleyerek "O programdaki ve videolardaki yemekler bizim ağız tadımıza göre değil" ifadelerini kullandı.

Yemek programı izlerken annesine sürekli izlediği şeyi yapması için ısrar ettiğini dile getiren Emine Nur Çiftdoğan ise annesinin kendisine kızarak isteklerini geri çevirdiğini belirtti.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sabri Yurdakul Türkiye Güncel Haberler

'Evet-Hayır' yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti

"Evet-Hayır" yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e açıkça soruldu: Cemaatçi misiniz?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e açıkça soruldu: Cemaatçi misiniz?

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Bakmadan Geçme

Low Carb Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne kadar? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman banka hesaplarına yatacak? #128004 #128226 19 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs Pazartesi günü tatil olacak mı? Sağlık Bakanlığı personel alımı başvuru tarihleri açıklandı mı? #129658 Sağlık Bakanlığı 35 bin personel alımı başvuruları hangi gün alınacak? ERKAN YOLAÇ KİMDİR? Erkan Yolaç neden öldü, kaç yaşındaydı, eşi kim? TÜM DETAYLAR! Yeni Kaledonya hangi ülkeye bağlı? Yeni Kaledonya hakkında bilinmesi gerekenler ERKAN YOLAÇ ÖLDÜ MÜ? "Evet-Hayır" yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç neden öldü? YALI ÇAPKINI FRAGMAN! #128253 Yalı Çapkını 70. bölüm son fragman TEK PARÇA izle! Halis Ağa her şeyi öğreniyor! #127916 GTA 6 ne zaman piyasaya çıkacak? GTA 6'nın çıkış tarihi belli oldu mu? FENERBAHÇE KONGRE NE ZAMAN 2024? #9917 Fenerbahçe Başkanlık seçimi ne zaman? Ali Koç, Aziz Yıldırım aday mı? #129349 KIZILCIK ŞERBETİ SON FRAGMAN İZLE! Kızılcık Şerbeti 63. bölüm TEK PARÇA fragman! Doğa ile Fatih barışacak mı? #128250 DİYABET ve KARDİYOLOJİ ilaçlarını aile hekimleri yazıyor mu? #128138 Bakanlıktan yeni haber: Milyonları ilgilendiriyor! #129658 Tuğba Ekinci'nin sahne kıyafeti tepki topladı! Tuğba Ekinci sahnede ne giydi? SON DAKİKA! İLAÇ RAPORLARI ile ilgili yeni karar ne? Vedat Işıkhan ne dedi? Tüm zamanların en çok satan müzik albümleri hangileri?
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title