Haberler

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Akademisyenleri Islah Edilen Buğday ve Yem Bitkisi Tohumlarını Çiftçilere Sundu

Güncelleme:

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenleri, 10 yıllık çalışmalar sonucunda 5 farklı buğday ve 8 yem bitkisi tohumunu çiftçilerin kullanımına sundu. Islah edilen tohumlar, değişen iklim şartlarına dirençli ve yüksek verimli olmalarıyla dikkat çekiyor. Üreticiler, ıslah edilen tohumlardan daha yüksek verim aldıklarını belirtiyor.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde görevli akademisyenler 10 yılda ıslah edilen 5 buğday ve 8 yem bitkisi tohumunu çiftçinin hizmetine sundu.

Ziraat Fakültesi akademisyenleri araştırmalar sonucu "ziraat", "lider", "Ergene", "zirve", "Asia" adını verdikleri buğday, "töre", "ateş", "fig", "orakefe", "sarıefe", "Süleymanpaşa", "beyaztrak", "öncü" isimleri verdikleri yem bitki tohumlarını ıslah etti.

Islah edilen buğday ve yem bitkisi tohumları değişen iklim şartlarına direnci ve yüksek verimiyle dikkati çekiyor.

Değişen iklim şartlarına göre ıslah çalışmaları sürdürülürken ıslah tohumlardan daha fazla verim alındığı saptandı.

"Kaliteli tohumlar elde ettik"

Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, AA muhabirine yeni geliştirilen buğday ve yem bitkilerinin gelişim ve verimlerinin diğer tohumlara göre daha iyi olduğunu söyledi.

Başer, bilimsel araştırmalar sonucunda kaliteli tohumlar elde ettiklerini belirtti.

Buğday ve yem bitkisi tohumlarının kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı olarak ıslah edildiğini anlatan Başer, şunları kaydetti:

"Islah çeşitlerin hepsi şartlara uygun şekilde ıslah edildi. Islah ettiğimiz tohumlar iklim değişikliğinden daha az etkileniyor. 'Lider', iklim değişimi, kuraklık, soğuklara karşın oldukça dayanıklı bir çeşit. Kışlık olması sebebiyle rahatlıkla ekilebilecek, ters giden yıllarda bile çiftçimizi güldürebilecek. 'Lider'in sap verimi de oldukça iyi.

Üreticilerimiz verim istediklerinde 'zirve' çeşidimizi söylüyoruz. Kuraklık için 'lider' çeşidi, bunun yanında makarnalık buğday çeşidi olarak 'ziraat' çeşidi var. Bunun yanında sulanabilir araziler için 'Asia' çeşidimiz var. Bu çeşitlere iyi bakılırsa dönümde 900 kilograma kadar verime ulaşılabilir. Yem bitkilerinde dekarda yeşil ot olarak 3 ton civarında, kuru ot olarak ise 1,5 ton verim alınabiliyor."

Başer, ıslah çalışmalarında önemli çalışmalar ortaya koyduklarını dile getirdi.

Üretici de memnun

Üreticilerden Feyzal Yarapsanlı, geçen yılın kurak geçmesine rağmen diğer tohumlara göre ıslah edilen tohumlardan daha yüksek verim aldıklarını söyledi.

Bu yılın daha yağışlı geçmesiyle ıslah tohumlardan daha fazla verim alacaklarını beklediklerini ifade eden Yarapsanlı, "Geçen yıl kurak bir yıl oldu. Özellikle kış çok kurak geçmişti. Bu yıl geçen seneye göre daha yağışlı geçti. Geçen sene buğday verimlerimiz 500-550 kilogram civarındaydı. Islah edilen 'Aisa' çeşidiyle biz diğer çeşitlerimize göre dekarda 20-25 kilogram daha güzel verimler elde ettik. Bu sene buğdaylarımız çok güzel gözüküyor. 850-900 kilogram verim beklemekteyiz." bilgisini verdi.

Yarapsanlı, tüm arazilerinde yeni geliştirilen buğday çeşitlerinden ekili olduğunu ve her yıl aldığı verimin arttığını anlattı.

Üreticilerden Mehmet Topgül de ıslah edilen tohumların hastalıklara karşı dayanıklı ve yüksek verim sağladığını vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Tarım Çevre Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title