Haberler

Tarihi Konak Eski İhtişamlı Günlerine Kavuştu

Kocaeli'de, 19.yüzyılda İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa tarafından yaptırılan ve yakın zamana kadar mezbelelik halde bulunan Sırrı Paşa Konağı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilip, eski görkemli...

Kocaeli'de, 19. yüzyılda İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa tarafından yaptırılan ve yakın zamana kadar mezbelelik halde bulunan Sırrı Paşa Konağı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilip, eski görkemli görüntüsüne kavuştu.

Uzun yıllar mezbelelik durumda kalan tarihi konağa sahip çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Emlak Daire Başkanlığı, ilk olarak 2006 yılında kamulaştırma çalışmaları için girişimlere başladı. İki yıl içinde kamulaştırılan tarihi konutun rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Hazırlanan projeler onaylanınca bir seneye yakın süren incelemelerden sonra Kocaeli'nin en görkemli konaklarından biri olan Sırrı Paşa Konağı'nın kurtarılması için ihale sürecine geçildi.

19. yüzyıla ait Kocaeli'nin en önemli sivil mimarlık örneklerinden olan Sırrı Paşa Konağı, İzmit Hacıhasan Mahallesi Yeni Çeşme Sokak'ta bulunuyor. Konak, İzmit konakları arasında mimari, estetik ve üslup bakımından çok farklı bir özelliğe sahip. İzmit Körfezi'ne olan manzarası ile dikkat çeken iki katlı ahşap konağın iç duvarları ahşap bezeme ve kalem işlemelerle süslenmiş. Konaktaki bazı malzemeler Fransa'dan özel olarak getirilen tuğlalarla örülmüş. Yüksek bahçe duvarlarında kullanılan taşlardan bir bölümünü antik yapı kalıntılarının oluşturduğu konağın iç süslemeleri, Dolmabahçe Sarayı'nı restore etmek için Rusya'dan gelen ressamlar tarafından yapılmış. Çıkan bir yangında ağır zarar gören konak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi dokusuna uygun olarak restore edildi.

Restorasyon sonrası vatandaşların beğenisine sunulan konak, zarif mimarisi ve zengin kalem işi süslemeleriyle, 'Tarihi Kentler Birliği Uygulama Ödülü'nü kazandı. Restorasyon sonrası konağın vatandaşların beğenisine sunulduğu bir kokteylde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmonoğlu, "2004 yılının Nizan ayında Tarihi Kentler Birliği toplantısı için Bursa'ya gittik. Ben sadece ismini duyuyordum, Sırrı Paşa'yı bilmiyordum. Belediye başkanı seçildikten sonra özel olarak ilgilendim. Burada hakikaten önemli bir süreç yaşadık. Yanmış, bitmiş, tamamen çökmüştü, biraz daha müdahale edilmeseydi tamamen yok olup gidecekti. Bir tarihin yok olması milletler adına acı bir şeydir. Özellikle Sırrı Paşa gibi ince sanat eseri bir anda, hemen olmuyor. Buraya bayağı emek verildi. Önemli çalışmalarımızı burada yapacağız" dedi.

Kokteyl sonrası ziyaretçiler konağı gezdi. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Selim Sırrı Konak Politika Güncel Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title