Haberler

Suriye Kürtleri, Petrolü Türkiye Üzerinden Satmak İstiyor

Güncelleme:

Suriye'nin Rojava bölgesinde 3 noktada özerklik ilan eden Kürtler, petrol üretimine hazırlanırken satışı Türkiye üzerinden yapmak istiyor.

Üç bölgede İsviçre'ye benzer özerklik ilan eden Suriye'nin Rojava bölgesinde Kürtler, petrol üretimine hazırlanıyor. PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, özerk yapıların ekonomik ayaklarının kurulma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Petrol üretimi konusu gündemde. İleride uluslararası ticaret açısından bir hazırlık yapılıyor" dedi. Milliyet'in haberine göre, Abdullah, petrolü Türkiye üzerinden satmak için Dışişleri Bakanlığı ile görüşme yolunda temas kurduklarını da söyledi.

BDP GRUP TOPLANTISINI İZLEDİLER

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ve beraberindeki heyet bugün BDP grubunu ziyaret ederek grup toplantısını izledi. Bir grup gazeteciye Rojava'daki gelişmeleri değerlendiren Abdullah, bölgedeki özerklik ilanından sonra Türkiye ile görüşmeleri olmadığını ancak diyaloğa açık olduklarını söyledi.

"TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMEK DİYALOGA GİRMEK İSTİYORUZ"

PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm'ün Dışişleri Bakanlığı ile görüşmeler yaptığını ancak bu görüşmelerin kesildiğini de aktaran Abdullah, "Ne kadar görüşme olursa o kadar iyidir. Suriye'nin geleceği için bunu önemli buluyoruz. Bizim Suriye'nin geleceğine dair projelerimiz var, herkesle paylaşmak istiyoruz. Temel yaklaşımımız Suriye'nin demokratikleşmesidir. Suriye'ye ilişkin çözüm tartışmalarında önerilerimizin tartışılması ve görüşmeler yapılmasını öneriyoruz. Bunu Türkiye'yle de görüşmek ve diyaloga girmek istiyoruz" dedi. "Demokratik özerklik" ilanının sınır çizilmesi anlamına gelmediğini ifade eden Abdullah, şöyle devam etti:

"SURİYE'NİN PARÇALANMASI YA DA SINIRLARIN ÇİZİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

"Üç kantonun özerklik ilanı bir güce karşı değildir. Demokratik bir sistemdir. Sözleşme ve anayasada Suriye'nin parçalanması ve sınırların çizilmesi meselesi yok. Cizire Kantonu'nda yönetimdeki ilk üç kişi biri Arap, biri Suryani, biri Kürt. Cizire kantonundaki farklılıkların temsili olumlu yönde çok önemli bir etki yarattı."

Suriye'nin geleceğine yönelik projelerini Türkiye ile de paylaşmak istediklerini belirten Abdullah, "Temel yaklaşımımız Suriye'nin demokratikleşmesidir. Bu projemizi, perspektifimizi Suriye halklarının yararına, halkları için de demokratikleşme adımları olarak değerlendiriyoruz. Bunu Türkiye'yle de görüşmek ve diyaloga girmek istiyoruz" dedi.

"TALEPLER FARKLI O YÜZDEN ANLAŞAMADIK"

Abdullah, Rojava'da PYD ile Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'ye yakın muhalif gruplar arasında süren görüşmelerden henüz bir anlaşmaya varılamadığını söyledi. Abdullah, "Bütün Suriye halklarına hizmet ediyoruz. Bunun en önemli örneğini Cizire Kantonu'nda hayata geçirdik. Cizire Kantonu'nda yönetimde ilk üç kişi biri Arap, biri Süryani, biri Kürt. Burada 57 farklı kurum ve örgüt yer alıyor. Hristiyan ve Araplar da kendi kimlik ve inançları doğrultusunda temsil ediliyor. KDP ile görüşmeler var, diyalog devam ediyor. Ancak bizim ileri sürdüğümüz sistemle onların talep ettikleri farklı olduğu için henüz bir anlaşma yok. Onlar diyor ki üst yapı kurumu olarak KDP ve PYD bir anlaşma yapsın, sistem öyle kurulsun. Biz bunu reddediyoruz. Aşağıdan halkla, farklılıklarla birlikte bir sistem öneriyoruz. Farklılık bu" diye konuştu.

"PETROL ÜRETİMİ VE PAZARLAMA GİRİŞİMLERİ BAŞLADI"

Abdullah, özerk yapının ekonomik ayaklarının kurulmasına yönelikte çalışma sürdürüldüğünü, bu kapsamda bölgedeki petrolün üretimi ve pazarlanmasına yönelik girişimlere başladıklarını da aktardı. Abdullah, "Şu anda Cizire Kantonu'nda bu gündemdedir. İleride uluslararası ticaret açısından bir hazırlık yapılıyor. Her üç kantonun da ticaret ve ekonomi bakanlığı bu konuda yetkilidir. Onlar çalışmalarını sürdürüyorlar. Cizire kantonunda bu işten sorumlu arkadaşımız Süryanidir" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Cizire Kantonu Türkiye Rojava Suriye Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Bakmadan Geçme

Usyk kimdir? Boksör Usyk kaç yaşında, nereli? #129351 Tyson Fury kim, kaç yaşında, nereli? #127942 18 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Fury Usyk maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda 2024? Tyson Fury Usyk maçı ne zaman #129351 18 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

500

Yorumlar (51)

USULCAduygu35sal@hotmail.com:

bütün pkk yandaşlarına acıyorum...türkiyenin kucağında özerklik ilan ediyorsunuz...en özerk haliniz bile bize muhtaç

38
58
yanıtYanıtla
ASİL_KÜRTtelefon542@hotmail.com:

Sen hem biz kürtlerin kucağında hem amerikanın kucağındasın... dokuz doğurma ihtimaliniz 99

yanıt0
yanıt0
USULCAduygu35sal@hotmail.com:

siz batıdaki bütün devletlerin kucağındasınız...50 devletin önünde eğildiniz....bütün işinizi böle halledersiniz....gerçeklere bak....EKMEĞİ BİZDEN YYİYİP BİZE KAFA TUTUYORSUNUZ ...KAPIMDAKİ KUDUZ KÖPEK...

yanıt0
yanıt0
Osmanceper1978@hotmail.de:

Yavas yavas bagimsizliga gidiyor. Temmeller döküldü bosuna birbirinizi üzmeyin.Tayip sagolsun

yanıt0
yanıt0
Göktürksenol-nizam@web.de:

bunlar petrol diye terör getirir , kendilerinden ne hayir olduki, petrollerinden hayir olsun ,bizden uzak ALLAHA yakin olsunlar.

34
33
yanıtYanıtla
göktürksenol-nizam@web.de:

Ugur : simdi onun icin ,mi kürtler ermeniler ,yahudiler ,el ele !!!!! Türklere karsisiniz

yanıt0
yanıt0
MUHTERM TÜRKturkm03@hotmail.com:

han gi taşın altını kaldır san bu BDP LİLER CIKIYOR arkadaş adam lar hic boş durmuyor ya bu güzelim vatanın ekmegini suyunu iciyor ve hala hainlik peşin deler yahu ALLAHIM fırsat vermez İNŞALLAH

33
26
yanıtYanıtla
serhatleyla_yuk@hotmail.com:

kürdistan yaklaşıyorz kendinizi rahat totunoz

yanıt0
yanıt0
azatasema@mail.ru:

gel lan sana suda verecem ekmekte asimile olup kendini inkar edip bana itaat edeceksin.. sonrada en ufak hırrını duyarsam bu lafları yediririm sana.

yanıt0
yanıt0
Tamershumi_tamer@hotmail.com:

Yaşasın vatan yaşasın TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜRRRRRRRRRRKKKKKKKK milleti

28
23
yanıtYanıtla
Tüm 51 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title